Česko má nový fenomén: malování na kamínky

Zvířata, oblíbené pohádkové postavičky, známé osobnosti, abstraktní tvary nebo vtipné vzkazy – to vše a spoustu dalšího malují Češi na kamínky – z kreativní činnosti, do které se může zapojit celá rodina, se rychle stal oblíbený způsob trávení volného času.

Barevné kameny, které jedni pokreslí, někam odloží, druzí najdou a odnesou na jiné místo, se staly rychle oblíbenou a kreativní aktivitou. Kromě toho, že malování na kameny podporuje fantazii, je i oblíbenou formou společně stráveného času s rodinou. Jde také o důvod navíc, proč vyrazit na výlet - lidé pomalované kameny často rádi vozí na svá oblíbená místa. „Malování na kamínky patří aktuálně k nejoblíbenějším typům tvoření. Baví děti i dospělé, navíc je vedle kreativního vyjádření spojené i s výlety a napínavým sledováním cesty kamínku. Zábava začíná už vlastně samotným hledáním vhodného kamínku. Kamínek určuje všechno. Jeho tvar vás vede k obrázku nebo dekoru, který by na něm měl vzniknout. Velká zábava je hledat kamínky při procházkách po okolí. Právě to na malování kamínků tolik baví děti. Musejí nejdříve vypátrat ten správný,“ poradil Martin Stibor, zakladatel společnosti Korálky.cz, největšího e-shopu v Česku s komponenty k výrobě šperků.

Některé kamínky během krátké chvíle urazí i stovky kilometrů, jejich cestu mohou autoři sledovat na několika stránkách na sociálních sítích. Tvůrci kamínků ale řeší jednu otázku – čím je pomalovat, aby malba vydržela co nejdéle? Základem je kamínek dobře očistit a pak ho malovat barvami na akrylovém základě, které odolají větru i dešti. K pomalování kamínků je vhodných hned několik technik. „Ať už se autor kamínku rozhodne pro jakoukoli techniku, před malováním nezapomeňte kamínky důkladně umýt a usušit. Po zaschnutí obrázku doporučujeme kamínek vždy zalakovat bezbarvým lakem, tím se docílí toho, že výtvor bude dobře chráněn před povětrnostními vlivy,“ řekl Martin Stibor.

Sprej

Pro to, aby byl obrázek dobře na kameni vidět, je zásadní barva samotného kamene. Pro malování se hodí nejvíce bílé křemenné oblázky, na kterých zdobení krásně vynikne. „Není zrovna po ruce bílý kámen? Efektu snadno docílíte barvou ve spreji, kterou můžete nastříkat celý kamínek nebo jenom jeho část. Samozřejmě není potřeba se vázat jen na bílou barvu, krásně budou vypadat třeba kamínky s podkladem v pastelových odstínech. Po zaschnutí barvy můžete už pokračovat dle libosti. Barvy ve spreji jsou rychleschnoucí. A pokud se nechcete pouštět do stříkání kamínku ani se vám ten správný v přírodě nedaří najít, není nic jednoduššího než ho koupit. V naší nabídce jsou aktuálně čtyři varianty klasických kamínků a kostky z bílého mramoru,“ popsala Zuzana Dobšíčková, kreativní ředitelka Korálky.cz.

