Antique Cinolter radí: Co byste měli vědět než si pořídíte perlový šperk

Perly jsou již dlouhá staletí symbolem krásy, luxusu a nadčasové elegance. Jejich obliba ve společnosti kolísá pouze lehce, v současné době se zájem o ně opět vrací s plnou silou. Krásu jedinečného perlového lesku totiž můžeme spatřit například v klenotech předních členek britské královské rodiny. A ty jsou tradičním vzorem elegance a vytříbeného vkusu. Perlový šperk si však může dopřát každý, a na věku rozhodně nezáleží. Spíše bychom se měli soustředit na výběr takového šperku, který bude ladit s naší osobností a potřebami. Pokud vás okouzlují šperky s příběhem a časem prověřenou kvalitou, neodoláte starožitným perlovým doplňkům z Antique Cinolter.

Jak perly vznikají?

Zjednodušeně řečeno, perly tvoří perlorodky, mořské ústřice nebo perlotvorky buď ve slané, či sladké vodě. Perly zdobící šperky všech cenových kategorií můžeme rozdělit do několika základních skupin. První zmíníme ty sladkovodní –  nejdostupnější perly a perličky přírodního původu. Říční perličky jsou velmi typické pro české šperky 19. a počátku 20. století. Dále tu máme perly přírodní kultivované, které rostou v teplých mořích, avšak se zásahem člověka. Z nich nejdokonalejší a nejvíc ceněné jsou tzv. akoya perly, které pocházejí z japonských moří. Mezi významné oblasti chovu perel patří Japonsko, Čína, Vietnam a ostrovy Francouzské Polynésie, zejména Tahiti. Poslední skupinou, ale zároveň zdaleka nejhodnotnější a nejvzácnější, jsou perly vylovené z moře, které vytvořila příroda bez zásahu člověka. Lov mořských perel se historicky odehrával v Japonsku a zejména v Perském zálivu. Obchodem s nimi byl proslulý hlavně Bahrajn, kde se v omezené míře loví dodnes.

Velikost, lesk a barva

U perel hodnotíme velikost, pravidelnost a bezchybnost povrchu, barvu, a hlavně jejich specifický proměnlivý lesk a jas. Barva perel se nejčastěji pohybuje v rozmezí mezi bílou a smetanovou, najdeme však i takové s nádechem růžové a zlaté, a perly tmavé v šedomodrých až černých odstínech s různobarevnými odlesky.

Správná péče o perlové skvosty

“Při nošení perel bychom měli dbát na určitá pravidla, která nám umožní radovat se z nich po velmi dlouhou dobu. Musíme mít na mysli, že jsou organického původu a špatně snášejí agresivní, především kyselé prostředky, rovněž nemají rády dotyk ostrých a tvrdých předmětů,” upozorňuje majitel Antique Cinolter pan Martin Cinolter. U perlových šperků platí ještě více než u jiných, že si je bereme až po aplikaci kosmetiky a parfému. Doporučuje se je skladovat na tmavém místě, kde nedochází k příliš velkému kolísání vzdušné vlhkosti, a to odděleně od ostatních kousků ve šperkovnici.

Nadčasový doplněk, správná investice

Perly byly ceněným artiklem již ve staré Číně, Indii, v antickém světě, svou roli mají i v islámu. Jsou také po staletí součástí křesťanského světa, najdeme je na liturgických předmětech a tradičně na královských insigniích a klenotech. Dle Martina Cinoltera by neměly perly chybět ve šperkovnici žádné dámy, jsou v podstatě nestárnoucí a příležitost pro jejich nošení se vždycky najde.

Náhrdelník s perlami akoya

Kód nz.052.19.01

50 000 Kč

Náhrdelník navlečený z 46 růžových perel akoya se zlatým uzávěrem. Průměr perel je 8,8 - 10,0 mm.
Perly akoya jsou známy jako kultivované perly té nejvyšší kvality, původem z jižního Japonska.

Platinové náušnice s perlami a diamanty

Kód nz.106.21.04

165 000 Kč

Luxusní náušnice vyrobené z platiny zdobené perlami s průměrem 8,2 mm a diamanty o celkové váze 2,00 ct, barvy G-H a čistoty VVS-VS.

Perlový náhrdelník / náramek s brilianty 5,52 ct

Kód nz.019.22.02

130 000 Kč

Náhrdelník / náramek navlečený z přírodních mořských kultivovaných perel. Uzávěry z bílého 14karátového zlata, které se dají oba rozšroubovat a vytvořit tak 2 náramky, jsou osázeny 276 diamanty briliantového brusu ve velikostech 0,015 - 0,030 ct, dohromady vážících 5,52 ct, barvy F-G a čistoty VVS-Si. Průměr perel je 9,50 - 12,2 mm. Šroubovací zapínání zajišťuje bezpečné nošení.

Náhrdelník z černých perel a zlata

Kód nz.019.22.04

320 000 Kč

Náhrdelník z přírodních sladkovodních perel černé barvy s motivem panteřích hlav, které jsou vyrobeny ze žlutého 18karátového zlata.
Na hlavách panterů je umístěno celkem 34 diamantů briliantového brusu o celkové váze 1,20 ct, barvy G - H a čistoty VVS - VS. Kameny jsou vsazeny v očích, obojcích zhotovených z platiny ryzosti 900/1000 a na zakončení hlav.
Korálky mezi perlami jsou ze žlutého 14karátového zlata.
Zapínání náhrdelníku je skryto v jednom z obojků a je doplněno pojistkou. Na šperku bylo použito 1786 perel.

Zlatý prsten s perlou a diamanty

Kód nz.159.22.21

20 000 Kč

Prsten zhotovený ze žlutého 14karátového zlata s přírodní kultivovanou perlou  a dvěma diamanty 8/8 brusu, každý o váze 0,02 ct. Značeno prvorepublikovým puncem "lvíčka", používaným mezi lety 1929-1949.

Více informací naleznete na https://antiquesprague.cz/cs/.