JAF 34 vydává píseň a videoklip ve spolupráci s Himalayan Dalai Lama a umělou inteligencí Midjourney

Maskovaný hudebníka, malíř a grafik JAF 34 znovu propojil svět umění a technologií. Ve spolupráci s elektronickým duem Himalayan Dalai Lama a AI generátorem Midjourney vznikl singl a videoklip ex[hAle].

ex[hAle] je remixem skladby Inhale Exhale z debutového alba projektu JAF 34 s názvem Empty. Midjourney je nezávislý výzkumný projekt zabývající se rozvíjením síly lidské představivosti. Pomocí umělé inteligence generuje obrázky na základě textu, který do něj konkrétní osoba nebo subjekt zadá pomocí tzv. "prompts". JAF 34 pracoval s nejnovější verzí V5.

„Jako referenci jsem zadal Midjourney původní video k písni Inhale Exhale, který natočil režisér Benjamin Butler. Dále jsem k jednotlivým scénám přiřadil i část textu zpěvu, aby AI věděl k čemu se obrázek vztahuje. Myslím, že spolu s remixem Himalayan Dalai Lama tak vznikla pěkná digitální synergie,“ přibližuje proces JAF 34.

Pro umělce skrývajícího se pod pseudonymem JAF 34 je propojování umění s novými technologiemi jako AI a kryptoměny přirozenou cestou, proto remix opět doprovodí sběratelským NFT. Vzývá futurismus coby progresivní nastavení mysli. Sobě i širokému okolí tak klade otázky, zda jsou technologie přínosem i jak se s nimi vypořádává česká umělecká scéna. Jsme proti světu pozadu či pouze konzervativnější a vyčkáváme na výsledky ze zahraničí?

„NFT se do budoucna stane standardní formou, jak fanouškům nabízet unikátní obsah. Možná trochu předbíhám dobu, lidé žijí v hlavách rychleji, než je zdravé. Všichni chtějí všechno hned. Nové technologie však potřebují čas, mnohdy roky, než najdou své skutečně využití. Nikdy jsem neoceňoval výtvory jako Bored Apes, forma se neřeší, účelem je jen výdělek na trendu. V mém případě jsou tyto pohnutky prostší. NFT mi přes prvotní hype stále dává smysl jako provázání s fanoušky,“ vysvětluje své uvažování JAF 34.

Projekt JAF 34 vznikl roku 2014, když umělce oslovili VR/NOBODY pro spolupráci na skladbě Gone. Roku 2021 vydal první desku Empty, na které kromě Davida Novotného z Himalayan Dalai Lama a Viktorie Marksové hostovali Vojtěch Filip a Jakub Daš (Nikitin), Jirka Bendl (Manon Meurt), Oskar Pilař a Jakub Chaba (Peter Pan Complex) a mnozí další. K dostání jsou poslední kusy limitované a umělecky pojaté edice alba Empty, které je díky absenci samotného hudebního nosiče spíše uměleckým artefaktem, než klasickou deskou.

NFT na tržišti Foundation: https://foundation.app/@jaf_34/034/2