Cool letní nápoje do horkých dnů – nejvíc trendy je káva, vyplývá z průzkumu

Češi jsou nejen milovníci piva, ale i dobré kávy. Z průzkumu vyplynulo, že až 88 % Čechů starších 15 let si s radostí dopřeje právě kávu. Podle dostupných dat spotřebuje jeden Čech více než 2 kilogramy zrnkové kávy ročně.[1] Za celosvětovou popularitu tohoto nápoje může především chuť kávy, zvyk spojený s její konzumací a účinky kofeinu.[2] O oblíbenosti kávy svědčí i fakt, že se jedná o druhou nejprodávanější surovinu na světě.[3]

Bez kávy si většina z nás neumí představit den – Evropani jsou největší milovníci tohoto nápoje na světě.  Například Finsko se v žebříčku konzumentů kávy umístilo na 1. místě, a to se spotřebou 9 šálků za den. Česká republika obsadila 35. místo z celkového počtu 88 zemí.[4]

Ledové varianty klasiky

V létě většinou na teplé nápoje nemáme moc chuť, ideální volbou pro horké dny proto mohou být ledové varianty. Třeba ledová káva v plechovce nabízí hned několik výhod. Balení je skladné a praktické a plechovku si s sebou můžeme vzít kamkoli. Je skvělým společníkem na cesty, na výlety nebo třeba na piknik. Na rozdíl od teplé kávy může cestovat i v zavazadle. Káva v plechovce také garantuje ověřenou chuť i kvalitu. Je ideální volbou pro všechny, kteří hledají osvěžení, ale zároveň se nechtějí vzdát svého oblíbeného nápoje. I ledová káva má však určitá pravidla konzumace.

„Doporučená denní dávka kofeinu pro dospělého člověka je 400 mg denně. Denní příjem je zapotřebí kontrolovat a dávku nepřekračovat. Na rozdíl od šálku kávy je na plechovce vždy uvedeno, kolik mg kofeinu obsahuje,“ vysvětluje PharmDr. Jana Doleželová, a dodává: „Káva sama o sobě organismus odvodňuje, proto je zásadní dbát i na dostatečný přísun tekutin, což je především v létě velmi důležité.“

Káva s příchutí je hit

Ochucená káva je originální alternativou k tradiční zrnkové. Vychutnat si ji lze i ve spojení s dalšími přísadami, jako třeba s ledem či ledovou tříští, zmrzlinou nebo kapkou oblíbeného likéru. Z obyčejné kávy tak může vzniknout lahodný koktejl, který bude skvělou volbou právě do horkých letních dnů.

Vhodným příkladem jsou třeba kávy HELL ICE COFFEE. Jsou vyrobené z extraktů pravé Arabiky a Robusty a neobsahuji žádné konzervanty. Jedna plechovka má v sobě 100 mg kofeinu, což odpovídá přibližně šálku jedné kávy. Navíc jsou dostupné hned v několika lákavých a zajímavých příchutích, které se skvěle kombinují s ledem, a hodí se tak na přípravu trendy nápojů.

„Kávy balíme do 100 % recyklovaných plechovek, jelikož udržitelnost je pro naši firemní kulturu nesmírně důležitá. Plechovky vyrábíme z recyklovaného hliníku, který chrání nápoje před světlem, kyslíkem, nečistotami a patogeny,“ dodává Jaroslav Dušek, Country manager Hell Energy CZ. Na trhu jsou dostupné i bezlaktózové varianty, například ICE COFFEE s delikátní příchutí kokosu nebo slaného karamelu. Každý si tak jistě vybere!

Recepty na nevšední kávové pochoutky, které musíme vyzkoušet ještě dnes!

Vanilkové frappé

Máte rádi vanilku a ledovou kávu? Přinášíme kávu a dezert v jednom!

Co budete potřebovat?

  • Kostky ledu
  • Plechovku ICE COFFEE LATTE
  • Vanilkovou zmrzlinu
  • Skořici
  • Dle chuti vanilkový likér

Postup

Do mixéru nalijeme plechovku ICE COFFEE LATTE, přidáme kostky ledu, kopeček vanilkové zmrzliny, špetku skořice. Směs rozmixujeme dohladka. U večerní varianty můžeme přidat kapku vanilkového likéru. Dobrou chuť!

Kávová Piňa Colada

Exotický koktejl má rád snad každý. Co vyzkoušet i kávovou příchuť?

Co budete potřebovat?

  • Ananasový džus
  • Kokosové mléko nebo kokosový krém
  • Plechovku ICE COFFEE COCONUT
  • Dle chuti rum nebo Malibu
  • Led

Postup

Postup je opravdu jednoduchý. Dle chuti smícháme všechny ingredience a rozmixujeme dohladka, přidáme kostky ledu. Můžeme ozdobit plátkem ananasu. Užijte si vynikající koktejl nejen na pláži!

Borůvkové latte

Káva a ovoce jdou v létě ruku v ruce? Borůvky nejčastěji končí v dezertech, co je ale zkusit v tekuté podobě?  

Co budete potřebovat?

  • Čerstvé či mražené borůvky
  • Plechovku ICE COFFEE LATTE
  • Mátu

Postup

Přes noc si připravíme borůvkové kostky ledu. Borůvky rozmixujeme dohladka s mlékem nebo vodou, dle chuti můžeme osladit či přidat rozmixované lístky máty. Do vysoké sklenice nalijeme studenou kávu ICE COFFEE LATTE, přidáme ovocný led a ozdobíme mátou. To je ale příjemné osvěžení!

O společnosti HELL ENERGY

Společnost HELL NERGY založená v Maďarsku v roce 2006 je v současné době jednou z nejrychleji se rozvíjejících FMCG značek. Během pouhých čtyř let se stala lídrem na maďarském trhu a expandovala do dalších zemí světa, zejména v Evropě a Asii. Momentálně je dostupná na více než 60 trzích, v několika z nich je uznaným lídrem ve svém segmentu. Za úspěchem HELL ENERGY stojí vynikající kvalita, příznivá cena, široká dostupnost a prvotřídní marketingové aktivity. Společnost je jedinečným hráčem na poli výroby energetických nápojů. Je rovněž vlastníkem ultramoderní továrny na výrobu a plněné hliníkových nápojových plechovek, což jí dává bezkonkurenční celosvětovou strategickou pozici.

[1] https://www.czso.cz/documents/10180/171348123/32018122_0302.pdf

[2] https://www.mediaguru.cz/clanky/2022/01/kavu-pije-drtiva-vetsina-cechu-nejcasteji-kupuji-znacku-nescafe/

[3] https://www.vitalia.cz/clanky/piti-kafe-prodluzuje-zivot-a-chrani-zdravi-hodne-ale-zalezi-na-tom-kolik-ji-vypijete/

[4] https://www.lazenskakava.cz/spotreba-kavy-2022/