Moderní tvoření: keramickou hlínu nahradila samotvrdnoucí hmota. Baví děti i dospělé

Keramická hlína je jedním z nejoblíbenějších materiálů k modelování pro všechny amatérské i profesionální tvůrce. Její velkou nevýhodou je ale to, že se hotové výrobky musejí vypalovat v peci. Na trhu existuje spousta alternativ, které tvrdnou samy.

Samotvrdnoucí hmota není na trhu novinkou, umožňuje začátečníkům i pokročilým tvořit zajímavé doplňky a dekorace. Má stejné vlastnosti jako keramická hlína, jen se nevypaluje. Výrobky jsou pak stejně křehké. V posledních měsících zažívá nečekaný boom. Mohou za to trendy v interiérovém designu – přírodní materiály, organické tvary a nedokonalost jsou v současné době na výsluní. Pro všechny, kdo se rozhodnou tvořit ze samotvrdnoucí hmoty, je právě ona nedokonalost velice žádaná. Není totiž potřeba usilovat o souměrnost, hladký povrch ani pravidelnost vzoru. Práce se samotvrdnoucí hmotou je skvělá technika pro každého, kdo si chce u tvoření odpočinout. Neklade totiž žádné bariéry – v začátcích nepotřebujete speciální pomůcky ani specifické zkušenosti,“ vysvětlil Martin Stibor, zakladatel společnosti Korálky.cz, největšího e-shopu v Česku s komponenty k výrobě šperků.

Starší generace mají dětství spojeno s kroužky keramiky a modelováním nejrůznějších figurek, zvířátek, hrnečků nebo vánočních ozdob. Velkou nevýhodou keramické hlíny však je, že se musí vypalovat. Kvůli technologickým chybám při zpracování keramické hmoty se pak často stane, že výrobky míří z pece rovnou do koše. Modelování má v oblibě i generace dnešních dětí, pro ně na trhu existuje samotvrdnoucí hmota. Už z názvu je patrné, že hmota si k vytvrdnutí pomůže sama. V průběhu 24 až 72 hodin  - závisí na tloušťce výrobku -  se z hmoty samovolně vypaří voda, která jí dodává vlhkost a vláčnost potřebnou k modelování. Nedoporučujeme hmotě jakkoliv pomáhat – fénem, položením na topení ani třeba troubou. Vyšší teplotou by mohlo dojít k nerovnoměrnému vysychání, a to by vedlo k prasklinám, které rozhodně nejsou žádoucí. Po vytvrdnutí hmota zesvětlá, pokud na ní ještě vidíte tmavší místa, je potřeba jí dopřát ještě trochu času. Suchý a tvrdý výrobek můžete dál libovolně dekorovat akrylovými barvami a laky. Hmotu je ale možné změnit ještě před zatvrdnutím - zejména děti ocení, že do hmoty mohou zapracovat také třpytky nebo barevné pudry. Stačí jich trochu nasypat na hmotu a pak dobře prohníst v ruce. Samotvrdnoucí modelovací hmoty je také možné koupit v nejrůznějších barvách,“ popsal Martin Stibor.

Modelování je populární volnočasovou aktivitou i pro dospělé. Namísto postaviček či zvířátek se však většinou pouštějí do výroby bytových dekorací. Vytvořit se dají různé nástěnné dekorace, mističky, tácky, svícínky, ale také květináče, vázičky, figurky nebo sošky. Do hmoty lze obtisknout jakékoli strukturované předměty, suché květiny, oříšky, mušle a další a jejich pomocí vytvořit zajímavé struktury. Tvorba bytových dekorací ze samotvrdnoucí hmoty má ale své limity. „Hmota není voděodolná a neměla by přijít do styku s vodou. Pokud si chcete vyrobit třeba misku pod živou květinu, je potřeba hmotu natřít štědrou vrstvou laku. Ani poté však nedoporučujeme výrobek používat pro styk s potravinami a časté mytí. Druhou vlastností, kterou je třeba mít na paměti, je, že hmota je po vytvrdnutí křehká. Nehodí se tedy pro výrobky, se kterými máte v plánu často manipulovat. Čím tenčí plát hmoty použijete, tím křehčí bude výsledek. Pokud byste tedy rádi vyrobili něco opravdu jemného, bezpečnější bude sáhnout například po polymerové hmotě FIMO, která má po zapečení v troubě vlastnosti plastu,“ upozornila Zuzana Dobšíčková, kreativní ředitelka Korálky.cz.

Celosvětově nejoblíbenější modelovací hmotou je samotvrdnoucí hmota DAS, která samovolně vytvrdne na vzduchu za 24 až 48 hodin. „Pro spolehlivou ochranu barev doporučujeme výrobek zafixovat bezbarvým lakem. Výrobek není voděodolný ani vhodný pro styk s potravinami. Pokud nespotřebujete veškerou hmotu z balení, je potřeba ji dobře zabalit, aby nebyla v kontaktu se vzduchem a neztvrdla,“ upozornila Zuzana Dobšíčková.