Michaela Gemrotová rozbíhá sólovou dráhu. První singl věnovala dceři Anežce

Oblíbená operní a muzikálová zpěvačka  Michaela Gemrotová, která se proslavila v Anglii, ve Francii, v Itálii i v Německu se po dvouleté odmlce, kdy intenzivně pečovala o dcerku Anežku začíná opět pozvolna pracovat. Vrací se především na koncertní a divadelní pódia a před pár týdny zazářila coby Andromaché v novém muzikálu Trója. Nyní se začíná věnovat i své sólové tvorbě. Připravuje desku, která by měla spatřit světlo světa na podzim letošního roku. Oslovila ty nejlepší tvůrce a muzikanty. Prvním singlem, který je vlastně i takovou předzvěstí nové desky, je píseň Anežka. Autory skladby jsou Václav Noid Bárta a Eliška Bártová. Oblíbený skladatel se pak ujal i celé realizace videoklipu.

„Vaškovi absolutně věřím. V naší spolupráci zatím nebylo nic, kdyby bych zapochybovala, že mi něco nesedí. Krátce po naší schůzce Vašek s Eliškou poslali písničku, mně se na první dobrou líbila a bylo vyřešeno. Stejně tak to bylo i s námětem na tento klip. Já jsem si přála, aby to bylo hodně pohádkové, protože Anežka je dítě, a i přestože je hodně chytrá holčička a mluví ráda s dospělými, tak je to pořád dítě, a já jsem chtěla, aby měla pohádku,“ vysvětlila s něhou v hlase Michaela Gemrotová a dodala: „Písnička je dárkem ode mě a od manžela Jiříka pro naši dceru, naši světlonošku Anežku. Zároveň je i dárkem od Anežky pro ostatní děti a rodiče. Jejím poselstvím je to, že i malý krůček nebo pokrok má v našem životě význam.“ Protože by videoklip měl bavit nejen dospělé, ale hlavně děti, tak v něm vystupují i zvířata jako velbloud, lama, vlkodav či poník.

 

Celý tvůrčí tým se shoduje na tom, že si jsou energeticky velmi blízcí a celá spolupráce je tak o to jednodušší a krásnější. „Spolupráce s Míšou je moc fajn. Po technické stránce je to vynikající zpěvačka, která perfektně frázuje, přijde naprosto připravená, nic nečte z nějakého textu nebo z telefonu. Všechno zpívá z paměti, což je obdivuhodné. Co se týká barvy hlasu a techniky, tak dokáže udělat všechno, od rocku až po operu. Celá ta atmosféra spolupráce je báječná a je to tím, jaký je Míša člověk. A vím, že když řekne, že se jí to líbí, a že „se jí chce bulet“, tak jsem to trefil na tu správnou emoční strunu,“ popsal novou spolupráci Václav Noid Bárta. Vysvětlil také, jak se zrodil nápad na tento fantasy videoklip plný zvířat. „Nějak mi to problesklo v hlavě, když jsem jel autem. Do toho prostřední a do atmosféry té písničky se mi tito éteričtí tvorové hodili. Trošku vzdáleně mi to simuluje situaci, kdy se ta zvířata dívají na Anežku, jako na ten zázrak.“

Eliška Bártová se z počátku obávala tohoto citlivého tématu, o kterém celá skladba je, ale nakonec našla cestu, jak text písně uchopit. „Pojala jsem to tím způsobem, že Anežka je tou vyvolenou, která měla možnost a sílu tu nemoc zvládnout. A nejen ona, ale a i  její okolí jako máma, táta a další členové rodiny. Myslím si, že se to povedlo, a dá se to pochopit i tak, že písnička může dodat energii a pocit výjimečnosti i ostatním rodičům, kteří mají děti s podobnými diagnózami jako Anežka,“ vysvětlila dvojnásobná maminka, která při psaní textu čerpala i z vlastních mateřských zkušeností a pocitů.

Ve videoklipu si kromě Michaely a její dcery Anežky zahrála také již zmíněná zvířata ze Statku u Merlina. Jejich přítomnost v ateliéru na chvíli vypadala velmi složitě a Václav Noid Bárta měl dokonce strach, že vše nepůjde tak, jak si naplánoval. „Se zvířaty je to jiné.  Ale vlastně hrozně fajn. Neznal jsem to, zvířata přes objektiv nebo hledáček kamery vidím poprvé a mají úplně jiné rozměry než člověk, takže je to všechno jinak. Ze začátku jsem měl trochu šok, že tam nemůžu nabrat všechno a celé to obrovské zvíře, jako je Merlin (velbloud). Ale nakonec se to podařilo a bude to vypadat skvěle.“  Pro svoje první natáčení se zvířaty nezvolil Statek u Merlina náhodou. „Je to první spolupráce se zvířaty a jsem rád, že je to zároveň spolupráce s mojí kamarádkou Helenou, která má tato zvířata a stará se o ně u nich na svém Statku u Merlina. Já už velblouda Merlina znám z Hudebního divadla Karlín, kde jsem s ním hrál v představení Carmen, takže je to vlastně můj kolega,“ vysvětlil se smíchem majitel Paranoid Studia.

Kostýmy do videoklipu vytvořila módní návrhářka Tereza Sabáčková.

Michaelu Gemrotovou čeká pracovně velmi nabitý rok. Kromě charitativních aktivit Nadace Anežka, divadla a práce na desce ji čekají dva velké koncerty. První bude 17. 4. 2024 v O2 Universum, kde spolu s Václavem Noidem Bártou vystoupí jako hosté před koncertem Lary Fabian. Druhým velkým koncertem je koncert s názvem Králové muzikálu na Žofíně, kde zazpívá s Marianem Vojtkem největší světové muzikálové hity. Koncert se koná 3. 6. 2024 a jako host zde vystoupí také Václav Noid Bárta.