Spokojená pacientka: Kéž bych tohle věděla před plastikou prsou

Mnoho žen není spokojeno se svým poprsím. Faktorů, které ovlivňují jejich vzhled je více. Velikost, pevnost, tvar, umístění na hrudníku… Člověk je sám sobě největším kritikem. Variant výplní a způsobů operace je dnes opravdu mnoho. Přinášíme vám příběh ženy, která se vlastními slovy přehledně pokusí představit a detailněji popsat variantu, kterou zvolila po konzultaci s MUDr. Liborem Kmentem z kliniky Esthé, který ji operoval.

Ročně je v Čechách provedeno okolo 10 tisíc plastických operací prsou. A už dávno není pravdou, že by plastická úprava prsou byla výsadou bohatých žen a celebrit. Přestože operace na renomovaném pracovišti může být i dražší, než 100 tisíc, některé ženy jsou ochotny si na ně ušetřit a oželet třeba dovolenou. Možná i díky tomu se podařilo i mě splnit si sen. V mém případě nejde o projevy stárnutí, kvůli kterému si nechávají upravovat prsa dvě třetiny pacientek, jako spíš o vrozený nedostatek – malá prsa.

Nikdy mě vyloženě nesužovala představa hezčích prsou, mnohokrát mne ale před zrcadlem napadlo, jak by to které tričko vyniklo s plnějším dekoltem. V rodině žádnou plastickou operaci nebo úpravu nikdo nepodstoupil, neměla jsem tudíž příliš představu, do čeho jdu. Operace pro mě také byla velká neznámá – nejhorší zákrok, který jsem až do té doby podstoupila, bylo trhání zubů moudrosti v lokální narkóze. Ve svých 26 letech nejsem ale zdaleka nejmladší pacientkou, která augmentaci podstoupila. Běžně si prsa nechávají zvětšovat děvčata už v osmnácti letech, ve výjimečných případech i mladší, s písemným souhlasem rodičů a pokud psycholog vyjádří domněnku, že dívce operace výrazně psychicky prospěje.

Prsní implantáty
Jaký implantát lékař zvolí, mnohdy záleží na tělesné dispozici, původní velikosti prsní žlázy, nebo třeba na poškození, které může vyžadovat speciální péči. Lékaři často pracují s konkrétními značkami implantátů, které jsou zvyklí používat a mají s nimi dobré zkušenosti.

„Už přes 20 let používám nejčastěji implantáty značky Mentor, mám s nimi výborné zkušenosti. Dobrou zkušenost mám s kulatými implantáty, které u řady prsů mohou udělat opravdu sexy výsledek, a často i nejpřirozenější, ale stále častěji používám anatomické implantáty pro jejich větší odolnost a tvar, který je pro některá prsa výhodný,“ řekl MUDr. Kment.

Dělit implantáty lze několika způsoby:

Podle tvaru:

Kulaté – vhodné především pro ženy s hezkým tvarem poprsí, které potřebují přidat objem; nedoporučují se příliš štíhlým ženám, implantát může být pod kůží znatelnější; u většího objemu implantátu mohou působit méně přirozeně

Anatomické – tvarované jako přirozené poprsí; kapkovitý tvar vytváří přirozenější přechod v dekoltu; zvětšují objem i tvarově upraví prsa; často se využívají při různých deformacích prsu (ptóza, asymetrie, tvarové deformity)

Podle povrchu implantátu:

Hladký povrch – běžně se zcela hladký povrch již nepoužívá, zvyšoval riziko posunu implantátu a tím změny tvaru;

Texturovaný povrch – hrubší textura implantátu má napomoci okolní tkáni na implantát dobře přilnout a zamezit tak posunu implantátu v těle

Nano-texturovaný povrch – kompromis mezi hladkým a texturovaným implantátem; spojuje výhody přilnavosti texturovaného implantátu a přirozenější pohyblivosti prsou, kterou lépe imituje hladký implantát

Podle typu výplně:

Salinové – silikonový implantát naplněný fyziologickým roztokem; dnes se již skoro nepoužívá díky vyššímu riziku ruptury a následné deformaci prsa

Silikonové – nejpoužívanější implantáty, v dostání ve variantách:

   1. s dvojí hustotou gelu – lépe kopíruje přirozenou měkkost prsa

   2. kohezivní silikon – menší pravděpodobnost ruptury implantátu

Jak?

