Velikonoční pistáciové dortíky podle Petry Burianové

Domácí pečení s Božkov Vaječný Pistácie podle Petry Burianové, vítězky velké pekařské soutěže byste rozhodně měli vyzkoušet i vy.

Ingredience:

Těsto:

130g másla

130 g hnědého cukru

2 vejce

6 lžic Božkov Vaječný Pistácie

120 g vlašských ořechů

100 g sušených brusinek

1 lžička prášku do pečiva (4 g)

150 g polohrubé mouky

Špetka soli          

Krém:

300g smetana 33%

150 g bílá čokoláda v peckách

2 lžíce pistáciové pasty

2 lžíce Božkov Vaječný Pistácie

125 g smetanového sýra

Ozdoba:

Čokoláda 54 % (trochu vymražené vodky)

Dražé nebo marcipánová vajíčka

Sedmikrásky

Drcené pistácie

Postup:

Změklé máslo řádně vyšleháme do pěny. Přidáme cukr a opět prošleháme. Postupně přidáme vejce a opět našleháme. Ořechy a brusinky nasekáme nahrubo. Promícháme s moukou, solí a kypřícím práškem. Do našlehané hmoty přidáme likér a suchou směs. Jemně promícháme a rozdělíme do pečících košíčků asi po 50g. Košíčky pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů asi 20 minut.

Základ na krém je dobré si připravit den předem. Do misky si odvážíme bílou čokoládu a odměříme pistáciovou pastu. Smetanu přivedeme těsně pod bod varu a přelijeme jí čokoládu v misce. Směs metličkou řádně promícháme. Na závěr můžeme ještě promixovat ponorným mixérem. Zakryjeme folií a dáme do lednice aspoň na 12 hodin zaležet. Po vychladnutí celou hmotu prošleháme, přidáme smetanový sýr a krátce ještě prošleháme. Na vychladlé dortíky naneseme pomocí ozdobné špičky krém. Do malé skleničky si nalejeme trochu vymražené vodky a sáčkem nebo stříkačkou nastříkáme do vodky rozehřátou čokoládu. Okamžitě ztuhne a můžeme ji lehce vyjmout a položit na krém.

Závěrem dekorujeme dle fantazie dražé nebo marcipánovými vajíčky, květy nebo kousky pistácií.

Něco málo k novince z Božkova

Božkov Vaječný Pistácie

Vaječný likér s příchutí pistácií vyniká svoji lahodnou a dokonale vyváženou chutí oblíbené pistácie. Jemně nazelenalá barva symbolizuje jarní atmosféru a Velikonoce.

Objem: 0,5 l

Obsah alkoholu: 15 %

Doporučená cena: 129,90 Kč

Zdroj receptu a fotografie moučníku Petra Burianová