Co dělat, když se v domácnosti zabydlí plísně

Máte doma vlhké stěny, zatuchlý vzduch, orosená okna anebo pozorujete, že se vám hůře dýchá a pálí vás oči? Pak ve vašem domě kromě vás zřejmě žije také plíseň… Přiblížíme vám, proč se v domácnostech tvoří a jak se jí zbavit!

Plíseň není jen neškodný povlak na povrchu zdí či kolem oken, ale pro obyvatele domu, kteří žijí v její přítomnosti, představuje zdravotní riziko. Některé běžně se vyskytující druhy jsou totiž toxické a při dlouhodobém působení mohou být příčinou některých zdravotních problémů, jako jsou například alergie, dýchací potíže, bolesti hlavy, rýma či poruchy spánku. Víte, kde se u vás doma berou? „Plísně patří do rodiny hub, proto si doslova libují ve vlhkém, špatně větraném prostředí. Zejména v chladnějším období se může plíseň rozšířit, pokud není byt dostatečně izolován nebo větrán. Na oknech se to viditelně projevuje zejména jejich rosením. Závažným problémem je také skryté rosení v připojovací spáře, kde ho nevidíme,“ vysvětluje Tomáš Sysel, představitel nezávislého Institutu zdravého bydlení. Plísně přitom působí negativně nejen na naše zdraví, ale poškozují také stavební strukturu a vybavení domu.

Jak se plísně zbavit?

Jakmile se plíseň v domácnosti objeví, první, co zpravidla uděláme, je ošetření dezinfekčním prostředkem. Ne každý je ale vhodný. „Doporučuji raději použít koncentrovaný alkohol, než přípravky  s obsahem chloru. Ten je jednak významným alergenem, ale navíc poškozuje malbu. Využít lze i technický líh nebo isopropanol, které jsou běžně k dostání v lékárně nebo na internetu. Proti slabší plísni pomůže také peroxid vodíku nebo ocet,“ radí Tomáš Sysel z IZB. Mnohem účinnější je pak plíseň odstranit mechanicky, což s sebou nese odstranění výmalby a často také oškrábání zasažené omítky. To vždy provádějte za vlhka a s použitím ochranných pomůcek, jako jsou rukavice, respirátor a ochranné brýle. Novou omítku a malbu pak nanášejte až po dokonalém vyschnutí postiženého místa. Na zeď napadenou plísní nikdy nedávejte tapety ani ji neschovávejte za falešnou stěnu ze sádrokartonu. Nábytek umístěte přibližně pět až deset centimetrů od stěny.

Plísním je lépe předcházet

Plísně jsou vytrvalý a houževnatý soupeř, kterého se velmi těžko zbavuje. Nejúčinnějším způsobem, jak proti nim bojovat, je proto prevence. „Nejčastějším důvodem problémů s vnitřní vlhkostí a následnou plísní není okno samotné, jak si lidé často myslí, ale jeho chybná montáž. Kolem nesprávně nainstalovaných oken vznikají netěsnosti, kterými se dovnitř dostane studený venkovní vzduch a na ochlazovaném povrchu se začne srážet přebytečná vlhkost,“ vysvětluje Ing. Pavel Kašpar, manažer technického vývoje společnosti VEKRA, největšího českého dodavatele oken a stínění na klíč. Abychom tedy výskytu plísní do budoucna zabránili, musí být prostor kolem oken řádně utěsněný už v průběhu jejich montáže. U nesprávně usazeného okna vznikají netěsnosti nejčastěji ve spáře mezi oknem a stěnou. Osazení oken tedy rozhodně není práce pro laiky. Určitě je lepší ji svěřit profesionální firmě, ideálně přímo výrobci, který má léty prověřené postupy práce. „Pokud se totiž jakýkoliv detail provede neodborně, lehce se to schová pod omítku a obyvatel interiéru má přímo ve zdi časovanou bombu. Dodatečné opravy jsou navíc nejen nákladné, ale i komplikované. Jakmile je totiž provedená omítka, je velmi obtížné najít místo, kde problém vzniká,“ dodává Ing. Pavel Kašpar z VEKRY.

TIP: Pomůže řízené větrání

Příčinu plísní musíme také v přebytečné interiérové vlhkosti, kterou je třeba odvětrávat. Komfortní větrání bez starostí vám přitom zajistí větrací jednotka s rekuperací tepla. Jak vysvětluje Ing. Roman Šubrt, obchodně-technický zástupce pro komfortní větrání Zehnder: „Systém řízeného větrání s rekuperací tepla zajišťuje neustálou výměnu a přívod čerstvého a čistého venkovního vzduchu. Entalpický výměník se pak postará o udržování vlhka v interiéru na přijatelné hladině. Ta tak nikde nekondenzuje a nedochází ke vzniku nebezpečných plísní.“ Navíc se není třeba obávat, že by vám v zimě do interiéru pronikal chlad a v létě naopak horko. Přívodní vzduch je totiž v zimních měsících ohříván a v letních horkých dnech naopak ochlazován odváděným vzduchem z interiéru.

Připraveno ve spolupráci s Institutem zdravého bydlení (www.institutzdravehobydleni.cz) a společnostmi VEKRA (www.vekra.cz) a Zehnder (www.zehnder.cz).