Umělci v čele s Hankou Kynychovou se v Europarku zapojili do projektu Dopisy Ježíškovi

I když se letošní rok odvíjí poněkud jinak, přesto se podařilo OC Europark Praha Štěrboholy společně s Nadačním fondem Hanky Kynychové uspořádat již tradiční akci Dopisy Ježíškovi. Tento projekt už několik let zpříjemňuje Vánoce dětem v dětských domovech a nezastavila ho ani nepříznivá doba. Všichni, kteří navštíví Europark, tak mají možnost splnit vánoční přání jednomu ze 120-ti dětí, které vyrůstají  v dětských domovech. Akce trvá do 18. 12. 2020. Pak už se dárky balí a posílají do dětských domovů.

„Jsem moc ráda, že se podařilo Dopisy Ježíškovi uspořádat i v letošním roce. Kdyby se dnes neotevřely obchody, akce by zřejmě nebyla, což by byla škoda. Jsem vděčná Europarku, že i přes všechna nařízení a omezení s námi do této akce šel i letos. Je to náš společný třetí ročník a pevně věřím, že ten čtvrtý společný už bude takový, jaký jsme zvyklí,“ sdělila s neskrývanou radostí Hanka Kynychová. Zahájení akce bylo vždy spojené třeba s mikulášskou nadílkou, s vystoupením dětí z dětských domovů, a také s mnoha známými tvářemi. Děti se akce zúčastnit nemohly, ale známé tváře do Europarku v den zahájení akce dorazily, aby akci podpořily splněním vybraných dětských přání. Kateřina Brožová, Lejla Abbasová, Míša Tomešová, Štěpánka Duchková, Peter Pecha, Jan Kopečný či Petr Vojnar tak neváhali a opět podpořili dobrou věc a charitativní činnost Hanky Kynychové, která měla ten den velmi nabitý program. Kromě toho, že se otevírala obchodní centra, otevřela se i fitka, proto spěchala na svoji lekci. „Těším se, že budu konečně moct normálně pracovat a cvičit s lidmi. Cvičila jsem první i druhou vlnu koronaviru online lekce, ale je to náročné. Nedostáváte energii z lidí, proto je to náročné jak fyzicky, tak i psychicky. Pevně věřím, že klienti budou před Vánoemci chodit cvičit, aby shodili, co nabrali a byli pod vánočním stromečkem hezcí. A ještě víc si přeju, aby nás v lednu zase nezavřeli a mohli jsme alespoň trochu normálně žít a pracovat, i když samozřejmě s restrikcemi a opatřeními, těm se nebráním, pokud dávají smysl, což nošení roušek při cvičení nedává,“ popsala svoje pocity ze současné situace nejznámější česká cvičitelka.

Lejla Abbasová strávila druhou vlnu koronaviru ve větším klidu, než tu první, která pro její rodinu byla velmi náročná. „Ta první vlna byla velmi drsná. Po čtrnácti dnech v Keni jsme se vrátili už do lockdownu. Vraceli jsme se asi čtvrtý den lockdownu, a hned jsme šli do tří týdenní karantény. Bez nikoho a bez pomoci. Do toho domácí výuka, kterou syn dost nelibě nesl. Oproti tomu je to teď taková procházka růžovým sadem. Ale co se nezměnilo, co se spíš zhoršilo, je situace kolem práce. Moje profese to odnesla nejvíc ze všech těch uměleckých profesí. Něco se přemístilo do onlinu, ale to je opravdu je mizivé procento, takže jsem opravdu zvědavá, co se bude dít. Protože to, co se přesunulo z jara na podzim, bylo ve finále zrušené a pro jistotu se ani nic neplánuje. Taková je bohužel realita,“ posteskla si moderátorka. Vánoční přípravy však zvládá na jedničku, většinu dárků už má nakoupených. „Já musím přiznat, že jsem nějak velmi zajímavým způsobem udělala asi dvě třetiny vánočních nákupů úplně ad hoc náhodou, protože jsem potřebovala špaldovou mouku, kterou jsem doma neměla, a tak jsem vyrazila do jednoho nejmenovaného velkého obchodu, a tam měli zrovna slevy na hračky, takže jsem ve finále koupila hračky místo mouky a mám téměř vyřešené dárky pro všechny děti,“ vysvětlila Lejla. Při výběru přání pro děti z dětských domovů také zavzpomínala na Vánoce ve svém dětství. „Jako malá jsem dostávala milion dárků, které bych asi dokázala oželet. Naše babička nám balila třeba každou ponožku zvlášť a taky hodně šila, takže jsme měli stromeček zasypaný dárky.  A navíc jsme byli poznamenaní dobou komunismu, takže jsme dostávali také zabalené kiwi. To si pamatuji do dneška. Tenkrát stálo sedm korun jedno, což byly strašné peníze. A když jsme to viděli, tak jsme vůbec nevěděli co s tím, a navíc bylo úplně betonový a nedalo se jíst,“ smála se čtyřnásobná maminka.

