Na vaši pleť neblaze působí znečištěné ovzduší

Znečištění dýchacímu systému rozhodně neprospívá. Kromě používání hydratačních krémů, masek a tonik můžete své pleti pomoci i tím, že zajistíte čistotu vzduchu v interiéru, kde často pobýváte.

Podle výzkumů bylo prokázáno, že nečistoty ve vzduchu, který nás obklopuje, negativně ovlivňují kvalitu pokožky. Často jsou přitom znečišťující částice neviditelné! Představte si, že typický lidský vlas má průměr přibližně 70 mikrometrů. Nečistoty ve vzduchu označované jako PM10 mají ale velikost jen 10 μm a PM2,5 dokonce pouze 2,5 μm. Pouhým okem je proto nemůžete postřehnout, přesto však mohou škodit a dokazuje to celá řada vědeckých studií.

V interiéru je často více znečištěný vzduch než venku

Většinou se v souvislosti se znečištěním ovzduší mluví o venkovním prostředí. V technologické společnosti Dyson se ale už od roku 2016 vědci zabývají znečištěním vnitřních prostorů. V interiéru trávíme až 90 % svého života[1], a přitom roční znečištění částicemi uvnitř budov může být až 5krát vyšší než znečištění venkovní![2]

V roce 2024 společnost Dyson představila výsledky svého prvního projektu Global Connected Air Quality Data, který ukazuje, jak moc jsou naše domovy znečištěné.  Z unikátní studie vyplynulo hned několik zajímavých poznatků:

·       Dvě třetiny zemí zaznamenaly v roce 2022 vyšší průměrné roční hodnoty PM2,5 v interiérech než ve venkovním prostředí. [3]   

·       Měsíční průměrná úroveň PM2,5 ve vnitřních prostorách všech zemí překročila dlouhodobé doporučené hodnoty WHO pro expozici alespoň 6 měsíců v roce. Mimo jiné Kanada, Dánsko, Irsko a Nizozemsko překračovaly pokyny WHO každý měsíc v roce. [4]

·       Zima je ve všech zeměpisných oblastí nejznečištěnějším obdobím, kdy je vzduch často také sušší, což rovněž pokožce neprospívá. V České republice byl měsícem s nejznečištěnějším ovzduším v interiéru březen.

·       V průměrném 24hodinovém období připadala nejznečištěnější doba (PM2,5) na čas mezi 18. hodinou a půlnocí, což se shoduje s dobou, kdy jsou lidé obvykle ve svých domovech, a tudíž vystaveni těmto vyšším úrovním znečišťujících látek. V České republice bylo znečištění největší mezi 21. a 22. hodinou.

Jak můžete své pleti pomoci?

Z uvedených studií vyplývá, že své pleti můžete prospět tím, že se ve své domácnosti či kanceláři budete snažit udržet čisté ovzduší. Velkým pomocníkem jsou čističky vzduchu. Například technologie Dyson automaticky snímá a zachycuje znečišťující látky v místnosti, zajišťuje monitorování kvality vzduchu v reálném čase a čistí vzduch nejen ve svém bezprostředním okolí, ale v každém koutě místnosti.


[3] Indoor pollution recorded by connected Dyson Purifiers vs outdoor data sourced from openaq (https://openaq.org/) and World Air Quality Index (https://aqicn.org/). 

[4] PM2.5 levels collected from Dyson connected purifiers have been compared to WHO 2021 guidelines for annual and daily PM2.5 exposure, which can be found here: www.who.int/news-room/feature-stories/detail/what-are-the-who-air-quality-guidelines.