Zakázané potraviny pro psy: Víte, které jsou jedovaté, které nebezpečné a co může pes mlsat?

Ruku na srdce! Který páníček by více či méně často nechtěl svému čtyřnohému psímu mazlíčkovi přilepšit a dopřát mu nějakou tu pochoutku? Asi každý z nás někdy propadl tendenci pejskovi takzvaně dopřát a hýčkat ho našimi lidskými pochutinami a potravinami. Umožnit pejskovi mlsat a rozmalovat ho dobrotami je v naprostém pořádku, musí se ale jednat o ty správné psí pochoutky. Představa, že naše oblíbená strava založená na ovoci, zelenině, sladkostech, oříšcích nebo výrazně kořeněných či smažených masových pokrmech pejska 100% potěší je velký omyl řady nezkušených chovatelů. Nejen, že lidskou stravou pejskům neprospějeme, ale pokud zvolíme opravdu špatné potraviny, můžeme našeho čtyřnohého mazlíčka přímo ohrozit na životě nebo mu způsobit zdravotní komplikace. Neplatí totiž ani zažitý mýtus, že zvíře vycítí, co je pro něj vhodné a rizikové potraviny by nezkonzumovalo. Přinášíme proto přehled pochutin a potravin, které psům nedávat a naopak, jak správně mlsat, a hlavně co.

Potraviny a pochutiny, které nám dělají dobře a které v řadě ohledů rozmazlují naše chuťové buňky stojí často pro psy na opačné straně žebříčku. Z hlediska dopadu na psí zdraví a trávení je řadíme do několika skupin, od nejrizikovějších, které jsou pro psy vyloženě jedovaté, přes nebezpečné, které jim mohou způsobit zdravotní komplikace až po nevhodné, které je sice zdravotně bezprostředně neohrozí, ale rozhodně jejich kondici a dlouhodobému zdraví neprospějí.

A o jaké potraviny se jedná?

Jedovaté pro psy…

  • Čokoláda

Lahůdka, dezert i sladká tečka po obědě nebo ukojení chutí, když nás honí mlsná, to je čokoláda. Pro člověka může mít sice řadu pozitivních přínosů, jak pro lidskou psychiku, tak pro zdraví, pokud zvolíme skutečně kvalitní čokoládu, u psů je to však diametrálně odlišné. Právě čokoláda je pro psy nejrizikovější pochutinou - je pro ně dokonce přímo jedovatá! „Čokoláda obsahuje látku zvanou theobromin, kterou psí organismus neumí zpracovat a odbourat, a která vyvolává v lepším případě průjmy a zvracení, v tom horším případě pak poruchy srdeční činnosti vedoucí až k zástavě srdce a smrti,“ vysvětluje Jan Andres, specialista na krmiva ze společnosti Partner in Pet Food. Na „přilepšování“ psům čokoládou, a to i v podobě čokoládového jogurtu, pudingu nebo polevy na dortu či cukroví, tak velký pozor. Může mít za následek to nejhorší.

  • Avokádo

Na první pohled prospěšné ovoce, které do jídelníčku patří a má na naše zdraví řadu pozitivních benefitů. Opět skutečnost, který platí pro nás lidi, u psů je to však zcela opačně. Avokádo obsahuje látku zvanou persin, se kterou si psí organismus neumí poradit a pro který je vyloženě toxická, jedovatá. Avokádo je jí totiž plné, a pokud by pejsek zkonzumoval jeho větší množství, může mu nevratně poškodit srdce, plíce i další orgány, a dokonce vést ke smrti.

  • Česnek a cibule

Ačkoli máme česnek a cibuli často zafixované jako přírodní antibiotikum v organismu psa se jejich účinek projevuje jinak. Obsahují totiž látky, které přímo ovlivňují funkčnost červených krvinek a poškozují je. Pokud by tak pejsek zkonzumoval větší množství česneku nebo cibule nebo byl na tyto potraviny více citlivý mohlo by dojít ke špatnému okysličení organismu a k příznakům otravy! Ta se většinou projevuje dušností, apatií, průjmem a bolestmi a může k ní dojit dokonce až po několika dnech.

Rizikové pro psy…

  • Brambory

Mezi jednu z nejméně vhodných potravin pro psy patří jednoznačně brambory v syrové podobě. Syrovými bramborami pochopitelně nikdo z nás psovi „nepřilepšuje“, ale existuje spousta psů, kteří je takzvaně ukradnou při našem vaření nebo snědí i jejich oloupané slupky a problém může být na světě. Brambory jsou totiž v tomto stavu prakticky jedovaté a mohou psům způsobit zažívací problémy, jako jsou průjmy a zvracení, a to zvláště u citlivějších psů a menších plemen.

  • Hroznové víno

Oblíbené ovoce, které má řada chovatelů tendenci dávat psům na mlsání. Na to však pozor! „Ačkoli hroznové víno není pro psy vyloženě jedovaté, jejich organismu a zdraví rozhodně neprospěje. Nedokáží jej totiž strávit, může poškozovat ledviny a u citlivějších psů může dokonce vyvolat až selhání ledvin,“ upozorňuje specialista na krmiva Jan Andres.

