5 znaků, která napovídají, že musíte vyměnit matraci vašeho dítěte za novou

Kvalitní spánek je pro růst a vývoj dítěte nadmíru důležitý. Aby mohlo naplno rozvinout svůj fyzický i duševní potenciál, potřebuje pravidelný režim před spaním, zdravou stravu, pohyb, ale i pohodlné prostředí pro odpočinek. Možná právě přemýšlíte, jak byste mu měli zařídit ložnici, aby splňovala veškeré nároky. Kromě výběru vhodné matrace je velmi důležitá i její pravidelná výměna.

Pro malé děti, jejichž kosti neustále rostou, je spánek nezbytný. Kvalitní matrace podporuje zdravý růst páteře a správný vývoj zádových svalů, během REM fáze navíc v prvních letech života dochází k velkému duševnímu a kognitivnímu rozvoji. V neposlední řadě pak matrace poskytuje malému tělíčku během noci nezbytnou oporu a zároveň dítěti zajišťuje klidný spánek. A vám také, protože pro rodiče není nic horšího, než když musí několikrát za noc vstávat.

Jak často ale matraci v dětské posteli měnit? Přinášíme vám 5 tipů, jak zaručeně poznáte, že ta stávající dosloužila.

1. Stáří matrace

V posteli strávíme celkem třetinu svého života, takže když začne být matrace opotřebená, je čas na její výměnu. Jak to ale spolehlivě poznat? Materiály, z nichž se matrace skládá, mohou časem měnit svůj tvar, pevnost a tím i podpůrnou funkci. V takovém případě se vašemu dítěti nedostane kvalitní opory, kterou k plnohodnotnému spánku potřebuje. A to pak ve velké míře ovlivní i jeho každodenní aktivity a náladu. Zatímco u matrací pro dospělé doporučují odborníci výměnu každých 8-10 let, pro dětské matrace platí kratší lhůta, a to každých 5-7 let. 

2. Viditelné známky opotřebení

Pokud vaše dítě spí na matraci již delší dobu, vnitřní materiál se začne rozpadat a vytvářet hrudky. Jakmile tedy matraci spatříte žmolky, proleženiny nebo vybouleniny, je bezprostředně nutné dětskou matraci vyměnit.

3. Matrace není dostatečně velká

Vaše dítě roste a vy z toho nepochybně máte velkou radost. Fyzický růst však bohužel vede k tomu, že budete muset dřív nebo později vyměnit matraci (a často i celou postel) za větší. Že dítěti prostor pro spánek již velikostně nesedí, naštěstí zjistíte vcelku snadno: stačí se podívat, zda mu při spaní z postele nevyčuhují ruce nebo nohy a jestli je možné, aby se mohlo pohodlně převalovat a otáčet.

4. Rozvoj alergií

Alergie (a v horším případě i astma) se u dětí vyskytují poměrně běžně. Přesto velmi často odezní samy, v jistém směru můžete jejich rozvoj ovlivnit. Pokud se dítě probouzí se zarudlýma očima a dalšími alergickými příznaky, je možné, že je viníkem stará matrace plná roztočů, prachu a jiných alergenů. Při výměně matrace se zaměřte na hypoalergenní materiál matrace, případně dokupte chránič, kterým zvýšíte hygieničnost matrace. 

5. Dítě si stěžuje na bolesti

Bezpochyby nejhorší, co se může stát, je, že matrace začne dětským zádům škodit. Pokud se váš potomek ráno probouzí s bolestmi, je pravděpodobné, že matrace již ztratila svou podpůrnou schopnost. Poohlédněte se proto po nové, dostatečně tuhé, aby dítě v budoucnu netrápily problémy s nesprávným nastavením těla, a aby jeho nálada a výkony ve škole nebyly ovlivněny nevyspáním. 

Pokud se poohlížíte po nové matraci do dětského pokojíčku, vybírejte s jistotou. Český výrobce Moravia Comfort nabízí vysoce kvalitní matrace z různých kombinací polyuretanových pěn, které neobsahují toxické látky, jsou antibakteriální a dostatečně prodyšné. Kromě matrací pro miminka naleznete v nabídce i ty větší, které dětem vydrží po dlouhá léta.

Matrace pro miminka: ROZÁRKA vyrobená z antibakteriální pěny a MIMI s jádrem z vysoce pružné HR pěny