Zimní adrenalinové sporty si lze užívat i s diabetem

Adrenalinové zimní sporty mají mnoho podob a každým rokem lákají více odvážlivců. Freeride na lyžích, kajaky na sněhu, snowtubing nebo oblíbený snowkiting provozuje díky velkému zájmu mnoho zimních středisek. I diabetici mohou takovýmto aktivitám holdovat, adrenalin pro ně totiž nemusí automaticky znamenat risk a nebezpečí. Klíčové je sportovat úměrně svým schopnostem a s řádnou přípravou.

Kromě klasických zimních sportů, jako je lyžování, snowboarding a bruslení, lze v zimě vyzkoušet i řadu dalších zajímavých aktivit.  Pokud vás některý z extrémnějších sportů láká, rozhodně se nenechte odradit věkem či zdravotními problémy – vyzkoušet si zimní adrenalinové zážitky lze i s diabetem. Jen je potřeba dodržovat pár pravidel a mít své zdraví pod kontrolou.

Nepodceňte přípravu

Pokud vás procházky po zasněžených lesích nelákají a toužíte po něčem odvážnějším, můžete vyzkoušet například snowtubing, tedy sjezd svahů na gumové pneumatice. Oblibě adrenalinových nadšenců se těší také rafty a kajaky na sněhu – jen místo vodní hladiny budete zdolávat sněžné vrcholy.

Adrenalinové zábavě se nemusí vyhýbat ani lidé s diabetem. U nich je ale obzvlášť důležité nepodcenit přípravu. Je důležité zvolit vhodné oblečení, které má dostatečné množství vnitřních kapes. Dobře tam lze schovat diabetické pomůcky, kterým chladné počasí škodí.  V teple by měla být například inzulinová pumpa nebo pero. Inzulín, který byl vystaven mrazu, totiž může ztratit svou účinnost. V zimě je proto vhodné jej chránit termopouzdrem.

Diabetici by si také měli promyslet, jaké další zdravotní pomůcky a DIA léky na cestu přibalit. Pokud se léčíte s diabetem, neměli byste si zapomenout dostatečné množství užívané medikace a prostředků k měření glykémie (testovací proužky či senzory s vysílačem, popřípadě čtečkou).

Vezměte za zábavou i kamaráda

Říká se, že ve dvou se to lépe táhne. Diabetik, ať už se chystá na klidné procházky s holemi po horách nebo dobrodružnou túru na sněžnicích, by nikdy neměl sporty v terénu provozovat sám. Ve vyšších nadmořských výškách se zvyšuje tělesná zátěž a člověk se víc potí. Způsobuje to zvýšené zpracování glukózy v krvi a rychlejší vstřebávání inzulínu. Proto je velmi důležité necestovat nalačno a mít před, během i po sportovním výkonu dostatečný přísun tekutin. Dehydratace organismu také zvyšuje riziko hypoglykémie. Při těžké hypoglykémii je navíc velmi obtížné včasně zareagovat a rychle si pomoct. Proto je vhodné vydat se za zimními dobrodružstvími spolu s lidmi, kteří v případě komplikací vědí, jak zasáhnout. 

Zdravá svačinka i rychlé cukry

Chladné počasí může ovlivnit hladinu glukózy v krvi a namáhavé aktivity navíc vyžadují až dvojnásobný přísun sacharidů. Doporučují se celozrnné potraviny jako je chléb, těstoviny a snídaňové cereálie. Celá zrna se tráví pomaleji a poskytují stabilnější hladinu energie. Vláknina zpomaluje vstřebávání živin do buněk a snižuje se tím i rychlost vstřebávání cukru do krve. Je také důležité mít po ruce kromě zdravé svačiny i rychlé cukry. Ideální je hroznový cukr, ale hodí se i jiné potraviny s vysokým glykemickým indexem jako je džus či ovocné kapsičky. V každém případě je vždy důležité pozorovat signály svého těla a včas odhalit příznaky hypoglykémie, tedy nebezpečného poklesu hladiny cukru v krvi. Mezi nejčastější příznaky tohoto stavu patří nadměrné pocení, bolest hlavy, zvýšená tepová frekvence, pobledlost nebo malátnost. Abyste si ale byli stabilitou svých hodnot jisti, doporučuje se měřit si hodnoty glykémie během dne častěji.

