MEDIKOMIKS - komiks, který vysvětluje dětem, co to jsou vážné nemoci

Závažná nemoc zásadně ovlivňuje život celé rodiny ve všech oblastech. Dospělí vědí, že nastává nelehké období, ale jak všechny aspekty spojené s nemocí vysvětlit dětem? Právě s tímto problémem pomáhají Medikomiksy – kreslené příběhy srozumitelně vysvětlující, jak funguje lidské tělo, proč vznikne nemoc, co se děje během léčby a jak správně pomoci nemocnému v rámci rodiny. Nastavení správné atmosféry, komunikace a vzájemného porozumění je nejen z pohledu pacienta, ale i ostatních rodinných příslušníků velice důležité.

Čtenáři Medikomiksů se v každém díle setkají se superhrdiny, kterými jsou Miki a Roni, zkráceně Mikroni. Ti zavedou rodiče a jejich děti do tajuplného Mikrosvěta, tedy lidského organismu. Zde jim ukazují, jaká je příčina, průběh a léčba závažných onemocnění.

Medikomiksy přebírají úlohu rádce i učitele a rodiče tak mají po ruce pomocníka, který otevře diskusi o velmi vážném tématu a pomůže jej srozumitelnou a hravou formou vysvětlit dítěti.  „Největší přínos vidím v tom, že dítě si na příběhu může uvědomit, že za nemoc maminky nemůže. Vztahy jsou o komunikaci a při rakovině spolu lidé musí hovořit. Někdo o vážné nemoci neumí mluvit otevřeně, proto je Medikomiks pomocníkem a dobrým vodítkem,” popsala Dr. Mgr. Zuzana Nemčíková, psycholožka, která má opakovanou osobní zkušenost s karcinomem prsu.

Zde je vyjádření pacientky a zároveň psycholožky na projekt