Společnost ELEVENES otevírá první zařízení v evropě na výrobu LFP baterií

Společnost ElevenEs, průkopník v oblasti katodových baterií LFP (lithium-železo-fosfátová technologie), dnes oznámila otevření prvního průmyslového závodu v Evropě zaměřeného na výrobu LFP bateriových článků. ElevenEs, podporovaná společností EIT InnoEnergy, je tak se svým novým výrobním závodem v srbském městě Subotica předním inovátorem pro výrobu baterií v Evropě.

Výrobní závod se bude specializovat na výrobu vysoce kvalitních prizmatických článků LFP pro využití v různých oblastech, od elektrických automobilů a autobusů, přes nákladní automobily až po systémy pro skladování energie. Výroba baterií LFP probíhá bez niklu i kobaltu, což znamená zvýšenou udržitelnost, bezpečnost, nižší náklady a výdrž třikrát déle, než mají konkurenční technologie. Bateriové články EDGE společnosti ElevenEs navíc nabízejí celkově vyšší energetickou hustotu než srovnatelné další konstrukční řešení článků LFP.

Očekává se, že trh s bateriovými články LFP zaznamená v nadcházejících letech významný růst, jen za poslední dva roky vzrostl objem prodejů v tomto segmentu celosvětově o více než devítinásobek. Vzhledem k tomu, že většinu výroby LFP baterií drží čínští výrobci, bude expanze tohoto odvětví v Evropě klíčová pro revoluci trhu s bateriemi v rámci EU.

„Podporujeme inovace v energetickém sektoru a otevření první evropské továrny společnosti ElevenEs na výrobu baterií vnímáme také jako důležitý milník v činnosti Evropské bateriové aliance (EBA), která si klade za cíl vybudovat kompletní hodnotový řetězec baterií v Evropě a urychlit tak přechod na zelenou energii. Ve zmíněném odvětví je navíc nedostatek kvalifikovaných pracovníků, a proto je klíčové investovat do zvyšování jejich kvalifikace i do rekvalifikačních programů. To je také jeden z budoucích cílů lokálního hubu EIT InnoEnergy v České republice i vzdělávací instituce InnoEnergy Skills se zvláštním důrazem na pracovní sílu pro oblast baterií v rámci bateriového hodnotového řetězce,“ uvádí Petra Jalšovec Palacz z DEX Innovation Centre.

Nemanja Mikac, CEO společnosti ElevenEs říká: Expanze našeho R&D centra a otevření našeho prvního výrobního závodu v Srbsku je obrovským milníkem nejen pro společnost ElevenEs, ale také pro celý evropský trh s bateriovými články. Technologie LFP prokázala svůj potenciál transformovat trh s elektromobily, a i podle McKinsey se předpokládá, že tato varianta bude do konce stávající dekády jedničkou v oblasti bateriových článků. Jsme hrdí na náš přínos ke snížení globální stopy počínaje lokální výrobou našich bateriových článků.

Otevření výrobního závodu představuje pro společnost ElevenEs významný krok vpřed. Průmyslový závod se v roce 2024 dále rozšíří a stane se megatovárnou společnosti s produkcí 500 MWh. Plány společnosti ElevenEs pro dalších pět let zahrnují také provozování dvou gigatováren s kombinovanou kapacitou 48 GWh, což odpovídá dostatečnému množství bateriových článků pro napájení jednoho milionu středně velkých elektromobilů ročně.

 

 

Thore Sekkenes, zástupce European Battery Alliance, komentuje nové zařízení: „Toto zařízení je srdcem revoluce bateriových článků. Jsme rádi, že můžeme podpořit ElevenEs tímto projektem, protože pomůže vytvořit kompletní vlastní hodnotový řetězec baterií v Evropě, což je další přirozený krok v naší práci s European Battery Alliance (EBA). Projekt se dokonale shoduje s ambicemi EBA a potřebou přechodu na čistou energii a globálního konkurenčního průmyslu.

Kromě zaměření na poskytování vysoce kvalitních článků LFP zavedla společnost ElevenEs řadu iniciativ na podporu udržitelné výroby, včetně využití obnovitelných zdrojů energie pro provoz svého zařízení, a to v podobě kombinace vodní, větrné a solární energie. Společnost také plánuje odebírat všechny potřebné aktivní materiály z Evropy, což výrazně snižuje uhlíkovou stopu vyráběných bateriových článků LFP.