Hlídejte si hodnoty

Zejména při dlouhé a výrazné fyzické zátěži je důležité pravidelně kontrolovat hladinu glukózy v krvi, ideálně jednou za hodinu. Například moderní diabetické senzory sčítají hodnoty automaticky a kontinuálně, a to i přes několik vrstev oblečení.  Pomocí alarmu upozorní na nebezpečné výkyvy hodnot nebo predikují trend vývoje glykémie.

Měřit se lze i klasickým glukometrem, ale je třeba pamatovat, že změny teplot a příliš vysoké nadmořské výšky mohou ovlivnit přesnost hodnot. Je proto lepší si glukometrem glykémii zkontrolovat v předstihu. Stejné pravidlo platí, pokud data z diabetického senzoru odečítáte s pomocí čtečky. I čtečku může zima dočasně vyřadit z provozu, proto si dávejte pozor, aby byla pořád v teple. Novější modely senzorů čtečku nepotřebují – spárují se se smartphonem a fungují přes aplikaci.

S adrenalinem může přijít i riziko úrazu

Pokud máte tento rok chuť zkusit zimní sport u kterého vám stoupne tepová frekvence, vyzkoušejte snowkiting, tedy jízdu na lyžích nebo snowboardu za tažným drakem. Potřebujete jen vybavení a dobré povětrnostní podmínky. Rázem tak můžete sjíždět pláně nebo zamrzlá jezera i několik hodin.

U tohoto a dalších extrémnějších druhů sportu je však ještě více důležité mít se na pozoru. Protože je snowkiting nebezpečný sport a hrozí riziko úrazu, je vhodné u sebe mít speciální náramek či průkaz diabetika, který v případě nouze lépe upozorní okolí na zdravotní stav.  Důležité však je, aby na sebe dával diabetik pozor i v případě, že trpí některou z přidružených nemocí diabetu. Například u tzv. diabetické nohy by se měl diabetik prohlédnou před i po aktivitě. Končetina totiž může být více náchylná na omrzliny. Pokud se objeví puchýřky nebo je noha studenější než obvykle, je nezbytné vyhledat lékaře.

V případě, že dodržíte všechny rady, můžete se zcela bezstarostně oddávat zimním radovánkám i s diabetem. Pohyb, horský vzduch, krásná příroda – to vše přispívá i k dobrému psychickému zdraví, které je nedílnou součástí léčby diabetu.

Odborník radí – doc. MUDr. Denisa Janíčková Žďárská, Ph.D.

Čerstvý vzduch a pohyb jsou pro pacienty s diabetem velmi důležité a mají pozitivní efekt na kompenzaci nemoci. Sportování by pro diabetiky však mělo být v první řadě bezpečné. Je tedy vhodné, aby pacient svůj sportovní plán zkonzultoval s ošetřujícím lékařem. Zásadním cílem je minimalizovat riziko hypoglykemie. Je proto důležité přibalit s sebou dostatečnou zásobu sacharidů a během výkonu častěji provádět selfmonitoring, buď pomocí klasického glukometru nebo diabetického senzoru např. značky FreeStyle Libre, Medtronic či Dexcom. Doplňovat energii sacharidy je nutné vždy, pokud je pacient vystavován fyzické aktivitě déle než 30 minut. Obecně platí, že by se diabetici 1. i 2. typu měli fyzické aktivitě zcela vyhnout v případě naměřené hypoglykémie (pod 4 mmol/l), hyperglykémie (nad 15 mmol/l) a ketoacidózy (ketolátky v krvi nad 1,5 mmol/l). A samozřejmě kdykoli, pokud se necítí dobře.