Piešťany: ideální místo pro zdraví, odpočinek i zábavu

Piešťany jsou lázeňské město v západním Slovensku, které se pyšní jedinečnými termálními prameny a léčebnými procedurami zaměřenými především na pohybový aparát. Tamní lázně jsou největšími a nejvýznamnějšími termálními lázněmi na Slovensku. Piešťany mají skutečně bohatou lázeňskou tradici a už od 19. století se těší mezinárodnímu uznání. Navíc poskytují i mnoho možností k trávení volného času, od procházek, výletů na kole až po návštěvy památek, galerií či muzeí.

Co o Piešťanech víme?

Piešťanské léčebné přírodní zdroje byly používány už od středověku. Nicméně první lázeňské domy byly postaveny koncem 18. století a v 19. století zde postupně dochází k rozvoji lázeňství. Od roku 1889 měl lázně v pronájmu rod Winterů a právě v této době si získaly svůj mezinárodní věhlas a zavítalo do nich nespočet známých osobností a umělců, například poslední rakouský císař Karel I., německý císař Vilém II. a také bulharský car Ferdinand I. Ve 20. století byli do Piešťan zváni mladí, talentovaní lékaři, kteří zaváděli inovativní léčebné postupy, čímž zvyšovali špičkovou mezinárodní pověst těchto lázní.

Lázeňský ostrov

V Evropě unikátní Lázeňský ostrov má podobu parku, ve kterém se nachází lázně Irma a několik hotelových komplexů Ensana Health Spa Hotels nabízející komplexní léčebné programy. Nejznámější je legendární luxusní secesní hotel Thermia Palace, který se nachází nad léčebnými prameny.

Symbolem Lázeňského ostrova se stal páv, který odkazuje na příběh o ptákovi, který se se zlomenou nohou brodil v místních bažinách, dokud se neuzdravil. Další ikonou je pak bronzová socha muže, který láme svou berli, a dodnes ji mohou návštěvníci obdivovat na Kolonádním mostu. Obojí je napojeno na pověst, že kdo do Piešťan přijede o berlích, odejde díky léčivé síle přírodních zdrojů bez nich.

Místní léčivé minerální prameny a bahno

V Piešťanech objevíte unikátní léčivé prameny, které jsou používány v mnoha léčebných procedurách. Místní prameny jsou velice bohaté na minerály a také síru a sulfan a naleznete jich tu celkem 10. Termální prameny vyvěrají z hloubky až 2 000 metrů a mají teplotu až 70 °C! Samotné prameny mají velmi silné účinky, stejně tak ale léčivé sirné bahno, které je ve světě naprosto jedinečné. Bahno působí silně protizánětlivě, zmírňuje svalové napětí a otoky kloubů.

S čím vám v Piešťanech pomohou?

Piešťany jsou primárně zaměřené na léčbu pohybového ústrojí, která je specificky cílená na úlevu od bolesti a funkční zlepšení. Každého, kdo se rozhodne svůj problém (např. artritidu, artrózu, poruchy muskuskeletárního systému, osteoporózu či rehabilitace po nehodách a operacích) řešit v Piešťanech, nejdříve čeká konzultace s lékařem, který vám pomůže vybrat ty nejvhodnější procedury přímo na míru. Ensana v Piešťanech celkově poskytuje 60 různých procedur. Narozdíl od ostatních místních lázeňských rezortů také nabízí bahenní koupele. Ty mají schopnost ulevit od bolesti a zlepšit pohyblivost.

Tradiční i moderní lázeňské procedury

V lázních vás budou čekat různorodé procedury využívající místní termální prameny a léčivé bahno, například bahenní zábaly, balneoterapie, bahniště (bazénová lázeň s tradičním sirným bahnem z Piešťan na dně) či zrcadliště (bazénová lázeň v termální sirné vodě). Mezi procedury patří i plynová suchá uhličitá koupel, vodní střiky či uhličitá vanová lázeň Hotely Ensana nabízejí kromě tradičních i špičkové lázeňské procedury s využitím nejmodernějších technologií a přístrojů. Výběr procedur je široký (např. elektroléčba, fyzioterapie, ultrazvuk a další).

Prožijte radostné chvíle i mimo lázně

Okolí lázní je ideální na procházky, Nordic walking nebo cyklovýlety, během kterých si můžete vychutnat přírodní krásy Piešťan a okolí. Užít si můžete třeba golf, výletní plavby po řece, vodní a další sporty či speciální akupresurovou cestu. V okolí je také řada zajímavých výletních míst.

Na ty z vás, které zajímá kultura, čekají muzea, galerie a divadla. Pro Piešťany rozhodně nejsou cizí kulturní akce a festivaly. Letošním hitem a lákadlem pro mnoho návštěvníků bude rozhodně výstava děl slavného malíře Alfonsa Muchy. Piešťany se staly součástí „Muchovy stezky“ a tak v období od 10. května do 31. října 2023 bude výstava přímo na lázeňském ostrově.

Pro jaký hotel se rozhodnout?

Ensana nabízí špičkové lázeňské služby, kvalitní ubytování a výbornou stravu, u které je kladen velký důraz na kvalitu a čerstvost surovin, a to ve všech svých hotelech. V Thermia Palace a Esplanade se hosté mohou těšit na kulinářské zážitky ve stylových restauracích a v hotelu Splendid pak na all-inclusive stravu, díky které si mohou pochutnat na širokém výběru jídel a nápojů.

Thermia Palace: luxusní hotel pro dokonalou relaxaci

Thermia Palace je unikátní 5* hotel, který se nachází v historické části Piešťan. Tento hotel patří k vrcholům secese na Slovensku a letos slaví své 111. výročí. V hotelu se pravidelně konají různé kulturní a společenské akce. Navíc v hotelové restauraci naleznete i originální dílo Alfonse Muchy, které zde je již od roku 1932.

Splendid: rodinný hotel pro zábavu i odpočinek

Hotel Splendid je vynikající volbou pro rodinnou dovolenou. Hotel se nachází v klidném prostředí, ale zároveň v blízkosti centra města. Hotel nabízí all-inclusive pobyty, bazény, dětské hřiště a pro děti je připraven animační program. Během procedur se o děti starají zkušení animátoři.

Esplanade: výjimečný hotel s mezinárodním oceněním

Hotel Esplanade je krásný hotel v klidné části města. Tento hotel ze skupiny Ensana získal prestižní mezinárodní ocenění Meetings Star Award. Hotel Esplanade je tudíž skvělou volbou pro pořádaní konferencí, team buildingů, seminářů, školení a dalších akcí.

Užijte si prvotřídní zdravotní wellness pobyt!

Lázeňský pobyt spolu s trávením času v přírodě může pomoci zpět k pevnému zdraví a podpořit regeneraci těla i ducha. V Piešťanech na vás čeká bezstarostná dovolená, odborná péče o vaše zdraví, odpočinek a vynikající lázeňské procedury. Přijeďte se přesvědčit sami!