Fixy

Velká část dětství je o kreslení křídami na chodník, vybarvování nebo malování. Děti bude bavit víc, když místo papíru pomalují třeba právě kamínek. Pro ty nejmenší jsou vhodné fixy, kterými se tolik nezamažou a práce s nimi je velmi snadná. „Malování fixami je v současné době pro malování na kamínky tou nejoblíbenější technikou. Zvolit lze akrylové či křídové markery nebo permanentní fixy, všechny nanášejí barvu pomocí hrotu. Ten může mít různou tloušťku, záleží na efektu, kterého chcete docílit. Po použití fixy je vhodné hrot vyjmout a důkladně propláchnout, aby v něm do příštího tvoření barva nezaschla. Fixem lze vymalovat plochy, namalovat konkrétní tvary i psát. Pokud používáte více barev, vždy nechte tu první zaschnout. Stejně jako při použití štětce by se vám jinak do sebe barvy rozpily a navíc byste ušpinili hrot fixy,“ doporučila Zuzana Dobšíčková. Při výběru vhodných fixů jsou pro tvůrce kamínků zásadní tři parametry – pestrá škála barev, snadná manipulace a stálost barev. „Všechna tato kritéria splňují značky Posca, která patří mezi ‚kamínkáři' k vůbec nejoblíbenějším, Centropen se svými lihovými fixy, neonové barvy Penart nebo k přírodě šetrné barvy Kreul Nature,“ vyjmenovala Zuzana Dobšíčková.

Akrylové barvy

Práce s akrylovými barvami už vyžaduje větší zručnost, zejména pokud chcete kamínek vyzdobit konkrétním obrázkem. Malovat se ale dají i abstraktní tvary, které zvládnou i ti nejmenší malíři. „Akrylové barvy se nanášejí pomocí štětce. Pokud tvoříte s dětmi, může být pro ně patlání štětcem větší zábava než malování fixem, je třeba ale počítat s tím, že ne všechny barvy musejí nutně skončit na kamínku, nezapomeňte proto na podložku. Pomocí různých velikostí a tvarů štětců dosáhnete různých efektů. Barvy navíc mezi sebou můžete snadno míchat a tvořit tak originální odstíny. K nanášení akrylátových barev ale nemusíte nutně použít jen štětec. Originální efekty v barvě udělají různé druhy houbiček, ať už uměleckých tupovacích, ale i kuchyňských nebo koupelnových. Pomocí techniky tupování můžete dosáhnout plynulého ombré efektu nebo třeba vytvořit ve větší vrstvě barvy reliéf,“ poradila Zuzana Dobšíčková.

Mramorovací barvy

Nakapat barvu do vody, ponořit kamínek a nechat ho uschnout – tak snadné je vytvoření mramorového efektu, který aktuálně patří zejména mezi dětmi k nejoblíbenějším – do poslední chvíle totiž není úplně jasné, jaký obrazec se na kamínku objeví.  „Chcete-li z vašeho kamínku udělat klenot, můžete použít mramorovací barvy. Pár kapek několika odstínů do vody, lehce promíchat, ponořit a zase kamínek vytáhnout. Po zaschnutí na něj můžete opět malovat fixami nebo ho nechat tak, jak je,“ řekla Zuzana Dobšíčková.

Svítící barvy

Že je hledání malovaných kamínků zábava jen přes den? Nesmysl! Díky svítícím barvám můžete dětem připravit třeba na své vlastní zahradě noční bojovku. „Barvy svítící ve tmě určené k malování kamínků jsou naprostou novinkou v našem sortimentu a už teď je o ně velký zájem. Právě malování, ale i hledání svítících kamínků je pro děti skvělou zábavou. Odstín barvy je trochu jiný za světla a za tmy. Fosforeskující efekt je nejvýraznější, pokud je vrstva kompaktní a vyšší,“ popsala Zuzana Dobšíčková.

Ekologické barvy

Novinkou na českém trhu jsou přírodní barvy od značky Kreul. Ty jsou vyrobeny z 84% obnovitelných přírodních surovin, obalové sklo je vyrobeno z 27% odpadního skla a je 100% recyklovatelné. Šroubovací uzávěr obsahuje 85% recyklovaného plastu a štítek se skládá z 30% recyklovaných vláken. „Barva je matná, krémová, rychleschnoucí a světlostálá, založená na vodní bázi. Barvy jsou vhodné nejen na malování na kamínky, ale i mušle, dřevo, papír, karton, beton nebo na keramiku. Pro zvýšení odolnosti nalakujte výrobek lakem,“ popsala Zuzana Dobšíčková.