Nejzáhadnější československá mince se vydražila za více než 1,5 milionu

Vzácný 5 halíř z roku 1924, který byl zachycen v kremnické bance během první republiky, byl v rámci jubilejní 30. aukce vydražen za 1 550 000 Kč. Jedná se o nejzáhadnější československou oběhovou minci, protože dosud není jasné, proč byla vlastně vyražena. Na aukci v Praze se dražil i extrémně vzácný 5-dukát Leopolda I. z roku 1675. Jeho vyvolávací cena byla 4 700 000 Kč a nový majitel si ji odnesl za částku 7 332 000 Kč včetně aukční přirážky. I když elektronická část aukce bude probíhat ještě do konce čtvrtečního dne, aukční dům Macho & Chlapovič předpokládá, že celková hodnota přesáhne cca 105 milionů korun.

„Naše výroční 30. aukce byla velmi úspěšná. Zaznamenali jsme rekordní účast, zájem o numismatické předměty neustále roste. Usilujeme o to, abychom v rámci každé aukce dokázali sběratelům nabídnout něco jedinečného. Velmi nás těší, že nejzáhadnější československá oběhová mince, jejíž původ sahá až do raných let první republiky, našla svého nového majitele,“ říká Elizej Macho, spoluzakladatel aukčního domu Macho & Chlapovič. Příprava ražby mince je zahalena rouškou tajemství. Na rok 1924 totiž nebyla plánována žádná ražba 5 halíře. Přesto se na sběratelském trhu objevuje pár exemplářů 5 haléřů s letopočtem 1924. V 80. letech se objevily další kusy, papalášské, které byly údajně raženy jako dárek pro prominentní členy delegací mincovny. Ty však už na sobě nesou znaky prasklého razidla, které do celého příběhu vnáší další záhadu. Vyvolávací cena draženého exempláře, s jasným původem a bez známek poškozeného razidla, byla 705 tisíc korun. Cena mince v dražbě dosáhla 1,55 milionu korun.

Nejdražší mincí, kterou si mohli sběratelé vydražit, byl nejkrásnější známý kus 5 dukátu Leopolda I. vyražen v bratislavské mincovně v roce 1675. „Kabinetní kus s nádhernou patinou a zrcadlovým leskem v plochách měl vyvolávací cenu 4,7 milionu korun. Cena v aukci dosáhla 7,33 milionu korun,“ prozrazuje Elizej Macho. V aukci se dražily i vzácné ročníky svatováclavských dukátů z roku 1951 ve všech čtyřech nominálních hodnotách (10 dukát, 5 dukát, 2 dukát a dukát). Jejich souhrnná vyvolávací cena byla 5,64 milionu korun a v aukci se dohromady vydražily za 9,2 milionu korun.

Zajímavou položkou 30. jubilejní aukce byla i extrémně vzácná medaile z roku 1765. Jejím autorem je dvorní medailér vídeňské mincovny Anton Wideman. Medaili vytvořil na přijetí císařského titulu Josefa II. a na nastoupení spoluvlády s ovdovělou císařovnou Marií Terezií. „Sběratelé dražili exemplář, který je ve špičkově zachovalém stavu, pochází z francouzské šlechtické pozůstalosti a jeho vyvolávací cena byla 1,4 milionu korun. Cena v dražbě dosáhla 4,23 milionu korun.“

Extrémně vzácnou dvacetikorunu si v pátek vydražil její nový majitel za 141 tisíc korun. V peněžence by jí možná kdekdo na první pohled přehlédl. Raritou ovšem je, že zmíněná dvacetikoruna je chybně ražená – obě její strany jsou totožné. Minci proto zdobí svatý Václav na koni hned dvakrát. Naopak na ní chybí státní znak. Kovové platidlo s nominální hodnotou 20 korun bylo zařazeno do dražby s vyvolávací cenou přes 23 tisíc korun.

Výroční 30. aukce Aukčního domu Macho & Chlapovič se konala prezenčně za sálové účasti, přes internet a telefon v pátek 21. dubna 2023 v Praze. Její součástí bylo 492 položek. V nabídce aukce je však celkem téměř 2800 položek. Další položky se dražily následně, ve dnech 24. – 27. dubna 2023 probíhá aukce elektronická. Sběratelé mohli získat téměř 2300 mincí, medailí, bankovek či vyznamenání. Celková hodnota aukce tak bude známa až po skončení elektronických dražeb, ale předpokládá se, že její hodnota přesáhne 105 milionů korun.