Hanuš a Zlatka Lamrovi vystavují v působivých prostorách Havlíčkovy vily v Břeclavi-Poštorné

Od 18. června do 31. října 2023 se v Havlíčkově vile v Břeclavi-Poštorné koná výstava Z luhů a hájů, která v překvapivých souvislostech představí práce Hanuše a Zlatky Lamrových. Více než rok vznikal tento unikátní projekt, který spojil kreativitu a um manželů Lamrových, kurátorky Terezie Zemánkové, dvorní architektky Halvlíčkovy vily Heleny Dařbujánové a týmu Moravské krásy.

„Manželské duo, které vás v okamžiku setkání srdečně přijme do své bubliny zenového klidu a nečekané skromnosti. Zlatka a Hanuš Lamrovi jsou uměleckým párem, kdy nevíte jestli se nejdřív rozplývat nad jejími jemně nadýchanými výšivkami nebo nad jeho do detailů propracovanými úchvatnými šperky. Dvojici z Prahy do Havlíčkovy vily coby své přátele jednoho slunečného letního dne přivedla Helena Dařbujánová, naše dvorní architektka. A my jsme jí za to ohromně vděční,“ říká ředitelka nadačního fondu Moravská krása Monika Vintrlíková.

Návštěvníci, kteří vnímají Hanuše Lamra jako tvůrce křehkých šperků s převážně přírodními motivy, mohou být lehce zaskočeni. Nakonec budou ale spolu s těmi, kdo sledují jeho tvorbu dlouhodobě a systematicky, vtaženi do důmyslné hry protikladů.

V instalacích inspirovaných barokem, dekadencí i surrealismem se objeví průřez kolekcemi, a to v podobě prolínání zdánlivě nekompatibilních světů - artového a folklórního, mužského a ženského, života a smrti, města a venkova, křehkosti i tíhy. Symfonie kontrastů však v závěru vyústí v očekávaný soulad, podobně jako v přírodě či životě.

„Koncept výstavy počítá s místnostmi, které se nacházejí v našem imaginárním domě. Procházející návštěvníci jsou konfrontováni s našimi vzpomínkami, příběhy, sny a vizemi,“ vysvětluje Hanuš Lamr. Jaké obrazy se jim postupně odkryjí?

Hodovní síň

Už v první instalaci se dokonale prolnou umělecké světy obou manželů. Zlatčinu křehkou výšivku s motivem granátových jablek na prostírání či utěrkách protne Hanušova upomínka na úspěšnou artovou kolekci Lust for Eden a symbolika vanitas v podobě dekadentních zátiší nebo částečně rozbitého nádobí, jímž prorůstají rostliny jako durman či blín. Hlavním motivem je zde hostina, symbolizovaná několika stylizovanými talíři s večeří pro pozvané hosty. Dají přednost italskému stylu s krabím krunýřem vyloženým plátkovou mědí, moravské variantě v podobě pokladů z říčky Kyjovky plné mušlí, perel a přívěsků, nebo upřednostní „pichlavý“ mosazný talíř z Lust for Eden? Další výtvarné techniky zastupují krajiny, malované Lamrovými v dobách, kdy se začínali poznávat. Je zajímavé sledovat, jak každý z nich vnímá stejnou předlohu svým osobitým způsobem. Stejně jako malované nápisy na stěnách a stoly, u kterých se nakonec všichni sejdou, symbolizují typickou výzdobu venkovských stavení.

Budoár výšivky

Už podle názvu je zřejmé, že v hlavní roli tu bude hrát výšivka Zlatky Lamrové, volně zavěšená v prostoru. Stylovou čistotu této místnosti umocňuje důmyslná hra s průsvity.

Modrá jizba

Ikonická technika modrotisku představuje esenci skutečného folklóru v jeho původní podobě. V Modré jizbě se mu bohatě dostává prostoru na zdech, doplňuje ho několik Hanušových soch.

Kabinet kuriozit

Symbióza tvorby manželů Lamrových je dobře patrná i v další místnosti nazvané Kabinet kuriozit. Polootevřená komoda, nebo také ne-oltář, vybízí k objevování skrytých tajemství, nad ní umístěná Zlatčina výšivka mechorostových obličejů je originální připomínkou slavných arcimboldovských kompozic. Nachází se zde i dvě zbrusu nové plastiky Frňákovník a Duboví bratři.

Komnata srdce

V menším prostoru můžete obdivovat zarámované výšivky ze společné expozice Cereal, adorující vztah k půdě a obilným lánům. Právě tyto výšivky stály na počátku spolupráce Hanuše a Zlatka Lamrových a týmu Moravské krásy, která vyústila v tuto nádhernou výstavu. V místnosti se nalézá i prosklený stolek ukrývající vínek, jeden z klíčových motivů Lamrovy práce, a něžné srdcovky z oblíbené kolekce Sacré Coeur. V netypických instalacích tu na vás čeká průřez dalšími kolekcemi, rám, který Hanuš vytvářel na své milované chalupě v Potštejně. Doplňuje ho vínek, který uvila Zlatka a Hanuš ho odlil do vosku a galvanoplasticky pokovil. Toto patro pak uzavírá jejich společný imaginární, „srdeční“ svět. 

Podkroví snů

Samostatnou kapitolou je atmosférický prostor půdy s dřevěnými trámy a dechberoucím světlem. Na návštěvníky tu čekají skleněné Hanušovy plastiky jako včelí oltář nebo opuštěné sršní hnízdo i Zlatčina kolekce z Designbloku v podobě upcyklovaných šatů ze starých prostěradel či povlečení instalovaných ve skříních nebo na prádelních šňůrách – stejně, jako by to udělali obyvatelé nějakého stavení. Unikátem je i téměř metrová plastika durmanu, svařeného ze 13 kusů, symbolizujícího sušení bylin.

Pestrý rok Hanuše Lamra

Na nedostatek zájmu a výstavních příležitostí si letos Hanuš Lamr rozhodně nemůže stěžovat. Jeho spanilou jízdu Českem odstartovali rodinní Tři Lamři ve Svitavách (16. 4. – 28. 5.), následovaná výstavou manželů Lamrových v Ústí nad Orlicí (19. 4. – 4. 6.). V prostorách kláštera Kladruby budou od 25. 6. do 30. 9. k vidění jeho práce v rámci skupinové výstavy Madona. V srpnu pak společně se Zlatkou zamíří do Galerie 12 v Náměšti nad Oslavou.

S velkým ohlasem veřejnosti se setkala jeho brož s názvem Květ růžového kaštanu, který vynesla u příležitosti vyhlášení vítězství ve volbách manželka prezidenta paní Eva Pavlová. Obdivovat ji můžete na výstavě První dámy – móda a styl v Nové budově Národního muzea do 30. 4. 2024.

Ve větší míře se letos s díly Hanuše Lamra mohou setkávat i zahraniční milovníci umění a designu. Lamrovy šperky či objekty sklízely úspěchy např. v rámci prestižní výstavy autorského šperku Radical Nature v Českém centru Mnichov (9. – 12. 3. - součást Mnichovského týdne šperků) nebo veletrhu šperku SIERAAD Art Fair v Amsterdamu (18. – 22. 5. 2023). Diadém Sbírka, vytvořený pro Národní muzeum v rámci 200. výročí založení této významné kulturní instituce, je součástí výstavy Brilliant Bohemian Garnets v Iowě. Expozice starožitností i modernějších předmětů s českými granáty ze sbírek Národního muzea je ve zdejším National Czech & Slovak Museum & Library k vidění do 14. 1. 2024. V září pak Hanuš zavítá i do Barcelony na veletrh Contemporania.