Rodinné papírnictví Papír Plojhar roste Po 135 letech podnikání míří do Prahy

Rodinná firma Plojhar působí na papírenském trhu již 135 let a nyní z jižních Čech míří do Prahy, kam přináší svůj úspěšný koncept stylového papírnictví.  

"Pět generací rodinného podnikání sídlilo v Českých Budějovicích, a když se naskytla příležitost otevřít dveře našeho Papíru i v Praze, hned jsme se jí chopili," prozrazuje nástupce rodinného podnikání, Jakub Plojhar a dodává: "Těšíme se na všechny milovníky papíru a designu, kteří k nám zavítají." 

První pražská pobočka otevřela v samém srdci hlavního města, v Jindřišské ulici. Ve spojení s designovým studiem Atelier Monday, vzniklo papírnictví, které svým zákazníkům nabízí nákup jako zážitek a zboží, které byste v běžném papírnictví nečekali.

Firma čítá přes 80 zaměstnanců, letos slaví 135. narozeniny a její roční obrat činí 220 milionů Kč. Rozšíření firmy Plojhar do Prahy se děje pod taktovkou Jakuba Plojhara, zástupce již páté generace, který svou roli v rodinném byznysu vnímal od malička: “Už ve školce jsem si přál být ředitelem firmy jako náš dědeček. Cítím obrovskou zodpovědnost pokračovat v tom, co naši předci vybudovali a zároveň příležitost předat svým dětem kus rodinné historie, na kterou jsem tolik hrdý." S manželkou a dětmi teď žijí kousek za Prahou, proto je pro ně přirozené rozvíjet podnikání právě tímto směrem.

Nový koncept Papíru Plojhar připravený na pražský trh navazuje na papírnictví v Českých Budějovicích a dále ho rozvíjí ve spojení s interiérovým studiem Atelier Monday. “Papírnictví Plojhar je bezesporu pojem. Jako ženské interiérové studio máme blízko k silným příběhům, jako je právě ten Plojharův, jež patří k nejstarším papírnictvím v ČR. Velmi si proto vážíme, že nás Jakub Plojhar oslovil s krásným zadáním pro návrh první pražské pobočky,” vysvětluje Tereza Ptáček, spoluzakladatelka Atelier Monday. 

Ráj milovníků papíru, který vznikl na prestižní adrese, přímo na rohu Jindřišské ulice a Politických vězňů, kreativně pracuje s materiálem a motivem papíru i v samotném prostoru. Kartonové tubusy na stěnách doplnily závěsná tělesa z kartonu od designérek Natalie Costantinové a Anety Honzové. Tyveková světla a mačkaná stěna budou připomínat strukturu papíru a část nábytku vznikne přímo ve výrobě Plojhar z kartonu. "Hlavním nosným prvkem interiéru je prostá, ale v uspořádání zajímavá nástěnná instalace z kartonových tubusů. Celý interiér bude velmi vzdušný, čistý, spojený přírodními barvami a materiály, přitom velmi nadčasový." popisuje Anna Teresa Hamerská, druhá ze zakladatelek Atelier Monday.