  • Ořechy

V případě ořechů si rovněž řada z nás může říct, jak by natolik prospěšná a zdravá pochutina mohla psům uškodit, přesto však pro ně riziko představuje. „Nesmíme zapomínat, že psí organismus je zcela jiný než ten náš a s celou řadou potravin si nedovede poradit. A mezi ty patří právě i ořechy, které bychom psům nikdy dávat neměli. Nejsou pro ně sice přímo jedovaté, ale řada psů je na ně alergická. Může jim tak poměrně rychle způsobit stavy jako teplota, třes, dušnost nebo poruchy vidění a koordinace,“ doplňuje Jan Andres.

Nevhodné pro psy…

  • Káva

I když řada psů dovede vyloudit a vyžebrat i šálek kávy, dávat bychom jim ji pít také neměli. Obsahuje totiž kofein, který jejich organismus dovede nabudit ještě více než náš. Vyvolává tak u nich stavy hyperaktivity a u menších plemen a citlivějších psů dovede způsobit i stavy třesu, nervozity a roztěkanosti.

  • Řízky, hranolky a smažené

Vyvarovat bychom se měli rovněž rozmazlování psů naším lidským menu, tedy například smaženými řízky, hranolkami nebo obecně úpravou masa v podobě smažení. Zásadní zdravotní problémy jako je otrava jim sice nezpůsobí, ale rozhodně jejich zdraví neprospějí. A to, jak z hlediska obsahu tuku a negativního dopadu na psí organismus a rizika přibírání na váze, tak problém představuje i klasický trojobal a strouhanka, které jsou pro psí žaludek těžké a špatně stravitelné. Nehledě na to, že smažení jako takové rovněž není ideální formou úpravy masa pro psy.

  • Šlehačka a sladkosti

Výrazně nevhodné je rovněž rozmazlovat psy nejrůznějšími dortíky plnými šlehačky, máslových krémů nebo cukru. Psy sice na životě a zdraví neohrozí přímo, ale rozhodně jejich organismu nepřinesou nic dobrého. Pouze jej maximálně zatíží a z dlouhodobého hlediska jim mohou způsobit nadváhu, překyselení organismu, ale i únavu a minimální chuť k pohybu. Nehledě na to, že šlehačka, která je založená na kravském mléku rovněž psímu organismu a trávení neudělá příliš dobře.

Jak psům správně „přilepšovat“

Psům však rozhodně není mlsání zapovězeno a jejich páníček je vedle klasického jídelníčku a vyvážené stravy může také rozmazlovat a každý den jim dávat nějakou pochoutku, ať už jako odměnu nebo jako chutnou tečku například po večeři. Jen je třeba zvolit tu správnou formu mlsání, tak, aby pro psí organismus byla adekvátní a přinášela radost, jak psovi, tak jeho páníčkovi, který tak bude mít jistotu, že pejska takový pamlsek nijak neohrozí na zdraví a kondici.

Vhodné je proto psovi dopřávat za pomoci psích snacků. „Takzvané psí snacky neboli pamlsky jsou speciálně navržené pro psy a jejich mlsný jazýček, aby jim chutnaly, ale zároveň, aby maximálně podpořily jejich zdraví, vitalitu a trávení. Poznáme je například tak, že obsahují vysoké procento masových produktů, krásně voní po masu, jsou doplněny ještě nějakou superpotravinou a mají i vysoký podíl živočišných proteinů, například Propesko Mistr. Mohou mít podobu poloměkkých kostiček nebo třeba i polštářků, které psům dokonale křupou a jsou například plněné kuřecím masem a sýrem, což je kombinace, kterou psi milují,“ vysvětluje Jan Andres, specialista na krmiva ze společnosti Partner in Pet Food.

Pokud tak pro naše psí mazlíčky zvolíme skutečně kvalitní pamlsek, založený na vysokém obsahu masa a proteinů živočišného původu, můžeme jím bez problémů zpestřit pravidelný každodenní stravovací režim. Uspokojíme tak nejen jejich chutě, ale vyvarujeme se i situaci, kdy pes loudí a máme tendenci mu nabídnout ze svého talíře.

Tip, jak pejskům přilepšovat

PROPESKO MISTR MĚKKÉ MASOVÉ KOSTIČKY S HOVĚZÍM
Lahodný měkký hovězí snack ve tvaru kostiček jako pamlsek, odměna i součást kvalitní stravy

Psí snack v podobě malých kostiček, které jsou dokonale měkké a vynikají jedinečnou vůní masa, a především chutí hovězího, tak, že přilákají a nadchnou i toho největšího psího mlsouna. Jejich vyladěná receptura je založena na vysokém obsahu proteinů živočišného původů, kterých snack obsahuje 95 % a samozřejmě nechybí ani prospěšné vitamíny a minerály podporující zdraví a dobrou kondici psa. Vyrobeny jsou zcela bez obsahu obilovin a neobsahují ani přidaný cukr, umělá aromata, barviva a dochucovadla, tak, aby psům poskytly nejen ten nejlepší možný způsob mlsání, ale aby se staly i kvalitní součástí jejich stravy. Vyráběny jsou v Itálii z pečlivě kontrolovaných surovin, s respektem a láskou ke psům a jejich potřebám i spokojenému soužití s páníčkem.

Propesko Mistr Měkké masové kostičky s hovězím jsou ideální jako doplněk běžné stravy, ale i pro mlsání nebo jako odměna či součást výcviku. Doporučena je konzumace 2 – 10 kostiček denně, dle váhy psa.  K dostání ve většině hypermarketů a supermarketů po celé ČR nebo na velkých internetových e-shopech.