O víkendu proběhne XIV. ročník Veteran Rallye Kutná Hora

O víkendu 26. a v neděli 27. srpna 2023 se v Kutné Hoře uskuteční XIV. Veteran Rallye Kutná Hora, na niž se přihlásilo na 40 posádek. Své síly v závodu do vrchu Kaňk poměří auta vyrobená do roku 1940. Budou mezi nimi známé značky jako Ford T, Rollls-Royce, Bentley, Laurin & Klement, Škoda, Tatra, Aero nebo Praga, ale také Triumph Dolomite, Humber, Wanderer, McLaughlin či Lagonda. Víkendového klání se zúčastní posádky z Kutné Hory i dalších míst Česka, ale také z Německa či Francie. Po oba dny se mohou návštěvníci těšit také na doprovodný program. V sobotu zahraje na Palackého náměstí oblíbená kutnohorská kapela KH Band a v sobotu i v neděli se uskuteční představení pro děti.

Záštitu nad závodem převzal i letos generální ředitel Národního technického muzea pan Karel Ksandr.

Jak probíhají závody?

V sobotu a v neděli se uskuteční závod do vrchu Kaňk. Protože jsou auta výkonnostně naprosto rozdílná, nevítězí ten nejrychlejší. „Jedná o tzv. jízdu pravidelnosti, v níž se snaží závodníci zajet všechna čtyři kola (dvě v sobotu a dvě v neděli) ve stejném čase. Vítězí ten, jehož časy se nejvíce blíží prvnímu zajetému,“ vysvětluje Mariana Pohlová, ředitelka závodu.

Startuje se vždy od 10:00 z Lorecké ulice.

Spanilá jízda do skanzenu v Kouřimi

Letošní spanilá jízda povede v sobotu 26. srpna do Muzea lidových staveb v Kouřimi. Posádky začnou odjíždět z Palackého náměstí v Kutné Hoře cca ve 13.45 hodin,  v Kouřimi by auta měla být od 15.00. Odjezd zpět je plánován na 16 – 16.30 hodin.

A které obce se mohou těšit na průjezd veteránů?

Cesta tam: Palackého náměstí, Kutná Hora – Mezholesy – Vysoká – Suchdol – Dobřeň – Solopysky – Červený Hrádek – Drahobudice – Sobočice – Zásmuky – Doubravčany – Malotice – Ždánice – MLS, Kouřim

Cesta zpátky: MLS, Kouřim – Toušice – Mlékovice – Horní Chvatiny – Dolní Chvatiny – Mančice – Polní Voděrady – Lošany – Lošánky – Kbel – Kbílek – Ratboř – Suchdol – Miskovice – Přítoky – Kutná Hora, Palackého náměstí

Více informací o Veteran Rallye Kutná Hora 2023 naleznete na  www.veterani-kh.cz, na Facebooku -https://www.facebook.com/IntVeteranRallye/ a na Instagramu: @veteranykutnahora.