Přerod ze sna v realitu nastal ve chvíli, kdy jsem se sešla s MUDr. Liborem Kmentem z kliniky Esthé na první konzultaci. Pod rukama mu za dvacet let praxe prošly řádově tisíce pacientek, stačilo tedy říct „přirozená, jen větší, trochu zlepšit tvar“ a pan doktor měl v celku jasno, co bude třeba. Na stránkách kliniky je k nahlédnutí  řada výkonů, kterými MUDr. Kment zlepšil život svým pacientkám, referencí jsem tudíž měla požehnaně. Doktor mě upozornil na nevyvinutou prsní žlázu a nepoměrně velké dvorce. Navrhl periareolární řez s modelací prsu a anatomický implantát. To v překladu znamená řez přes bradavku, vymodelovat prsa a vložit implantát lépe napodobující přirozený tvar prsa. „Nejdůležitější je samozřejmě provedení operace. To, jak bude prso vypadat, ovlivňuje i technika úpravy, uložení implantátu, nebo pooperační péče. Část zodpovědnosti za výsledek tedy leží na pacientce. Všem svým pacientkám zdůrazňuji, že je důležité nepodcenit klidový režim a nošení pooperačního prádla. Výsledek ovlivňuje i vzhled jizvy, o kterou je po operaci třeba pečovat. Nejjednodušším a zároveň nejúčinnějším způsobem, jak jizvy minimalizovat, je tlaková masáž,“ vysvětlil mi MUDr. Kment, zástupce vedoucího lékaře na Klinice plastické chirurgie Esthé. V duchu jsem si odškrtala všechny požadavky na svá ideální prsa, které se zdály být typem operace všechny splněné a připravila jsem se na masáže jizev, které jsem už podstoupila při dřívějším vyndávání mateřských znamének.

Protože v mém případě nešlo o nestandartní modelaci ani úpravu nestejných prsou, dohodli jsme se předem s panem doktorem na velikosti B. Důležité je si v tomto případě uvědomit, že to, co na drobné slečně s úzkým hrudníkem může působit jako poctivé čtyřky, může na širším hrudníku, nebo silnější postavě působit jako menší dvojky. Což se také ukázalo jako pravdivé, když jsem se po operaci na pokoji dala do řeči se slečnou, která šla na zákrok ve stejný den jako já, také k doktoru Kmentovi. Obě jsme měly objem implantátů 330 ml, ty její ovšem působily větší, protože byla štíhlejší než já a měla užší hrudník. U žen, které si přejí prsa zmenšit, může nastat opačná situace – implantát není potřeba použít vůbec. „Logicky implantát použijeme, když chceme doplnit objem, zvětšit velikost. Některé ženy s povadlými objemnými prsy nemají představu a myslí si, že tvar upravíme s použitím implantátu. Často se pak radují, že stačí jen úprava tvaru, tedy modelace, a prs vyplníme jen vlastní tkání, vymodelujeme a zmenšíme pouze kožní plášť prsu. Je samozřejmě možná i kombinace modelace prsu a úprava velikosti. Zmenšení redukční žlázy nebo zvětšení silikonovým implantátem,“ upozornil plastický chirurg.

Umístění řezu

Řez pod prsem (submamární) – nejčastější metoda; jizva schovaná v podprsní rýze; u větších implantátů riziko velkého napětí jizvy působením tlaku implantátu

Řez dvorcem (periareolární) – lepší u větších objemů implantátů, protože tolik netlačí na jizvu, chirurg může úpravou dvorce výrazně změnit tvar prsu

Řez podpažím (axilární) – jizva v podpaží není viditelná; v případě reoperace je třeba vyndat implantát jinudy

Umístění implantátu

Pod prsní žlázu – vhodné pro lehce povislá prsa – snáze vyplní objem než pod svalem a zpevní prso

Pod sval – vhodné pro pevnější prsa s tenkou podkožní vrstvou; prsa musí mít vyhovující tvar a bradavky ve správné výšce

Částečně pod sval – kombinuje výhody obou metod – nahoře je implantát krytý svalem, dole lépe tvaruje a vyplní ptotická prsa

„Na konzultaci jsme zvažovali umístění pod žlázu, protože tkáně byly dostatečně silné a pevné, aby implantát zakryly. Po domluvě na velikosti jsem se rozhodl umístit implantát částečně pod sval. Výsledek tak bude přirozenější,“ vysvětluje změnu MUDr. Kment.

Co dál?

Konzultace nemusí být jen jedna. Můžete ji absolvovat několikrát, dokud si nebudete jistá, že víte, co chcete. Nemusí být ani u stejného lékaře – může se stát, že vás osloví práce jiného specialisty, nebo dáte na doporučení kamarádky a zkusíte jiné pracoviště. Záleží pouze na vás, koho si zvolíte. Důležitá je důvěra v lékaře, stejně tak jako jeho praxe a výsledky. „Ani po letech praxe lékař nedokáže na 100 % odhadnout, jak se bude tělo pacientky hojit. Některé požadavky klientek jde splnit pouze částečně, aby nedocházelo k nežádoucím jevům. Je to o určitých kompromisech. Proto je důležité, aby jednak chirurg pochopil představy klientky, ale také aby klientka pochopila své zdravotní limity. Prsům po operaci trvá minimálně 6 měsíců, než si „sednou“, někdy i déle, proto je třeba být trpělivý,“ radí MUDr. Kment.

