Krásné dveře nejen první den

Mnoho z nás kupuje interiérové dveře tak, aby byly krásné. Ale trochu zapomínáme, jak estetika dveří bude vypadat po zatěžkávací zkoušce času a běžného či nadměrného opotřebení. Dveře jsou také investice do bydlení, která se může vyplatit prostřednictvím dlouhé životnosti a vlastností, jako je například zdravé bydlení, tedy akustické vlastnosti, chemické látky obsažené ve výrobcích a například i odolnost vůči vlhkosti.

Jednoduše řečeno, všechny jsou krásné. Ale je třeba hledat krásu skrytou, která opravdu dělá dveře dveřmi! Podle čeho tedy vybírat? Jednoduchá rada – podle toho, co není vidět. Ve zpracování dveří se totiž skrývají poměrně výrazné rozdíly, které mají zásadní vliv na to, jak dlouho jejich krása vydrží při dennodenním používání.

Pod povrchem

„Obvodový vnitřní rám z masivního dřeva, které kompenzuje málo kvalitní výplň z tvrzeného papíru – voštiny. Tak mnozí výrobci řeší výrobu levných dveří. Zákazník má získat pocit, že poctivé masivní dřevo dodá dveřím potřebnou stabilitu. Bohužel, opak je pravdou,“ upozorňuje hned na úvod Tomáš Pilský, ředitel pro nové technologie společnosti VEKRA, největšího českého dodavatele oken, dveří a stínění na klíč, a pokračuje: „Masivní dřevo stále pracuje, je živé, a proto časem může dojít k průhybu dveřního křídla, které nemá v tomto důsledku potřebnou pevnou oporu. Voština coby hlavní vnitřní výplň pevnosti těchto dveří vůbec nijak nepomáhá. Ani nemůže, je to pevnější tvrzený papír! Laik voštinové dveře pozná velice snadno. Jsou lehké, váží jen zhruba 14 kilogramů. Když porovnám váhu kvalitních dveří, která je průměrně 30 až 40 kilogramů, rozdíl je na první potěžkání jasně patrný.“

Dveře VEKRA mají nastavený jako standard bez výjimky pro vnitřní výplň plnou desku VEKRA Premium. „Je to v podstatě deska ze slisovaných dřevních třísek. Dveřím dodává vysokou stabilitu, pevnost a odolnost proti nárazu, díky čemuž budou dveře bez problémů sloužit i po letech. Samozřejmostí je, že neobsahuje nebezpečné chemické látky. Celistvá výplň dveřního křídla také zvyšuje akustickou izolaci přibližně o 3 dB. Obvodový rám, do kterého je usazena, je u všech dveří VEKRA vytvořen z MDF desky a díky tomu mají dveře VEKRA vyšší tuhost, nejvyšší mechanickou odolnost, potřebnou pružnost a jsou tvarově stálé. Dveře tak nemají šanci se jakkoli po čase prohnout nebo se poškodit při silném nárazu. VEKRA navíc automaticky používá zdvojený spodní rám, který není na trhu standardem, ale který umožňuje přizpůsobit dveřní křídlo nerovnostem podlah v interiéru,“ popisuje Tomáš Pilský z VEKRY.

Papír nejsou dveře!

Nechtěné kopnutí při dětském dovádění, prudké zabouchnutí kvůli průvanu, otěr oblečením a taškami s nákupem nebo třeba nechtěný úder při vysávání… Dveře jsou v domácnosti vystaveny různým zatěžkávacím zkouškám. Vše musí vydržet, ať je zátěž sebenáročnější. A opět jde o kvalitu materiálů, chcete-li krásu vnitřní konstrukce.

„Pružný vnitřní rámeček ve spojení s nejtvrdší plnou deskou, mechanicky odolný povrch dveří doplněný prémiovou oblou hranou a v podstatě máte vyřešené hlavní aspekty pro dveře, které nejsou krásné pouze na pohled, ale krásné svou vnitřní konstrukcí dávající dlouholetou odolnost a životnost,“ vyjmenovává Tomáš Pilský z VEKRY.

Odolný a praktický povrch

Aby dveře odolaly nejedné domácí kalamitě nebo řádění dvounohých i čtyřnohých miláčků a zůstaly dlouhodobě krásné ve svém vzhledu, musí mít kromě pevné konstrukce také kvalitní povrch. U běžných dveří s voštinovou výplní se standardně používá fólie. Jedná se v podstatě o impregnovaný papír o síle nejčastěji do 0,1 milimetru. Takový povrch ale nemá dostatečnou mechanickou odolnost a snadno se v běžném denním provozu poškodí.

