Bezpečnostní paradox: Češi se bojí prázdninových vloupaček, lepší zabezpečení zvažuje menšina

Během letních dovolených je zapotřebí věnovat zvýšenou pozornost zabezpečení domácností. Rodiny na delší dobu opouští svoje domovy a vystavují je riziku vniknutí cizích osob. V minulém roce došlo v ČR k rekordnímu počtu vloupání a meziročně jich stále přibývá. Podle průzkumu společnosti Netatmo se 47 % Čechů obává o bezpečí svého domova, ale méně než čtvrtina uvažuje o investici do lepšího zabezpečení. Netatmo přináší 5 tipů, jak vylepšit bezpečnost domovů.

Z průzkumu vyplynulo, že 56 % respondentů má domácnost pojištěnou bezpečnostním zámkem. Přitom je to často ten první a nejjednodušší způsob ochrany domácnosti. Bezpečnostní systém s alarmem nebo kameru má potom jen zhruba desetina populace. Nejdražší řešení, tedy připojení domácnosti na bezpečnostní agenturu využívá jen minimum Čechů (3 %).

V České republice navíc jenom v minulém roce vzniklo 5880 požárů v domácnostech, které způsobily škodu ve výši 909.830 tis. Kč (zdroj: HZS ČR). Ochranu majetku před požárem však řeší pouze 22 % respondentů detektorem kouře.

Chytrá domácnost může pomoct, navíc stojí jen zlomek velkých řešení

Společnost Netatmo zajímalo i povědomí o chytré domácnosti a jejího využití. Nejvíce dotazovaných uvažuje o investici do chytré kamery (37 %) a zámku (29 %). Tato zařízení jsou navíc velmi snadná na instalaci i na provoz. Například inteligentní kamery Netatmo v případě nebezpečné události okamžitě upozorní uživatele prostřednictvím oznámení na telefonu. Díky umělé inteligenci dokážou rozeznat potenciálně nebezpečnou událost od běžné záležitosti.

Umístění dat a kompatibilita

Největším tématem, na kterém se shoduje většina Čechů, je umístění dat. Víc jak dvě třetiny dotazovaných řeší, kde budou jejich data uložená a jak budou sdílená. Společnost Netatmo zde preferuje lokální úložiště bez cloudových služeb. Data jsou ukládána přímo v kamerách na šifrované SD karty, takže i kdyby došlo k odcizení kamery, útočník se k nim nedostane. Mezi další důležité funkce pak respondenti zařadili okamžitá upozornění, ovládání na dálku a vzdálené monitorování, případně kompatibilitu s ostatním chytrým vybavením v domácnosti.

„Chci si zabezpečit dům/byt před dovolenou, jak na to?“

Společnost Netatmo přináší 5 jednoduchých a dostupných řešení, které mohou zajistit vaše bydliště při odjezdu na dovolenou.

1. Interiérová kameraInteligentní interiérová kamera Netatmo s technologií rozpoznávání obličeje dokáže určit rozdíl mezi známou a?neznámou osobu. Když kamera detekuje novou tvář, dostane uživatel v reálném čase upozornění na svůj smartphone s fotografií a videozáznamem události. Uživatel se navíc nemusí bát o soukromí své rodiny, z nahrávání lze díky chytrému algoritmu vyloučit členy rodiny. Kamera je vhodná pro domy i byty.

2. Venkovní kameraInteligentní venkovní kamera Netatmo odliší zvíře, vozidlo, osobu a neškodný pohyb jako poletující listí, čímž se uživatel vyhne zbytečným upozorněním. Navíc je vybavená osvětlením a při detekci člověka buď osvětlí cestu uživateli, nebo vyděsí útočníka tím, že na sebe upozorní. Všechny inteligentní kamery Netatmo se snadno instalují a jsou dostupné bez předplatného a dalších poplatků. Videozáznamy jsou ukládány přímo na přiloženou paměťovou microSD kartu. Ideální pro jakýkoliv dům nebo chatu.

3. Detektor kouře – Zajištění bezpečnosti rodiny i domácnosti, ať už během prázdnin či mimo ně, by mělo zahrnovat i ochranu před požáry. Inteligentní detektor kouře je dokáže rozpoznat v reálném čase a upozornit uživatele, ať už je kdekoliv. Ideálně se tak doplňuje například k interiérové kameře, kdy se lze pomocí aplikace okamžitě podívat, co se děje a případnou situaci řešit. Hodí se tak pro byty, domy i na chatu. Díky funkci automatického testování má uživatel navíc jistotu, že jeho detektor funguje bezchybně po celých 10 let jeho používání.

4. Chytrý zvonekInteligentní zvonek je vybavený kamerou a umožňuje uživateli přes svůj smartphone mluvit přímo s osobou u dveří. Inteligentní video zvonek chrání domov před vniknutím cizí osoby a posiluje pocit bezpečí v případech podezření na vloupání. Díky algoritmům umělé inteligence zvonek rozlišuje mezi člověkem a náhodným pohybem. V případě, že se kolem vchodu někdo potuluje, uživatel na svém smartphonu uvidí oznámení „Zjištění pohybu osoby“ a nahraje se video s událostí. Skrze integrovaný mikrofon a reproduktor uživatel osobu osloví a odradí ji od přiblížení se k jeho domovu, nebo poprosí kurýra, abych nechal balíček u sousedů. Doplňuje tak ideálně venkovní kameru, protože je často umístěný ve výšce obličeje.

5. Senzory oken a dveří s alarmem – Pro ještě větší pocit bezpečí lze interiérovou kameru doplnit o snímače otevřených oken a dveří a sirénu. Senzory zachycují jakýkoli pohyb nebo vibrace na dveřích či oknech signalizující jejich pokus o otevření. Uživatel okamžitě dostane upozornění na svůj smartphone, například zjištěn pohyb u kuchyňského okna“. Umožňují tak uživateli kontrolu přímo v aplikaci. V závislosti na nastavených parametrech mohou také uživatele po určité době upozornit, pokud jsou dveře nebo okno otevřeny příliš dlouho. Siréna funguje spolu s?kamerou a senzory. Když zjistí přítomnost nevítané osoby, nebo pokud senzory detekují pohyb u dveří či okna, automaticky spustí ohlušující alarm o síle 110 dB.

O průzkumu

Sběr dat průzkumu, který zadala společnost Netatmo, byl realizován koncem června 2023 na reprezentativním vzorku populace prostřednictvím internetového panelu agenturou STEM/MARK.