Rose Garden - výjimečná chuť potvrzená mezinárodními cenami

Netradiční spojení chutí a kvalitní ingredience. To jsou dvě domény, které z džemů a marmelád Rose Garden dělají produkty, jež milují nejen běžní spotřebitelé, ale také bodují na mezinárodních soutěžích a možná si na nich pochutnává i britská královská rodina.

Letošní ročník mezinárodní soutěže World's Original Marmalade Awards, která se pravidelně koná ve Velké Británii, opět potvrdil unikátnost marmelád a džemů z rodinné šumavské manufaktury Rose Garden. A to hned na několika frontách.

Červený pomeranč s rakytníkem

Džem, který je postavený na jedinečné chuti vyzrálých červených pomerančů pěstovaných na úpatí sicilské Etny a jen velmi jemně dochucený šťávou z rakytníku, obhájil zlatou medaili v soutěži World's Original Marmalade Awards již potřetí (2017, 2020 a 2023).

"Červené pomeranče je ideální sbírat na konci jejich sezony, tedy až v březnu," vysvětluje zakladatelka Rose Garden, Jozefína Růžičková a dodává: "V chladném počasí se v nich totiž tvoří rudé pigmenty, které jsou nejen působivé pro oko, ale také prospěšné pro organismus, neboť jsou účinnými antioxidanty." Letošní zima těmto plodům obzvlášť přála, proto je jejich dužina až karmínově rudá.

Džem Červený pomeranč s rakytníkem získal ocenění pokaždé, když byl do soutěže poslán a podle slov porotců má veselou chuť, svěží vůni a je dobře vyvážený. Jeho výjimečnost potvrzuje také fakt, že si ho letos do své sezónní nabídky opětovně vyžádal prestižní londýnský obchod Fortnum & Mason, v němž nakupuje potraviny i britská královská rodina. "Moc si vážím toho, že můj džem bude znovu k dostání v tak věhlasném obchodě," raduje se jeho autorka.

Červený pomeranč s portským a pomeranče s čajem

Dalším zlatým vítězem je Červený pomeranč s portským. Jde o džem, jehož citrusovou chuť dokonale podtrhuje vynikající portské víno. Na výrobu 100 gramů tohoto džemu bylo použito 110 gramů červených pomerančů a podobně je to u všech produktů z kuchyně Rose Garden: "Zakládám si na nekompromisní kvalitě surovin, vysokém podílu ovoce a také na dodržení tradičních postupů," vysvětluje majitelka s tím, že je pro ni důležité, aby její společnost zůstala i nadále firmou s rodinnými hodnotami.

Bronzová ocenění si pak ze soutěže World's Original Marmalade Awards odnesly marmelády Pomeranč s čajem a bergamotem a Červený pomeranč s čajem a bergamotem. O kterých však autorka říká, že vznikly tak trochu náhodou: "Vyrobit marmelády s čajem mi přišlo jako zajímavé soutěžní zadání, ale neměla jsem na jejich vývoj vůbec čas, a tak jsem jednoduše zkusila nalít vylouhovaný čaj do mých obvyklých pomerančových marmelád."

Pro výrobu se rozhodla použít oblíbený Earl Grey, který je aromatizovaný bergamotem a do obou marmelád pak přidala ještě trochu skutečného bergamotu. Marmelády se povedly, a tak je neváhala poslat do soutěže. "To, že získaly bronz, mě velmi mile překvapilo."

Kdo je Jozefína Růžičková

Jozefína Růžičková vystudovala ekonomii a po dlouhých letech v korporátní kanceláři se rozhodla pro absolutní životní změnu: "Odstěhovala jsem se na Šumavu a teď tu s přírodou za zády mohu vařit kvalitní a chutné marmelády." Za svým úspěchem v nové kariéře vidí především vysokou kvalitu surovin, poctivost při jejich zpracování a v neposlední řadě i odvahu experimentovat s novými kombinacemi chutí.