„Na povrch dveří VEKRA používáme střednětlaký CPL laminát o síle 0,3 mm, který se oproti levné fólii skládá ze tří vrstev. To mu dává podstatně vyšší odolnost proti poškození, opotřebení, ale i nečistotám. Povrch je také stálobarevný a snadno se udržuje,“ uvádí Tomáš Pilský z VEKRY. CPL laminát zároveň umožňuje napodobovat zcela věrně vzhled i strukturu nejrůznějších povrchů, jako je dřevo nebo i něco méně tradičního, například lněnou textilii, kámen či beton. Díky tomu se dnes stává často vyhledávaným povrchem, protože dveřím může dodat atypický, designově žádaný dekor, který by originálními povrchy nebylo možné na dveřích docílit.

Dveře v současnosti poutají pozornost krásou a jednoduchostí svého stylu a provedení. Dříve žádané prolisy a dekorativní lišty na jejich povrchu jsou dnes minulostí. „Z pohledu provedení dveřních křídel jsou jasnými trendy jednoduchost, čistota provedení a ničím nerušené tvary. Právě proto zárubně vyhledávají svoje skrytá provedení, aby nechaly vyniknout kráse vlastních dveří. Nicméně rozhodně to neznamená ústup od šíře nabídky vzájemných variant. Například VEKRA nabízí až 40 000 kombinací modelů, povrchů či klik. V jednom interiéru je možné nakombinovat jak exkluzivní provedení dveřních křídel do obývacích pokojů v posuvném dvoukřídlém provedení, tak uživatelsky příjemné dveře naplno sloužící v dětských pokojích či koupelnách se zvýšenou vlhkostí a hlukovým útlumem, až po vyloženě technicky laděné dveře do spíží nebo garáží,“ upřesňuje Tomáš Pilský z VEKRY.

Prémiová hrana

Dalším slabým místem dveří, které jim může ubrat na kráse nejen té vzhledové, ale i funkční a praktické, jsou jejich hrany. Běžně se používají ostré hrany, které nejenže představují vyšší riziko z pohledu vlhkosti či možnosti zranění, ale při nárazu snadno dojde k jejich poškození. „Kvalitně a pro uživatelsky vyrobené polodrážkové dveře dnes už mají oblé hrany. I u dveří VEKRA používáme prémiové oblé hrany, které oproti těm ostrohranným zajišťují nejen bezespárové napojení ploch, ale zároveň jsou i více chráněné před poničením. Hrany jsou tak vysoce odolné vůči vlhkosti, agresivním čisticím prostředkům i nárazům. Přispívají tak k vyšší životnosti dveří a bezpečnostní rádius navíc snižuje riziko případných úrazů, a i v tom je krása užitných vlastností dveří,“ glosuje Tomáš Pilský z VEKRY.

Panty, které unesou o 80 % víc

Otevřít, zavřít… tento pohyb dveře vykonávají klidně i několikrát denně, proto krása správné funkčnosti dveří záleží i na typu použitých pantů a jejich usazení. U levných dveří s voštinovou výplní často najdeme obyčejné dveřní závěsy, u kterých není kladen důraz na jejich nosnost ani dlouhodobou funkčnost. Časem se proto mohou začít svěšovat, takže dveře pak jdou obtížně zavřít. Nutné je navíc i jejich pravidelné promazávání. „Kvalitní dveře váží průměrně 30 až 40 kilogramů, a proto i jejich panty musí být připraveny s touto vahou dlouhodobě otáčet. Pro dveře VEKRA používáme speciální složené panty s dlouhými čepy, které mají až o 80 procent vyšší nosnost. Nepoškodí se ani v případě zvýšeného nežádoucího zatížení, čímž je zajištěna dlouhodobá bezchybná funkčnost. Díky teflonovému pouzdru jsou navíc panty prakticky bezúdržbové, není nutné je mazat, čímž se vyhneme mastným skvrnám na křídle a zárubni a ulpívání nečistot na samotném pantu. Seřízení dveřního křídla lze provést jednoduše v zárubni pomocí imbusového klíče,“ popisuje Tomáš Pilský z VEKRY.

Krása odolnosti dveří do protiplechu vložená

Prudké přibouchnutí nebo nečekaný úder… I to jsou běžné situace, které interiérové dveře musí vydržet. Roli pro jejich odolnost hraje nejen samotné dveřní křídlo, ale i další konstrukční detaily, jako je pevnost uchycení protiplechu či již zmíněných pantů. Jde tedy o funkčnost celého dveřního kompletu.

