Nezanedbávejte preventivní gynekologické prohlídky jsou klíčem ke zdraví!

Vše, co děláte, ovlivňuje váš život. Pokud si vše správně rozvrhnete, budete se vyhýbat stresu a neopomenete preventivní lékařskou péči, je více než jisté, že mohou být včas odhaleny i případné zdravotní problémy, které přichází tak nějak plíživě. Ženy by v žádném případě neměly pravidelnou návštěvu gynekologie.

Preventivní gynekologická prohlídka je určena všem ženám od 15 let. Jedenkrát za rok je hrazena zdravotní pojišťovnou. V první řadě zaměřuje na stav děložního čípku. Rakovinou děložního čípku ročně onemocní takřka půl milionu žen, přičemž až polovina z nich následkům tohoto zákeřného onemocnění podlehne. Za nejvýznamnější rizikový faktor se v současnosti považuje infekce lidským papilomavirem (HPV), jenž se z valné většiny přenáší pohlavním stykem. Důležité je, aby pravidelné prohlídky absolvovaly především mladé dívky, protože právě období hledání stálého partnera je z hlediska nákazy nejrizikovější. Při preventivní gynekologické prohlídce je ke kontrole stavu děložního čípku prováděna takzvaná cytologie – stěr z čípku, jenž je následně odeslán do laboratoře, kde je vyhodnocen.  V rámci prevence se pohmatem nebo ultrazvukem vyšetřuje také děloha a vaječníky.

Není to ale jen rakovina děložního čípku, co každou ženu straší ve snech. Neméně obvyklá je rakovina prsu, která nejčastěji postihuje ženy ve věku nad 45 let. V rámci každé preventivní gynekologické prohlídky by mělo být i vyšetření prsů lékařem a názorná ukázka, jak by si žena po zbytek roku měla doma provádět samovyšetření.

Preventivní gynekologické prohlídky nabízí také pražské medicínské a estetické centrum Markin, které se vyznačuje diskrétním, profesionálním přístupem a použitím nejmodernějších technologií. Mimo prevenci lékaři poskytují poradenství o antikoncepci včetně zavedení nitroděložního tělíska, vyšetření neplodnosti či indukci ovulace. Pro ženy po porodu či starší ročníky je velmi přínosná léčba močové inkontinence, a to včetně instruktáže o cvičení svalů pánevního dna. A protože v boji proti rakovině děložního čípku se velmi osvědčilo očkování, centrum Markin nabízí také vakcinaci proti HPV vakcínou Gardasil.

www.markin.cz