Oční poradna: odstranění dioptrií laserem trvá pár minut, důležitá je následná péče

Laserových operací odstraňujících dioptrie ročně provedou lékaři v Česku asi 15 tisíc. Samotný zákrok patří k nejbezpečnějším operacím. Je ale velmi důležité dodržovat pooperační režim.

Brýle nosí kolem šesti milionů Čechů. Čím dál více lidí se však rozhodne pro operaci očí, která je brýlí zbaví. Laserová operace odstraňující dioptrie trvá jen několik minut, je bezpečná a bezbolestná. Rekonvalescenci ale není dobré brát na lehkou váhu. K zajištění co možná nejlepšího výsledku, je potřeba dodržovat určitá pravidla. „Díky moderním technologiím je možné se po operaci očí vrátit k běžným činnostem už za několik málo dnů. Nejdůležitější je dodržovat pokyny lékaře k pooperační péči. První den po operaci by měl být pacient v klidu a zbytečně si do očí nesahat a nemnout je. V prvních dnech po operaci bývá doporučeno nosit ochranné sluneční brýle. Oči mohou být po zákroku na sluneční záření citlivé a brýle navíc zamezí vniku prachu a částic ze vzduchu do očí. Je třeba se zhruba měsíc od zákroku vyhýbat zakouřenému nebo prašnému prostředí, nenavštěvovat sauny nebo koupaliště,“ vyjmenoval Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Někteří pacienti vidí lépe bezprostředně po zákroku, u jiných zlepšení zraku pár dní trvá. Není ale nutné panikařit. „Bezprostředně po operaci vidí pacient mlhavě. Proto není možné bezprostředně po zákroku řídit. Po odeznění anesteziologických kapek může pacient vnímat lehké řezání a pálení. Oko je v den operace zarudlé, ale to obvykle do rána zmizí. Také může vzniknout pooperační krvácení pod spojivku, které zmizí během několika dnů, někdy i týdnů. Neodmyslitelnou součástí pooperační péče jsou pravidelné návštěvy očního lékaře. Zpravidla se jedná pouze o jednu až dvě návštěvy, které potvrdí správné hojení očí,“ řekla Kateřina Klimešová, lékařka oční kliniky Gemini.

Sportovní aktivity je možné vykonávat bez omezení, s některými aktivitami by si ale pacienti měli dát na čas. „Na několik týdnů je třeba se vyvarovat kontaktních sportů a míčových her zejména proto, aby nedošlo k případnému nárazu do oka. Ženám se nedoporučuje po dobu několika dnů až jednoho týdne líčit oči. Přibližně měsíc se musí pacient vzdát návštěv bazénu či sauny, aby se zabránilo případné infekci,“ vysvětlil Pavel Stodůlka.