Běžný normovaný test dle ČSN ověřuje pevnost uchycení dveřního křídla v zárubni, a tudíž odolnost proti vyražení. Využívá zátěžového pytle o hmotnosti 30 kilogramů, který narazí do plochy dveří z přesně zadané výšky. „Kvalita uchycení dveří k zárubni v místech pantů a protiplechu se ukáže celkem rychle,“ uvádí Tomáš Pilský z VEKRY a pokračuje s výsledky testu: „U dveří s voštinovou výplní jsou využity obyčejné dveřní závěsy s menší hloubkou kotvení a protiplech je na tom s nízkou kvalitou uchycení podobně. Proto se nemůžeme divit, že vyražení dveří s výplní z tvrzeného papíru je celkem jednoduché. Naproti tomu u dveří VEKRA se ukázalo, že nedošlo ani opakovaným nárazem k deformaci dveřního křídla, natož k vyražení protiplechu. Důvodem je opět kvalita řešení konstrukce uchycení tohoto prvku. Protiplech je do zárubně VEKRA pevně ukotvený speciálním vnitřním kotvením, které je know how VEKRY, a navíc je opatřený pojistkou proti vykopnutí dveří. Panty jsou složené z několika částí a do zárubně a dveřního křídla pevně ukotvené na více bodech. Díky tomu jsou s ní spojené na větší ploše, a proto unesou již zmiňované až o 80 procent větší zatížení.“

Bez zárubně nejsou dveře komplet!

Nedílnou součástí kvality dveří je nejen samotné dveřní křídlo, ale i zárubeň. Pro výrobu interiérových zárubní VEKRA se používá zátěžová dřevotříska, která je až o 65 procent těžší, než je na trhu běžné. Proč? Opět jde o krásu bezchybného fungování dveří – zárubeň je díky kvalitě materiálu tvarově stálá a má větší nosnost.

Svoji roli hraje i způsob spojení jednotlivých částí zárubně. U běžně dostupných dveří se zárubeň v rohu pouze slepí a spojí spojkami s nízkou pevností. „Ovšem zárubeň, která má mít potřebnou odpovídající pevnost a nosnost, musí mít jednotlivé díly zárubně v rozích spojené pomocí speciálních rohových svorníků, spojovacích lamelek a tažných spon. Takto je to použité i u zárubní VEKRA a díky tomuto většímu množství spojovacího materiálu dosahujeme precizního a až o 100 procent pevnějšího spoje zárubní na koso bez viditelné spáry,“ říká Tomáš Pilský z VEKRY.

Tlumit hluk?! Ale prosím! Jde to i bez speciálních vlastností.

Krása ticha v místnosti. I to je další aspekt toho, co čekáme od interiérových dveří. Abychom neslyšeli se zavřenými dveřmi, co se říká ve vedlejší místnosti, není třeba hned připlácet za nadstandardní provedení zvukově izolačních dveří. Běžný hlukový komfort musí nabídnout i dveřní komplet ve svém základním provedení. Jde tu nejen o konstrukci dveří s nejtvrdší plnou dřevotřískovou deskou či pevnost spojů na zárubni. Ale pro schopnost dveřního kompletu tlumit přenos zvuku mezi místnostmi je důležitá i forma montáže. „Při instalaci zárubně vzniká mezi ní a stěnou mezera, která se vyplňuje montážní pěnou. Většina montážních firem ji nanese pouze na několika bodech, aby ušetřily materiál. Těmito volnými mezerami se ale později přenáší hluk. Proto ve všech případech při montáži zárubní VEKRA aplikujeme montážní pěnu po celém obvodu zárubně a tím dosahujeme nadstandardních akustických vlastností i u dveřního kompletu, který není ve vyloženě zvukově izolačním provedení,“ objasňuje Tomáš Pilský.

Krása ruku v ruce se zárukou na dveře

„Jaké dveře mám koupit, aby hezky vypadaly, a přitom dobře a dlouho sloužily?“ Častá otázka mezi těmi, kteří rekonstruují nebo staví nový domov. Rada je jednoduchá – krása dveří není primárně v designu, ale v kvalitě, která se skrývá pod povrchem. „Krása dveří podléhá nejen aktuálním trendům, ale především zatěžkávací zkoušce časem a běžným i nadměrným opotřebením. Dveře jsou investicí do bydlení, která se zhodnocuje především životností a vlastnostmi souvisejícími se zdravým bydlením. Jde nejen o správné zdravé chemické složení použitých materiálů, ale i o jejich odolnost vůči vlhkosti a mechanické zátěži či izolaci hluku. Dveře by tedy měly splňovat nejen nároky na design a trendy doby, ale hlavním důvodem je to, co je skryto pod slupkou. A výběr dodavatele dveří by měl rozhodně stát na jeho dlouholetosti a kvalitě produktů,“ shrnuje Tomáš Pilský, ředitel pro nové technologie společnosti VEKRA a závěrem doplňuje: „Můžu hovořit za VEKRU a u nás je to jasné. VEKRA je důraz na kvalitu konstrukce a provedení výrobku, velká šíře nabídky pro každou pozici v bytě a domě, montáž a dlouholetá záruka. Jednoduše řečeno – kompletní produkt a komplexní služba na klíč.“