Největší femme fatale je dodnes Marilyn Monroe, ale krásné Češky také uchvacovaly

Jaká historická či filmová ikona se vám vybaví, když se řekne Femme fatale nebo je to pro vás jen kulturní konstrukt? Za první femme fatale s největší pravděpodobností můžeme považovat biblickou Evu, která se pro jablko nechala vyhnat z ráje a změnila od základu život sobě i Adamovi. Metaforu chápeme i v jednoduchém kontextu, prostě svedla Adama k hříchu, který se projevil jako nedisciplinovaný muž. Na druhé straně však vyvstává otázka, proč se příliš nebránil, sice se to v biblickém příběhu snaží Evě rozmluvit, ale nakonec stejně neodolá. Je od přírody slabý, nedokázal odolat svodům ženy. Kde byl jeho rozum a rozhodnost, pevnost a mužského odhodlání? Proto dnes nežijeme v ráji, ale možná je to také proto, že byl čas na to se rozmnožit, založit zdravé rody a z jediné krve vlastních potomků by to nešlo.

Femme fatale je nejčastěji popisována jako velmi přitažlivá, inteligentní, smyslná a svůdná žena, schopná svým vnitřním kouzlem přímo očarovat muže, kteří jako posedlí hledají jejich tajemství a touží je mít. Jakou ženu si představujete vy? Myslíte-li si, že je úchvatná, inteligentní, krásná, šarmantní, tak máte pravdu. Je to žena, která díky svým zbraním dokáže dostat na lopatky muže jakého si umane. Dokáže si s ním pohrávat, jak jen se jí jen zlíbí. Jeho pozdní prozření má vždy vysokou daň! Jakým skutečným ženám se to v historii podařilo? Například Almě Mahlerové, rakouské autorce memoárů, která patřila v první polovině 20. století mezi nejznámější „múzy“ umělců. Naprosto pobláznila hudebního skladatele Gustava Mahlera, malíře Oskara Kokoschku či spisovatele Franze Werfela. A co teprve hvězda stříbrného plátna, jakou byla americká herečka, sladká a sexy Marilyn Monroe, jejíž kouzlo dodnes nevyprchalo. Kolik mužů pobláznila úchvatná kráska, se vlastně neví, ale rozhodně jich nebylo málo, přesto se ona sama několikrát dostala bezvýchodné situace, a ta poslední se jí nepodařila zdárně vyřešit...

Femme fatale rozhodně byla také komunistická novinářka, spisovatelka, překladatelka a feministka Marie Majerová. Těchto pár slov spíše vypovídá o ženě rozvážné, avšak manželka S. K. Neumanna, Božena, o ní kdysi řekla: „Mařka dovedla každého muže okouzlit a z Vídně jsem zvěděla, že v jejím životě hrají roli jen zdatní milenci“.  Životem zkoušená osobitá herečka Květa Fialová, nikdy na sobě nenechala znát, co pro ni osvobození doopravdy znamenalo. V jejích šestnácti letech ji znásilnili dva ruští vojáci a tento hrůzný zážitek vygradoval ještě, když na vlastní oči viděla jejich popravu.

Olga Schoberová, známá také jako Olinka Bérová byla považována nejen za český sex symbol, ale i evropský, má na svém kontě 22 českých, amerických, italských a německých filmů. Byla přirovnávána k Brigitte Bardot a Ursule Andressové. Jako první žena z tehdejšího Československa se objevila v časopise Playboy. Šarmantně vypadá i dnes ve svých 77 letech. Obě herečky si spolu zahrály například ve filmu Limonádový Joe aneb Koňská opera. Po letech se opět spolu potkaly ve filmu Adéla ještě nevečeřela.

Foto: Květa Fialová a Olga Schoberová z filmu Limonádový Joe//Facebook/Zlatá šedesátá