Blues Alive oslaví osmdesátiny Jaggera a Richardse, celkem zahraje třicet kapel

Jak se již stalo tradicí, také letošní ročník hudebního festivalu Blues Alive v Šumperku nabídne unikátní jednorázový projekt. Tentokrát koncertně oslaví osmdesáté narozeniny dvou velikánů světového rocku a blues Micka Jaggera a Keithe Richardse, frontmanů kapely The Rolling Stones, která nedávno oznámila vydání nového alba. Koncertní poctu připravuje kytarista, zpěvák a producent Honza Ponocný, který k ní přizval přední hudebníky české scény. Jak zdůrazňují pořadatelé, nepůjde o revival The Rolling Stones, ale především o představení jejich autorského mistrovství na skladbách ze sólových alb obou frontmanů.

„V rámci sobotního odpoledního koncertu jejich tvorbu, s důrazem na skladby z jejich sólových drah, ale pochopitelně doplněné i ochutnávkami stounovských písniček, zahraje skutečná all stars sestava české hudební scény. Speciálním hostem koncertu pak bude americká zpěvačka Mikey Ariel,” líčí dramaturg festivalu Ondřej Bezr. Honza Ponocný ke spolupráci přizval Davida Babku (pedal steel kytara, kytara), Jakuba Zomera (klavír, Hammond organ), Jakuba Vejnara (baskytara) a Martina Kopřivu (bicí).

Festival Blues Alive, který proběhne od 16. do 18. listopadu již po sedmadvacáté, nabídne na dvou pódiích v šumperském Domě kultury celkem přes třicet účinkujících. „Uvedeme velké americké bluesové hvězdy, ať už jejich vůbec první tuzemský koncert, nebo naopak návraty s jinou sestavou či programem,” říká ředitel festivalu Vladimír Rybička.

Jako hlavní hvězdy vystoupí po dvaceti sedmi letech od prvního tuzemského koncertu americká legenda blues, funku a hip hopu G. Love & Special Sauce, americký bluesový zpěvák Robert Finley, kterého v jeho šedesáti letech objevil frontman The Black Keys Dan Auerbach, americký kytarista a trojnásobný držitel posledních Blues Music Awards Tommy Castro a The Painkillers, kytarista, banjista a mandolinista Alvin Youngblood Hart, bluesrockový kytarista Bernard Allison nebo poprvé na Blues Alive v čele samostatného projektu saxofonista a zpěvák Jimmy Carpenter. Návštěvníci uvidí také turné hudebníků Chicago Blues Festival nebo vůbec první evropský koncert Memphissippi Sounds Camerona Kimbrougha a harmonikáře Damiona “Yella P” Pearsona.

„Letos také nabídneme zajímavé pohledy na bluesový crossover - tedy na míchání blues s dalšími žánry a styly,” dodává dramaturg Ondřej Bezr. Jde například o GravelRoad, kteří mají bohaté zkušenosti s nejtemnější podobou blues a grunge. Francouzští Delgres unikátně míchají ortodoxní historické blues s karibskými rytmy. K dalším francouzským hostům patří Shaggy Dogs s divokou hudbou, které sama kapela říká „blues'n'roll fiesta”.

Festival rovněž přiveze zajímavé nové tváře bluesové scény, jako je brilantní britsko-norský kytarista Krissy Matthews, nesmírně talentovaná původem australská zpěvačka a slidekytaristka Kara Grainger, šestičlenná formace ze západu Čech Steven's, která ve své tvorbě mísí prvky blues, rocku a funku, nebo další kapely vzešlé z vyhledávací soutěže Blues Aperitiv Dazed and Confused a Black Pin. Zahraje také baskytaristka Danielle Nicole, aktuální držitelka Blues Music Award v kategorii Instrumentalista roku, nebo první belgická kapela v historii Blues Alive Boogie Beasts. Vystoupí také sedmičlenná polská formace Dark Leaves, držitelé Ceny publika z letošního Blues Aperitivu, pražské power trio Cold Licks s frontmanem Jonášem Ledeckým, písničkář Jakub Noha s kytaristou Petrem Bublákem, kytarista a občasný zpěvák Jan Martinek, který letos slaví sedmdesáté narozeniny, kvarteto Readymade Backsliders a The Bladderstones, kteří na letošním Blues Alive oslaví deset let své existence.

V krásném prostředí Klášterního kostela zahrají britský písničkář James Harries, kytarista Honza Ponocný s projektem Cirkus Ponorka a jedna z nejvýraznějších a také nejenergičtějších současných písničkářek Jana Štromská.

Program Blues Alive také obohatí doprovodné akce - jam sessiony, výstava fotografií bluesových hudebníků finského fotografa Pertti Nurmiho, držitele ceny Keeping the Blues Alive v kategorii foto, ve Vlastivědném muzeu, masterclassy s kytaristou Krissym Matthewsem a představiteli North Hill Country Blues v Kultibaru Domu kultury, poslechové pořady publicistů Jiřího Moravčíka a Ondřej Konráda v Knihovně T. G. Masaryka nebo projekce biografického filmu Elvis v kině Oko.

Návštěvníci se mohou také těšit na organizační novinky: „Rozvineme loni zavedený model dvou střídajících se pódií. Povýšíme Jam Stage na plnohodnotnou festivalovou scénu, na které budou vystupovat i výrazní zahraniční interpreti,” přibližuje další z organizátorů Štěpán Suchochleb. Půjde o zateplený vyhřívaný stan o rozměrech 15 x 30 metrů. Návštěvníci se také budou moci zúčastnit tomboly o hudební ceny včetně podepsané elektrické kytary, jejíž výtěžek půjde opět na boj Ukrajiny proti ruskému agresorovi.

Festival také vyrazí na cesty mimo Šumperk - Blues Alive Tour proběhne od 11. do 19. listopadu. V osmi městech na něm vystoupí američtí Memphissippi Sounds společně s Janem Ficem. Turné se zastaví v Benešově, Praze, Veselí nad Moravou, Olomouci, Mikulově, Valašském Meziříčí, Bystrém v Orlických horách a v Javorníku.

Třídenní vstupenky na hlavní večery Blues Alive 2023 v ceně 2 500 Kč a vstupenky na jednotlivé doprovodné programy jsou dostání na stránkách https://www.bluesalive.cz/vstupenky. Vstupenky na jednotlivé festivalové dny v ceně 1 600 Kč jsou ve velmi omezené míře v prodeji v pokladně Domu kultury Šumperk.

Více informací a kompletní program najdou zájemci na www.bluesalive.cz.