Mě stačila konzultace jedna a už jsem se nemohla dočkat operace. Té ovšem předchází zcela zásadní procedura a tou je předoperační prohlídka a ultrazvuk nebo mamograf. Součástí předoperační prohlídky je odběr krve, moči, EKG a celková anamnéza. Lékař se ujišťuje, je jste pro zákrok způsobilá a nehrozí vám žádné komplikace během operace ani po ní.

Zda vás specialista vyšetří ultrazvukem nebo mamografem, záleží na stavbě vašich prsou. Pevná prsa, méně tukových žláz (většinou mladší pacientky) indikuje spíše vyšetření ultrazvukem. Jde o podobnou techniku, která se používá k ultrazvukovému vyšetření během těhotenství. Oproti tomu mamograf přehledněji prohlédne prsa, kde převládá tukové vazivo (běžně u žen po 40. roku věku).

S mou konstitucí (malá a mladá prsa) zvolila mamoložka ultrazvuk, a i ona mě shledala způsobilou k augmentaci prsou. Vyšetření rozhodně nebylo nepříjemné a je lepší si na něj zvyknout, pokud plánujete úpravu dekoltu. Kontrola stavu prsou je s implantáty doporučována podstupovat jednou ročně, a to v jakémkoliv věku.

Den D

Může se stát, že si na operaci počkáte, skutečně dobří chirurgové mají diáře plné na měsíce dopředu. Já, protože jsem si vybrala letní termín, kdy zájem o plastické operace lehce opadává, jsem se na řadu dostala poměrně brzo.

Jediným opravdovým zákazem, na který vás personál kliniky nebo lékař upozorní, je neužívat tři týdny před operací léky obsahující kyselinu acetylosalicylovou (Acylpyrin, Aspirin, Anopyrin atd.). Ovlivňuje srážlivost krve, jejíž výkyvy by mohly mít neblahé dopady na průběh i výsledek výkonu. Stejně tak cigarety a alkohol můžou ovlivnit průběh rekonvalescence a jejich včasné vysazení má podle některých lékařů příznivý vliv na hojení.

Před výkonem se seznámíte s anesteziologem, který vám vysvětlí, čím vás uspí a co od toho očekávat. Strach z toho, že bych se snad neprobudila jsem nikdy neměla, ale bylo příjemné vědět, že na sále bude specialista placený za to, že bude kontrolovat můj srdeční tep. Stejně tak vás čeká poslední předoperační konzultace s doktorem, během které si na vás načrtne míry, podle kterých na sále povede skalpel. „Většinou s pacientkami řeším velikost při konzultaci a pak definitivně před operací. K operaci vyžaduji donést obrázek nebo obrázky prsů, jaké by si klientka velikostně představovala,“říká plastický chirurg.

Nebudu lhát, najít obrázek prsou, jaká bych chtěla, byl těžší úkol, než se zdálo. Nakonec jsem přinesla fotografii přímo z galerie prsou odoperovaných panem doktorem Kmentem a fotografii prsou své kamarádky, která byla tak laskavá, že mi poslala fotografii svého přirozeně krásného dekoltu.

Po operaci, která běžně trvá 1-2 hodiny, jsem se probudila na pokoji. Jediné, co jsem cítila, byl tlak na hrudníku, protože jsem ho měla pevně obvázaný. Bolest jsem necítila v podstatě žádnou, jednak operace proběhla úspěšně a bez problémů a také léky fungovaly tak, jak měly. Po operaci se toho kromě spánku příliš dělat nedá. Stále oblbnutá z narkózy jsem první den ani nezvládla sledovat své oblíbené seriály, nic mi moc nedávalo smysl. Druhý den po operaci už jsem byla trochu živější, dostala jsem hlad a dokonce jsem obvolala rodinu a přátele, že jsem v pořádku a že cítím, že operace dopadla dobře. Přesto jsem svá prsa viděla poprvé pořádně až třetí den, kdy mě z kliniky propouštěli a sestra mi sundala obvazy a drény a oblékla mě do (překvapivě pohodlné) kompresní podprsenky. Nyní mě čeká domácí rekonvalescence a klidový režim.
Přeji vám i sobě dobré hojení.

Foto: Charlotte Guillot