I vaše kožená kabelka touží být v kondici

Bez správné péče vaše kabelka ztrácí šmrnc – naučte se, jak ho udržet, vaše kabelka to ocení. Jak na to, radí Lucie Kalousová, majitelka české značky prémiových kožených kabelek Patrick Poppet.

Chcete-li svou stylovou koženou kabelku, třeba jako tu od české značky Patrick Poppet, jednou předat své dceři, nezapomínejte ji čistit a  pečovat o ni pravidelně, potřebuje to. Kůže je bezpochyby úžasný materiál pyšnící se jedinečnými vlastnostmi, které prostě napodobit nelze. Je zcela poddajná a odolná – vydrží i desítky let a čas jí na kráse rozhodně neubere, naopak. A co když si pořídíte sebekrásnější kabelku z umělé kůže? Dočkáte se po čase odřených rohů či rozpadajících se uch. Je tedy ekologičtější i ekonomičtější si raději připlatit za kvalitní kožený kousek. Argumentem pro odpůrce pravé kůže je, že se stále jedná o  vedlejší produkt masného průmyslu. Jinými slovy bychom všichni museli být vegetariáni, aby tento „odpadní produkt“ nevznikal. Vyčiněná kůže se alespoň využije dál na výrobu kožených výrobků a nemusí se zcela vyhodit. Vždy je však dobré si zjišťovat dodatečné informace u výrobce jako například jaký je původ kůže.

Čištění kožené kabelky

Každý typ kůže potřebuje něco jiného. Společným jmenovatelem péče je ovšem pravidelnost. Useň, neboli vyčiněná kůže je přírodním materiálem, což znamená, že i ona dále pracuje. Dennodenně je vystavená nepříznivým vlivům – vlhkosti, prachu, nečistotám nebo třeba mastnotě. Právě např. vlhkost, ale i  nadměrné zatěžování (to asi zná každá z nás) může kožené výrobky deformovat. S tím lze ale bojovat.

Impregnace je základ

Nejen boty, ale i kabelky je potřeba impregnovat. Každá to jednou za čtvrt roku ocení. Zvolit můžete např. balzám na useň s včelím voskem a lanolinem od Patrick Poppet. Konkrétně ho ocení třeba výrobky z třísločiněné usně z řady Black Diamond Collection. Pop Collection pro změnu prospějí přípravky nappa useň od společnosti Gemini plus. „Všeobecně platí, že aby useň nevysychala a nelámala se, měli bychom používat pouze přípravky na kožené galanterní výrobky s obsahem vosků nebo olejů, nikoliv prostředky na čištění obuvi. Na větší znečištění usně pořiďte speciální čistící pěnu“, doporučuje Lucie Kalousová, designérka a  zakladatelka značky Patrick Poppet.

Co dělat, když nás trápí znečištěný vnitřek kabelky?

Na znečištěnou podšívku pomohou dětské vlhčené ubrousky nebo žlučové mýdlo – dostupné prostředky, které nelze nahradit. Vždy ale dbejte na to, abyste useň nepromáčeli.  Podšívku tedy vysušte ještě papírovou utěrkou a nechte kabelku volně vyschnout na vzduchu.

Jak kabelku uskladnit, aby nám co nejdéle vydržela?

Správné uskladnění prodlouží životnost vaší kožené kabelky. Máte-li tedy například kabelku, kterou nosíte pouze sezóně, vycpěte ji výplňovým materiálem a dejte ji do prachového sáčku, který je součástí balení.

Designérka Lucie Kalousová radí, na co v péči o koženou kabelku nezapomenout:

  • Sluneční záření či vysoké teploty kůži zrovna nesvědčí, vysychá.
  • V případě zmoknutí zapomeňte také na topení nebo třeba fén – vždy kabelku otřete a nechte oschnout volně na vzduchu.
  • Nepoužívejte žádné přípravky, které nejsou určeny na péči o  kožené galanterní výrobky – rozhodně zapomeňte na krémy na boty a jiné čisticí prostředky.
  • Kabelku v žádném případě nenamáčejte, pouze otírejte vlhkým hadříkem z jemné tkaniny nebo papírovou utěrkou.
  • Kabelky nezavěšujte, raději je poskládejte na poličku, předtím je ještě vycpěte a zabalte do prachového sáčku.
  • Nezapomínejte ani na kovové části – zipům prospěje je občas promazat, např. balzámem s včelím voskem.
  • Stane-li se vaší kabelce nějaká větší nehoda, vyhledejte odborníka.
  • Pamatujte, že kvalitní kožená kabelka je nadčasové záležitost a pokud se o ni budete starat, oplatí vám to svou dlouhou životností a zráním do krásy.