Čtyři nezbytnosti, které na podzim nesmí chybět ve výbavě žádného sportovce

Kdo říká, že sportovat se může jen během slunečných a teplých dnů? Právě podzim je ideálním časem pro objevování nových pohybových aktivit! Teploty jsou příjemné, vzduch je svěží a pestře zbarvená příroda je navíc dokonalým bonusem. Krátkým výběhem, cyklistickou vyjížďkou do přírody nebo objevováním turistických krás spálíte tolik kalorií, že vás nezarmoutí ani častější sváteční hodování, které je pro toto období tak typické.

Ať už jste se sportem dobrý kamarád, nebo jste doposud nenašli společnou řeč, pravdou zůstává, že pohybové aktivity jsou potřeba. A přestože nás v podzimním období může občas potrápit sychravé počasí, ranní mlha nebo nečekaný déšť, jedno známé norské přísloví praví, že neexistuje špatné počasí, jen nevhodné oblečení. Proto vám přinášíme čtyři tipy, na které byste během sportování rozhodně neměli zapomenout!

1) Bez termoprádla ani ránu

Než se vydáte na večerní pětikilometrové kolečko parkem nebo nasednete na kolo, myslete na takzvané cibulové vrstvení funkčního oblečení, které vás ochrání před zimou a zároveň se postará o to, aby odvedlo pot a vlhkost od pokožky, popřípadě od dalších vrstev oblečení. Termo materiály oproti klasickým látkám rychleji schnou, a tak jsou ideální právě při sportu nebo dalších fyzicky náročných aktivitách. První vrstva se skládá z kvalitního termoprádla, na to patří vrstva druhá, tedy například mikiny nebo roláky a na závěr prodyšné a větruvzdorné bundy a kalhoty, jež chrání před nevyzpytatelnými živly přírody. Za redakci doporučujeme především značky Benger nebo Cygnus.

2) Vsaďte na kvalitní nepromokavou bundu

Součástí základního vybavení každého sportovce či sportovkyně by měla být nepromokavá bunda, která se hodí jak na víkendový výlet po Česku, tak i během cyklovyjížďky nebo při outdoorových aktivitách. Tento kus oblečení bývá obvykle ušitý z různých materiálů. Žádné kvalitní bundě by však neměla chybět pórovitá membrána – tenká blána zamezující sebemenšímu průniku vody. Zajímavostí je, že první takovou membránu navrhla firma Gore již v roce 1969 pod obchodní značkou Gore-Tex. Membrána uvnitř Gore-Texu má miliardy drobných pórů, které jsou menší než kapičky vody, díky čemuž je tkanina nepromokavá, ale také prodyšná.

3) Vyberte si boty do deště i nepohody

Čerstvý vzduch dokáže zázraky za jakýchkoliv podmínek, nutné je však vsadit na kvalitní obuv, která zahřeje a zároveň ochrání před vlhkem. Vybírat můžete mezi nepromokavými modely, které mají nejen přelepené švy, čímž brání vniknutí vody, ale také tenkou vrstvu vodoodpudivého materiálu pomáhající nohy udržovat v suchu a teple. Obutí musí být zároveň prodyšné a komfortní. Pokud máte v plánu vyrazit s rodinou na hory, dívejte se po trekových botách. Nižší a měkké modely se hodí zejména pro nenáročné terény. Chcete-li však zdolat několik horských vrcholů, vyplatí se investovat do kotníkových bot s tvrdší mezipodešví. Skvělým parťákem pro vaše nohy tak může být treková obuv značky Salomon, kterou nabízí Hervis Sports za skvělou cenu 2.399, - korun.

4) Nepodceňte doplňky

Ačkoliv se na to první pohled nemusí zdát, rána i večery již bývají chladnější, a tak se i sebelepšímu sportovci může stát, že si kromě vyplavených endorfinů přinese domů i nějaký ten bacil. Proto se v tomto ročním období nelze obejít bez doplňků, tedy například funkční běžecké kšiltovky, čelenky nebo nákrčníku. Právě ty slouží k udržení tepla na problémových místech, jako je hlava nebo krk, odvádí z těla pot a zároveň chrání před nepřízní počasí.