Vlasy jako od kadeřníka z pohodlí domova a za pár minut? S našimi tipy je to snadné

Zdravé, hezky upravené vlasy a účes, který si na hlavě vykouzlíte během pár minut, je obvyklým (a často nenaplněným) přáním mnoha žen. Existují ovšem způsoby, jak na dokonalý styling dosáhnout, aniž byste úpravě vlasů věnovaly desítky minut, anebo pokaždé musely navštívit kadeřnický salón.

Vlasy jsou odpradávna považovány za jeden ze zásadních atributů ženské krásy. Náležitou péči věnovaly svým vlasům už ženy ve starověku, které důsledně využívaly především ryze přírodních prostředků k pěstění a úpravě své hřívy. Do vlasů a na pokožku hlavy nanášely třeba mandlový, ricinový nebo olivový olej, barvu ladily hennou, a dokonce měly k dispozici už i jednoduché kleště k vytvoření vlnitého účesu. Úpadek (nejen) v péči o vlasy následně přinesl středověk s někdy poměrně bizarními „pěstícími“ praktikami. Hygiena silně pokulhávala a na vlasy se tehdy nanášelo kdeco. Minulost však nechme minulostí, protože současná doba nabízí nespočet možností, jak o vlasy pečovat jednoduše, přitom smysluplně a především zdravě.

Vlasy jsou zrcadlem životního stylu

Základem každého účesu je samozřejmě střih přizpůsobený kvalitě a délce vlasů. Nezanedbatelnou roli však hraje řada dalších okolností: vlasy zrcadlí například to, jak se stravujete, zda kouříte, v jakém prostředí žijete nebo jak moc jste ve stresu. Nelze opomenout ani stylingové přípravky na vlasy a přístroje (fény, kulmy, žehličky), které používáte; i to hraje důležitou roli. Ne vždy nutně platí, že cena je přímo úměrná kvalitě, přesto nelze očekávat, že laciný přípravek s vysokým množstvím chemikálií nebo bezmála starožitná kulma naplní vaše představy o zdravých, snadno upravitelných vlasech. Jak tedy na to, aby vám vlasy dělaly radost, byly zdravé, krásné a jejich úprava vám nezabrala víc jak pár minut denně? Máme pro vás několik doporučení:

1. Definujte svůj typ vlasů

Znát svůj typ vlasů je základ – od toho by se měla odvíjet celá následná péče, vhodné přípravky, střih i způsob domácí úpravy.  Vlasy obvykle spadají do dvou základních kategorií: jemné a husté. Jemné jsou obecně ty, u kterých stabilně bojujete s objemem, jsou „špatně vidět“ jednotlivé prameny a obecně jsou lehké a spíše rozlítané. Husté vlasy bývají naopak hrubší a těžší, s nekonečným množstvím často nepoddajných pramenů.

2. Zvolte vhodný střih

Jak bylo řečeno v úvodu – vhodný střih je základ. Následovat by měly i pravidelné návštěvy u kadeřníka, který účes nejen udržuje, ale je schopen také poradit s následnou péčí i v souvislosti s měnící se kvalitou vlasu.

3. Používejte přípravky vhodné pro váš typ vlasů

Nejde o nijak překvapivou radu, přesto je dobré na chvíli se u ní zastavit. Méně někdy znamená více, alespoň pokud jde o četnost stylingových přípravků. Investujte raději do jednoho kvalitního než do tří relativně levných pochybného původu. Snažte se vlasy zbytečně nezatěžovat přílišnou chemií a preferujte produkty na přírodní bázi. Pokud si nevíte rady, nechte si poradit od svého kadeřníka.

4. Naučte se základy správného kartáčování vlasů

Není kartáč jako kartáč. Pro každodenní péči zvolte kartáče lopatkové (ploché), při fénování však raději sáhněte po kulatém kartáči, kterým snadno uchopíte každý pramen. Dejte si ale pozor na ty, které mají kovový rám – v kombinaci s horkým vzduchem z fénu se může příliš rychle zahřát a poškodit vlasovou strukturu.

Kartáč volte i s ohledem na typ vašich vlasů.

Pro jemné vlasy jsou nejlepší kartáče, které obsahují výhradně přírodní kančí štětiny. Ty vlasy vyhladí a zvýší jejich lesk, navíc je netahají a nezatrhávají.

Pro normální až husté vlasy volte kombinované kartáče (kančí a nylonové štětiny), které vlasy šetrně rozčešou a umocní jejich lesk a živost.

Máte-li opravdu husté vlasy, zvolte kartáč s nylonovými štětinami, které jsou dostatečně silné, aby rozmotaly i velmi hrubé vlasy a dodaly jim žádoucí lesk.

5. Používejte jen kvalitní přístroje vhodné pro váš typ vlasů

Přizpůsobte si svůj elektronický arzenál tak, aby odpovídal struktuře a typu vašich vlasů. Na kvalitních přístrojích nešetřete, jde o investici, která se vyplatí a projeví nejen na snadné úpravě účesu, ale i na zdraví a atraktivním vzhledu vašich vlasů teď i do budoucna. Vynikajícím tipem je v této souvislosti Multistyler Dyson Airwrap, který uspokojí i nejnáročnější zákazníky. Využívá nejmodernějších technologií, má řadu jednoduše vyměnitelných nástavců včetně těch prodloužených a je vyroben ve více variantách v souvislosti s délkou a kvalitou vlasů. Pořídit si tak můžete přístroj určený pro jemné a delší vlasy, pro vlasy kratší než po ramena, případně pro vlasy velmi dlouhé. Prameny můžete podle chuti a momentálního rozpoložení různě tvarovat, natáčet, nebo naopak vyhlazovat, vysoušet i krotit. Zkrátka si s účesem trochu „pohrát“ jednoduchým, zdravým a efektivním způsobem. Multistyler Dyson Airwrap navíc obsahuje také úložný box a praktické cestovní pouzdro.

Samostatnou kapitolou je péče o přirozeně vlnité a kudrnaté vlasy, jak potvrzuje i profesionální stylista a kadeřník hvězd Martin Tyl: „Vlnité a kudrnaté vlasy jsou podstatně sušší než vlasy rovné; správná péče je tedy zásadní. V této souvislosti doporučuji užívat přípravky přímo určené pro tento typ vlasu, aby byl hydratovaný a docházelo k maximální podpoře pružnosti vln. Právě elasticita je základem krásných kudrn. Pokud majitelka kudrnatých vlasů zatouží po změně, není nic špatného na tom vlasy občas narovnat. Určitě však s maximální šetrností a vhodnými přípravky (nejen proti teplu), protože tento typ vlasů je mnohem náchylnější k poškození. V tomto směru jsou skvělé přístroje značky Dyson, které vlasy udrží zdravé, pružné a živé.“