Desatero kyberbezpečnosti pro firmy i jednotlivce

Když se prosinec přiblíží k času vánočnímu, vnímáme ho období klidu a pohody, ale myslí někdo kybernetickou bezpečnost? Ato je chyba, každoročně je toto období považované za zvýšené riziko kybernetických útoků. Firmy i jednotlivci jsou totiž v této době často méně ostražití a mohou se snadněji stát obětí kyberpodvodů. Zajímá vás, jak reagovat na podvodné e-maily, SMS zprávy či odkazy, nebo jak si zabezpečit svá zařízení, data a osobní údaje? Pak je právě vám určeno malé „bezpečnostní desatero“, které připravila Vladimíra Tesková, COO společnosti TeskaLabs, která se zabývá vývojem pokročilých nástrojů pro kybernetickou bezpečnost.

  1. Buďte ostražití vůči e-mailům a SMS zprávám. Podvodníci totiž často využívají Vánoc k tomu, aby rozesílali podvodné e-maily a SMS zprávy, které vypadají jako od důvěryhodných zdrojů, jako jsou banky, pošta nebo doručovací služby. V nich vás mohou žádat o hesla či osobní nebo platební údaje. Pokud si nejste jisti, zda jsou e-mail nebo SMS zpráva pravé, kontaktujte přímo údajného autora zprávy.
  2. Neklikejte bezhlavě na všechny možné odkazy v nevyžádaných e-mailech nebo SMS zprávách, i když se může zdát, že pocházejí z důvěryhodného zdroje. Tyto odkazy totiž často vedou na škodlivé webové stránky – a odtud je už jen krůček k napadení vašeho zařízení nebo firemního systému.
  3. Používejte silná hesla a pravidelně je měňte. Základním doporučením je alespoň osm znaků, kombinace velkých a malých písmen, číslic a speciálních znaků.
  4. Aktualizujte svůj software, protože jde často o opravy bezpečnostních chyb, které mohou být využity k útokům. Ujistěte se, kromě softwaru máte aktualizován i webový prohlížeč a operační systém, který používáte.
  5. Používejte kvalitní antivirový program a firewall, které pomáhají chránit váš počítač nebo mobilní zařízení před škodlivým softwarem.
  6. Nezapomeňte zabezpečit také svůj Wi-Fi router, který je vstupní branou do vaší sítě. I tady byste měli mít nastaveno silné heslo a aktualizaci na nejnovější verzi firmwaru.
  7. Zabezpečte své osobní údaje a nikdy nesdílejte např. jméno, adresu, číslo bankovního účtu nebo kreditní karty s lidmi, které neznáte.
  8. Vyhněte se používání veřejných Wi-Fi sítí, které jsou často méně bezpečné než ty domácí. Pokud už musíte používat veřejnou Wi-Fi síť, vyhněte se zadávání citlivých informací, jako jsou hesla nebo čísla kreditních karet.
  9. Zlatým pravidlem firem je pravidelně školit zaměstnance o kyberbezpečnost a ujistit se, že jsou obeznámeni s bezpečnostními riziky a vědí, jak se před nimi chránit.
  10. Buďte připraveni a mějte plán, jak postupovat v případě kybernetického útoku. Ten by měl zahrnovat kroky, které podniknete k ochraně vašich dat a k obnovení vašich systémů.

Ať už jste firma či jednotlivec, nezapomínejte na význam kyberbezpečnosti ani během vánočního období. Věříme, že ke klidnějšímu prožití svátečního času pomohou i naše tipy, jak se lépe chránit před podvody v online světě a jak mít svá citlivá data i finance v bezpečí.

Přejeme Vám šťastné a kyberbezpečné svátky!

Více na www.teskalabs.com