Míša Tomešová naopak nákup dárků příliš neřeší. U nich v rodině dostávají dárky pouze děti, a navíc v omezené míře. „Vždycky objednám na internetu. Mám ráda taková alternativní hračkářství a velmi ráda podpořím lokální výrobce. Vždycky každý z kluků dostane dva, maximálně tři dárky. A navíc to ještě dávkujeme, protože dostanou samozřejmě i dárky od babiček, a tak je pak dostávají postupně třeba dva měsíce,“ popsala vánoční zvyklosti herečka, kterou nyní můžeme pravidelně vídat v seriálu Sestřičky Modrý kód. Menu pak Míša připravuje tradiční, pouze kapra obaluje manželovi (herec Roman Tomeš – pozn. red.) v bezlepkové strouhance, protože je celiak. „O Vánocích máme kapra a salát. A můj tatínek dělá vinnou klobásu, kterou nemám moc ráda. Já mám nejradši smaženého kapra, ale nejlépe až druhý den, když je studený s odleželým bramborovým salátem. Snažili jsme se třeba i o nějakou zdravější verzi bramborového salátu, ale není to ono. Majonézu domů přes rok vůbec nekupuju, ale v tom salátu prostě musí být,“ vysvětlila oblíbená herečka, jak to chodí u nich doma o Vánocích.

Kateřina Brožová se v těchto dnech pouští do vánočních příprav. Ať je doba jakákoliv, tradiční Vánoce u ní doma musí být. „Ještě nemám žádné dárky, ale myslím, že se domluvíme v klidu s dcerkou, jak to uděláme. Ale Vánoce samozřejmě chystám každý rok, ať se děje, co se děje, takže začnu zítra péct cukroví. Stromeček, výzdoba, všechno bude, abychom měli doma tu hezkou vánoční atmosféru,“ popsala herečka a dodala, že ona sama má vždycky radost z každého dárku, a to nejen toho vánočního, byť by Vánoce neměly být jen o dárcích. „Vždycky jsem říkala, že bychom se k sobě měli chovat celý rok, tak jak jako se k sobě chováme o Vánocích, a ne že se všichni splaší dva dny před Štědrým dnem a začnou dohánět to, co nedělají celý rok. Stejně tak je to s Prvním májem nebo Valentýnem, kdy se všichni mají najednou strašně rádi. Myslím si, že Vánoce jsou o něčem jiném, než abychom se zahrnovali dárky. Tak nějak spíš spočinout, zamyslet se o čem to naše bytí vlastně je.“ Nevíce se těší nejen do divadla a na diváky, ale hlavně na to, až budeme všichni moci normálně žít. „Věřím, že ten nový režim začne s nějakým poučením, abychom byli vzájemně ohleduplnější, abychom se k sobě chovali hezky. Myslím si, že svět se se řítí někam, a nikdo z nás neví kam. Řítí se moc rychle, řítí se s velkou spotřebou a nějak jsme se všichni přetechnizovali. Doufám, že se to změní, a že budeme rozumnější,“ uzavřela Kateřina.

Přání dětem z dětských přišla již tradičně splnit i moderátorka Štěpánka Duchková se svými syny. Jedné z holčiček společně koupili stříbrný řetízek s přívěskem. Peter Pecha si vybral pro splnění přání puzzle s auty  a radoval se, že měl štěstí, že v hračkářství narazil na poslední kus, a mohl tak malému Pepovi splnit jeho přání.

Přání může splnit kdokoliv z vás, kdo dorazí ke stromu splněných přání v Europarku. Stačí si pak na stromečku vybrat přání, dárek v obchodním centru zakoupit a předat jej hostesce, která přání označí jako splněné a předá dárek k zabalení a odeslání. Jako poděkování pak každý dárce obdrží vánoční přáníčko, které děti z dětských domovů vyrobily jako poděkování.