Letos debaty fóra Meltingpot zakončí Štěpán Rak, celkem proběhlo 80 diskusí s více než 120 hosty

Mezinárodní diskusní fórum Meltingpot patří k nejvýznamnějším akcím svého druhu nejen v Moravskoslezském kraji, ale i v České republice. Od svého vzniku v roce 2016 bývá tradičně součástí multižánrového hudebního festivalu Colours of Ostrava. Letošní rok však přinesl kulturnímu sektoru nemalé výzvy a program celého festivalu včetně Meltingpotu byl přeložen na červenec 2021. Fórum Meltingpot se nové situaci přizpůsobilo velice pružně a během několika týdnů se plně přesunulo do prostředí internetu, kdy byl koncem března spuštěn projekt s názvem Meltingpot – Ideas without borders on-line. Celý ročník 2020 bude zakončen 26. prosince vysíláním rozhovoru ředitelky festivalu Colours of Ostrava Zlaty Holušové s kytarovým virtuosem a skladatelem Štěpánem Rakem, který i přes své závazky po celém světě zůstává regionálním patriotem a hrdým obyvatelem Moravskoslezského kraje.

Celkem bylo v rámci projektu Ideas without borders on-line v roce 2020 realizováno na 80 programových bodů, v nichž vystoupilo více než 100 hostů z České republiky a přes 20 řečníků z celého světa. Svůj pohled na nejaktuálnější témata dnešního světa nabídli odborníci napříč oblastmi veřejné a soukromé sféry, osobnosti s přímou osobní či profesní vazbou na Moravskoslezský region. Díky digitálním technologiím má fórum možnost lépe reagovat na aktuální situaci v reálném čase, sdílet videa mezi příznivce jednotlivých hostů a otevřít tím cestu k oslovení nových cílových skupin diváků.

Pozvání do on-line projektu letos přijaly významné zahraniční osobnosti jako např. americký novinář Jim Clancy (USA), antropoložka, odbornice na primáty a dlouholetá aktivistka v oblasti životního prostředí Jane Goodall (GBR), světoznámý psycholog Philip Zimbardo (USA), mírová aktivistka a poradkyně světových lídrů Scilla Elworthy (GBR), spisovatel Robert Fulghum (USA), novinář a autor knih s geopolitickou tématikou Tim Marshall (GBR), ekologický aktivista a podnikatel Rob Greenfield (USA), klimatolog a geolog z londýnské University College Mark Maslin (GBR), cestovatel Peter Habeler (AUT) či spisovatelka a lektorka osobního rozvoje Margaret Wheatley (USA).

Z českých řečníků můžeme jmenovat historika Igora Lukeše, filozofku Annu Hogenovou, spisovatelku Radku Denemarkovou, novináře a zahraničního zpravodaje Martina Řezníčka, ekonoma Tomáše Sedláčka, ekonoma a bývalého guvernéra ČNB Miroslava Singera, profesora anglistiky a překladatele Martina Hilského, farářku Martinu Viktorii Kopeckou, jazykovědce Karla Olivu, socioložku a bývalou slovenskou premiérku Ivetu Radičovou, lékaře Martina Jana Stránského, Tomáše Šebka a Jana Vojáčka, evolučního biologa a parazitologa Jaroslava Flegra, novináře Erika Taberyho, filmového režiséra Václava Marhoula, cestovatele Jiřího Kolbabu a řadu dalších.

Ke stěžejním tématům, kterým se on-line fórum letos věnovalo, patřila lidská práva, tolerance a svoboda projevu, svoboda médií, přístupu k informacím a svobodných voleb, čtyřicáté výročí od vzniku hnutí Solidarita v Polsku, jednatřicáté výročí od Sametové revoluce či třicáté výročí od vzniku Visegrádské skupiny. Mezi další důležitá témata patřilo globální geopolitické uspořádání a vzájemný vztah jednotlivých velmocí, ekologie a hrozby životního prostředí, hybridní hrozby, zejména v oblasti dezinformací a kybernetické bezpečnosti, fenomén „fake news“ a mediální gramotnosti. Stranou nezůstal ani osobní rozvoj, cestování, historie a kultura. Samostatný pořad byl věnován výročí 350 let od úmrtí J. A. Komenského, jedné z nejvýznamnějších osobností české historie a zároveň symbolu evropanství.

Projekt se setkal s velkým úspěchem, prostředí sociálních sítí navíc nahrává odhodlání diváků klást dotazy v průběhu debat, což fóru zachovává interaktivní ráz. Pořady, jejichž sledovanost se pohybuje v řádu tisíců diváků, jsou nadále dostupné na Facebooku a YouTube fóra Meltingpot.

Za podporu děkujeme partnerům: Ministerstvo zahraničí České republiky, Ministerstvo kultury České republiky, Moravskoslezský kraj, Česká spořitelna a.s., Google Czech Republic s.r.o., Heimstaden Czech s.r.o. US Embassy Prague, Česko-polské fórum.

Realizační tým Meltingpotu věří, že už od příštího roku bude možné fórum pořádat na obvyklém místě, a to v Dolních Vítkovicích v termínu 14. – 17. července 2021.