Bolesti svalů mohou překvapit i na dovolené! Vyhněte se jim s pomocí jednoduchého desatera

Ačkoli se může zdát, že dovolená je relax pro duši i tělo, praxe mnohdy vypadá úplně jinak. Často se po návratu z dovolené dokonce cítíme unavenější a bolí nás celé tělo. Důvodů je hned několik – stres a napětí, spojené s přípravami na dovolenou, mohou negativně ovlivnit naše leckdy netrénované svalstvo. Jízda na kole, nárazová turistika nebo chození po památkách velmi snadno zapříčiní namožení svalů i kloubů. Pokud mu nevěnujeme pozornost, můžeme si přivodit nepříjemné a vleklé bolesti. Řada dovolenkářů pak končí na rehabilitaci nebo, v krajním případě, v péči chirurgů či ortopedů.  

Dovolenou mnohdy, kromě příjemných zážitků, provází i stres. Ten má negativní dopad nejen na naši psychickou, ale i fyzickou kondici. Jde navíc o zátěž, která může způsobit nepříjemné svalové potíže. Samostatnou kapitolou dovolených jsou také nejrůznější sporty a adrenalinové aktivity, které bychom v domácím prostředí běžně nevyzkoušeli. Občas se proto může stát, že si přivezeme i nepříjemný suvenýr – bolesti či dokonce zranění. V létě jsou proto ordinace chirurgů, ortopedů, rehabilitačních lékařů a fyzioterapie velmi vytížené.

„Dovolená pro naše tělo představuje paradoxně zátěž, protože než se přenastavíme na nepracovní režim, ať již klidový nebo aktivní, uplyne několik dnů. A to už je pomalu čas na návrat. Stres, přechody mezi klimatizovaným a parným prostředím, snaha vytěžit z dovolené maximum zážitků – to vše vede řadu pacientů po návratu rovnou do ambulancí specialistů. Ať už s úrazy nebo bolestmi nejrůznějšího druhu,“ konstatuje ředitelka EUC Kliniky Plzeň, PhDr. Alena Hynková, MBA.

„Univerzální rada, jak předejít bolestem, bohužel neexistuje. Pomoci ale mohou jednoduché preventivní tipy, které zvládne každý,“ vysvětluje ortoped EUC Kliniky Plzeň MUDr. Štěpán Vojta a dodává: „Základem je pravidelné protahování po cvičení nebo po náročné túře. Strečink však poslouží i jako prevence bolavých svalů, pokud cestujeme několik hodin v autobuse či v autě. Dále doporučuji pravidelné střídání aktivit. V létě je vhodné plavání, které tolik nezatěžuje klouby. Měli bychom však mít na paměti, že stejně důležitý je i odpočinek. Svaly totiž potřebují čas pro regeneraci.“

Desatero rad na ztuhlé a bolavé svaly

  1. Pravidelné protahování
  2. Střídání pohybových aktivit
  3. Odpočinek nebo meditace
  4. Dostatečná hydratace
  5. Vyvážená strava
  6. Kvalitní spánek
  7. Správné držení těla
  8. Optimálně nastavená teplota klimatizace
  9. Vhodné sportovní a turistické vybavení, zejména obuv
  10. Režim „Nerušit“

Myslet bychom měli zejména na dostatečnou hydrataci – a to před, během i po jakékoli větší aktivitě. Stejně důležitá je také kvalitní strava bohatá na vitamíny, bílkoviny a minerály podporující zdravé klouby. „Stěžejní je vhodná technika postoje během fyzicky náročných aktivit. Pokud si správným držením těla nejsme jistí, doporučuji návštěvu fyzioterapeuta,“ upozorňuje MUDr. Vojta. Při cestování bychom si měli pohlídat i správně nastavenou klimatizaci v autě – přílišný chlad totiž může způsobit ztuhnutí svalů. Samozřejmostí je i dobře padnoucí obuv. Předejdeme díky ní riziku zranění a snížíme zátěž kloubů i svalů. A především – na dovolené si nezapomeňme nastavit režim „Nerušit“. Naučme se, dát sami sobě volno. Minimalizujeme tak stres z pracovních povinností.

A i když léto právě vrcholí a dovolené jsou v plném proudu, není od věci se zamyslet nad tím, zda přetrvávající bolest, která nás trápí po návratu z dovolené, nezasluhuje odborného posouzení. Život s neléčenou bolestí, která se postupně stane chronickou, není nic, co byste chtěli.

Do péče EUC Kliniky Plzeň se můžete svěřit i vy, pro fyzioterapii vám postačí tzv. FT poukaz, který vám vystaví váš specialista – pak už jen stačí se telefonicky objednat na čísle: 378 218 111.