Zahraj to znovu, Same, komedii plnou chytré a osvěžující zábavy uvede Vršovické divadlo MANA

Komedie, která nezklame. Hra Woodyho Allena plná vtipných, nadčasově platných hlášek o partnerství a smyslu života, která sny staví do kontrastu s životní realitou. To je nová inscenace Zahraj to znovu, Same, kterou od 21. prosince uvádí v premiéře Vršovické divadlo MANA. V hlavní roli nemotorného a neurotického filmového kritika Allana, který na všechny běžné životní situace přikládá modely z hollywoodských filmů, se představí Jakub Šlégr. Skvěle mu sekundují Ondřej Černý a Henrieta Hornáčková, divákům vršovického divadla už dobře známí herci. Režisérem je zkušený divadelník Ondřej Zajíc.

Zahraj to znovu, Same je konverzační komedií s typickým černým Allenovým humorem. „Humor Woodyho Allena je inteligentní, svěží, plný nečekaných zvratů a absurdit. Allen nepotřebuje být drsný ani vulgární. Dělá si legraci sám ze sebe, chytře a lehce. Stejně jako jeho filmy i představení bude zaručený zvedač nálady!“ zve na představení herečka Henrietta Hornáčková.

Vtipné, chytré a pravdivé

„Komedie Zahraj to znovu, Same oslovuje široký okruh publika. Každý člověk prošel nějakou citovou krizí či bolestným rozchodem. A často jsme u toho zažili nejrůznější trapasy, průšvihy,“ popisuje dramaturgyně vršovické scény Věra Mašková. „Ti, kdo hru nebo film znají, vědí, že spolehlivě pobaví. A ti, kteří ji nikdy neviděli, by měli přijít už jen proto, že divadelní setkání s dosud žijícím klasikem obohatí jejich svět o inteligentní legraci, které je lehké propadnout,“ dodává.  

V dnešní době je humor a smích daleko potřebnější než kdykoli jindy,“ doplňuje Jakub Šlégr, představitel hlavní role. Ztvárňuje postavu filmového kritika Allana Felixe, který po jednom nešťastném manželství hledá za pomoci nejlepšího přítele a jeho manželky svou další životní lásku. A zároveň i sám sebe. „Pokud Woody Allen nenapsal hru pro Jakuba Šlégra, tak jen proto, že ho neznal,“ dodává s nadsázkou Mašková. V roli filmového hrdiny Bogarta se představí bývalý člen Národní divadla a mimořádný herec Petr Motloch.
Inscenace je, jak říká Mašková, postavena především na výborně napsaném textu. Ten v Divadle MANA podtrhuje i nápaditá scéna Michala Syrového, která má v sobě jistou filmovou magii.

„Allenova dnes již klasika Zahraj to znovu, Same je v tuto chvíli možná aktuálnější a srozumitelnější než v době, kdy hra vznikla. Hlavní hrdina se pod vlivem mainstreamové filmové kultury snaží připodobnit svým filmovým idolům. Realita je však od idealizovaných filmových klišé na hony vzdálená. A teprve když přijme sám sebe takového, jaký vskutku je, a svět v jeho reálné podobě, změní i svůj osud,“ vypráví Mašková.  

Inspirace bytovým divadlem

Vršovické divadlo MANA má v současné době ve svém repertoáru patnáct vlastních inscenací. A chystá také opakování úspěšné akce Otevřená zpovědnice, jejíž součástí je scénické čtení mimořádně působivé hry Felixe Mitterera Zpověď v podání Jiřího Lábuse a Martina Dejdara. „Přestože jde o velice těžké téma sexuálního zneužívání v církvi, je o tuto akci obrovský zájem,“ říká Mašková.

Připomíná také, že po Novém roce budou mít premiéru dvě aktovky od Pavla Kohouta Pech pod střechou a Požár v suterénu v nastudování mladého režiséra Josefa Kačmarčíka. Zajímavostí je, že se nebude hrát v sále divadla, ale v podkrovní zkušebně a v suterénu. „Představení by mělo evokovat atmosféru bytových divadel normalizačního období, pro která byla tato díla napsána. Jeho kapacita bude omezená a půjde o zcela mimořádný divadelní zážitek,“ doplňuje dramaturgyně.  

www.vrsovickedivadlo.cz