Připravujete domácího mazlíčka na hlídání? Nezapomeňte mu přibalit oblíbené hračky!

Odjíždíte a domácího mazlíčka si nemůžete vzít s sebou? Na svůj odjezd ho důkladně připravte. A kdo vám nejlépe poradí? Martin Pučálka, odborník ze společnosti Krmiva Pučálka. Několik jeho tipů, vám nyní přinášíme.

1. Zajištění vhodné péče

Je na vás, abyste mazlíčkovi zajistili nejlepší péči, kterou uznáte za vhodnou. Myslete ale na to, že se mu po vás bude stýskat, a proto se ho snažte hlídáním co nejméně stresovat. Možností se nabízí hned několik. Tou nejpříjemnější je určitě svěřit vašeho psa či kočku do péče někomu, koho znáte a věříte mu, kdo je ochotný se o ně starat u sebe doma nebo u vás v bytě. Další variantou může být pobyt v hotelu pro zvířata, který je vhodný pro aktivnější zvířata, která si užívají společnost ostatních zvířat.

Do třetice si lze najmout profesionálního petsittera, který se o vašeho mazlíčka postará přímo u vás doma. “Tato možnost je vhodná pro zvířata, která jsou na své domácí prostředí silně fixovaná. Upravte prostředí tak, aby bylo vhodné pro hlídání, například zajistěte dostatek hraček, pohodlné místo pro spaní a bezpečný přístup k jídlu a vodě. Důležitá je pro mazlíčky také jejich pravidelná rutina, na kterou jsou zvyklí,” upozorňuje Martin Pučálka, odborník na výživu a krmivo pro zvířata z firmy Krmiva Pučálka.

2. Seznámení zvířete s chůvou

Pro každého domácího mazlíčka bude nejlepší, když ho bude hlídat osoba, kterou dobře zná a má zkušenosti s péčí o domácí zvířata. Proto se v první řadě zkuste obrátit na své blízké či přátele, protože pak nebude váš pes, nebo kočka, tolik ve stresu. V dalších případech je dobré, když hlídače se zvířetem seznámíte ještě před tím, než odjedete na dovolenou, aby si mohli na sebe navzájem zvyknout. “Nezapomeňte osobě, která vašeho domácího mazlíčka bude hlídat, poskytnout důležité informace včetně jeho stravovacích návyků, vhodného krmiva i pamlsků, rutiny, léků, veterinárních potřeb, oblíbených aktivit a jakýchkoli speciálních potřeb nebo obav,” radí Martin Pučálky z firmy Krmiva Pučálka a dodává, že byste měli psa i kočku nechat seznámit předem i s prostředím, ve kterém bude trávit čas, zatímco, vy budete dovolenkovat.

3. Co zabalit do kufru

Tak jako si budete balit svůj kufr na dovolenou, nachystejte potřebné věci i vašemu pejskovi či kočce. Připravte mu jeho oblíbený pelíšek, deku, krmivo a pamlsky včetně návodu na krmení i hračky. Vůně domova může pomoci uklidnit nervózní zvířata. “Od věci není také přibalit vodítko, obojek a klidně i misky na krmení. A i když je nové místo pro psa často plné nových a rozmanitých vjemů, po čase se může začít nudit. Dejte mu proto s sebou zásobu hraček. Na jaře a v létě jsou velmi oblíbené hračky Eco Friendly nebo Spunky Pup, využít je můžete při hře s pejskem u vody, ale i v parku,” sděluje Martin Pučálka.

4. Zdravotní příprava

Před vaším odjezdem se ujistěte, že je váš mazlíček zdravý. Doporučuje se zkontrolovat zdravotní stav u veterináře, zvláště pokud má váš čtyřnohý člen rodiny specifické zdravotní potřeby. Ujistěte se, že jsou všechny vakcinace a preventivní léčby aktuální, zejména pokud bude pes, nebo kočka, během vaší dovolené ve styku s jinými zvířaty. “V případě, že pes musí brát stále nějaké léky, nezapomeňte na ně. Pokud pojede do přírody, pak přibalte antiparazitika či repelenty. Pokud mu přidáváte doplňky stravy, dejte mu je s sebou,” říká Martin Pučálka.

5. Komunikace a nouzový plán

Zanechte petsitterovi nebo hotelu pro zvířata seznam důležitých kontaktních údajů, včetně vašeho veterináře, a především kontaktu na sebe. Měli byste mít připravenou i variantu, co dělat a jak postupovat v případě nouze. Příprava vašeho mazlíčka na vaši nepřítomnost může vyžadovat trochu úsilí, ale s dobrou přípravou a správným plánováním můžete odjet na dovolenou s klidnou myslí, že váš mazlíček je v bezpečí a šťastný.