Dermatologické problémy způsobuje časté dezinfikování

Jednou z hlavních zbraní proti šíření COVID-19, kterou komunikuje i WHO, je používání dezinfekčních prostředků na bázi alkoholu a časté mytí rukou. Za poslední rok si lidé zvykli na používání dezinfekce u všech vstupů do veřejných prostor. Až 86 % Čechů si dezinfikuje ruce minimálně 3x denně, pětina z nich dokonce více než 10x za den. Vyplývá to ze studie Nielsen Omnibus, která byla realizována na reprezentativním vzorku 513 respondentů v lednu 2021. Opakovaná a častá dezinfekce sice přispívá k prevenci proti šíření viru, přináší však také nežádoucí dermatologické problémy či nemoci rukou.

Problém jsou dostupné dezinfekce

MUDr. Lucie Jarešová, zkušený dermatolog: „V dnešní době se setkáváme s nutností používání dezinfekce několikrát denně. Alkoholová desinfekce ničí viry i bakterie, ale také může oslabovat přirozenou kožní bariéru rozpouštěním lipidových částic. To může vést k vysušování kůže a ke vzniku ekzémů. Produkt od firmy Bioderma kompenzuje snížení obsahu lipidů v kůži díky speciálním biomimetickým lipidům. Během dezinfekce kůže dochází k odstranění mikroorganismů a zároveň je kůže chráněna před vysušením.“

Společnost NAOS prostřednictvím své značky BIODERMA řešila právě obavy z narušení kožní bariéry, ke které často dochází v důsledku používání dezinfekce na bázi alkoholu. Výzkum NAOS obavy potvrdil a tato zjištění podporují i ​​jiné průzkumy. Například ve Francii 97 % zdravotníků uvádí vznik onemocnění kůže a 76 % zdravotníků potvrdilo, že se u nich objevila dermatitida. V průzkumech se často objevují i ​​problémy jako svědění či praskání kůže.

Fakta v číslech ze studie Nielsen Omnibus, která byla realizována v Čechách na reprezentativním vzorku 513 respondentů v lednu 2021.

Jak často si Češi v současnosti, tedy v období od začátku pandemie COVID-19, v průměru během dne myjí / dezinfikují ruce:

  • Více než 3x denně – 86 %
  • Více než 10x denně - 17,3 %
  • 31 % mužů a žen si myje ruce více než 6x denně

Až 52 % Čechů uvádí, že pociťuje zhoršení kvality pokožky rukou v souvislosti s nadměrným používáním mýdla či dezinfekce nyní během epidemie. Mezi nejčastější problémy Češi uvádějí:

  • Suchost rukou: 38,9 %
  • Svědění: 8,9 %
  • Praskliny: 9,0 %
  • Loupání pokožky: 4,5 %
  • Dermatitida kůže: 2,4 %

NAOS chtěl najít bezpečnější a šetrnější alternativu k dezinfekci pokožky, čímž je Biphase Lipo alcoolique od top hráče dermokosmetiky na českém trhu, značky BIODERMA. Mgr. Jana Kundratová, Ph.D., Medical & Scientific manažer NAOS: „Jde o vůbec první ochranu pokožky rukou s dvojitým účinkem - eliminace virů, bakterií, kvasinek a zároveň relipidační účinek v jednom kroku. Jednoduchá myšlenka se stala skutečnou inovací na globální úrovni. Patent byl zaregistrován pro celosvětové použití." NAOS dokonce 100 % zisku z prodeje produktu Biphase Lipo alcoolique věnuje nadacím, sdružením a nevládním organizacím, které se podílejí na boji s epidemiemi.

Biphase Lipo alcoolique je kombinace dvou složek: alkoholové složky (90 %), která dokonale eliminuje nežádoucí viry, či jiné mikroby, a lipidické složky (10 %), která doplňuje epidermální lipidy přirozeně se vyskytující v hydrolipidickém filmu. To znamená, že funguje jako spolehlivá dezinfekce a zároveň jako vhodná výživa a ošetření pokožky rukou. Biphase Lipo alcoolique od Biodermy během 30 sekund ničí více než 99,9 % virů, bakterií a kvasinek. Ihned po nanesení se projeví výživné účinky v podobě filmu na pokožce, který významně snižuje ztráty transepidermální vody (TEWL) již po 14 dnech používání, což má za následný efekt zlepšení funkce bariéry před dehydratací pokožky rukou.