Vyzkoušejte letos i celozrnné jidášky

Už je všeobecně známo, že bílá mouka je pro naše tělo jen prázdnou potravinou. Dopřejte svému velikonočnímu pečivo trochu více „života“, obohaťte je a i sebe o živiny v podobě celozrnné mouky. Vláknina, enzymy, oleje, minerální látky v celozrnné mouce navíc v bio kvalitě udělají z vašeho velikonočního pečení mlsání bez výčitek.

Doba přípravy: 30 minut + doba kynutí + doba pečení

Množství: asi 20 kousků

Suroviny:

  • 30 g droždí
  • 500 g celozrnné pšeničné mouky jemně mleté bio PROBIO + 1 lžíce do kvásku
  • 70 g třtinového cukru bio PROBIO+ 1 lžíce do kvásku
  • 200 ml mléka
  • 70 g másla
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • na špičku nože nastrouhaného muškátového oříšku bio
  • nastrouhaná kůra z ¼ citronu bio
  • vejce na potření
  • med na potření

Postup:

  1. Droždí rozdrobte do misky. Přidejte lžíci cukru a rozmíchejte. Přilijte trochu vlahého mléka, přidejte mouku a rozmíchejte. Překryjte utěrkou a nechte v teple vzejít kvásek.
  2. V míse promíchejte mouku, cukr, špetku soli, muškátový oříšek a citronovou kůru. Ve zbytku mléka rozpusťte na kousky pokrájené máslo. Do zchladlé mléčné směsi zašlehejte žloutky.
  3. Po 20 minutách kvásek přendejte k mouce, přilijte mléčnou směs a vypracujte těsto. Zakryjte mísu utěrkou a nechte 45 – 60 minut kynout. Během kynutí těsto propracujte.
  4. Těsto rozdělte na +/- 17 kousků. Z každého vyválejte pramen a ten stočte do libovolného tvaru. Ty přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte 20 minut kynout.
  5. Potřete rozšlehaným vejcem. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C – horkovzduch. Pečte 20 minut. Ještě horké potřete medem.

Autor: @vareniste