Kastrovaná kočka? Nezapomeňte na vhodné krmivo

Dbáte na zdraví a dlouhý život vašeho kočičího mazlíčka a rozhodli jste se jej nechat kastrovat? Jednoznačně správné rozhodnutí! Víte ale, že kastrací to nekončí, ale i nadále je třeba podporovat zdraví a vitalitu vaší kočičky? Jak? Nejen láskyplnou péčí a zázemím, ale i správně zvolenou a vyváženou stravou. Tou by v případě kastrované kočky měla být vždy strava pro kastrovanou kočku. Zjistěte s námi, proč volit právě tuto stravu a jak může kočce pomoci.

Kastrace je jednoznačně velký zlom v životě kočky. Jedná se o operativní zákrok, během kterého veterinář odstraní pohlavní žlázy, tak, aby se kočka nemohla rozmnožovat. Kastrace jako taková je dnes zcela rutinní záležitostí a pro kočku nepředstavuje žádné riziko. Naopak, je maximálně žádoucí. Bylo prokázáno, že kastrované kočky se dožívají výrazně vyššího věku, nejsou tolik ohroženy nemocemi nebo úrazy a jsou více psychicky vyrovnané, jejich zdraví a život také není vystaven fyzickému vypětí při rozmnožování nebo riziku při četných porodech.

Přesto však je třeba jít zdraví a vitalitě kastrované kočky naproti a podpořit její kondici správnou stravou, kterou by v každém případě mělo být krmivo určené pro kastrované (sterilizované) kočky, často na obalech krmiv nazývána jako sterile cat nebo sterilised.

Proč vsadit na stravu pro kastrované kočky?

Krmivo určené pro kastrované kočky je vyvinuto a připraveno přesně na míru našich kočičích mazlíčků, kteří jsou po kastraci. Receptura krmiva je koncipována tak, aby dodávalo kočce potřebnou výživovou hodnotu, vysoký podíl masa a živočišných proteinů, vitamínů a minerálů, a přitom dbalo na specifické potřeby kastrovaného organismu.

„Krmivo pro kastrovanou kočku by mělo být samozřejmostí pro všechny sterilizované očky. V organismu kočky dochází ke změnám, kočka se stává línější a klidnější, je méně aktivní, a i její energetický výdej je nižší. Proto je na místě upravit stravu a zvolit právě krmivo pro kastrované kočky. V něm už je specificky upraven podíl tuků, aby odpovídal nižší fyzické aktivitě kočky a nehrozilo přibírání na váze. Například v krmivech značky Shelma je procento tuku v poměru k proteinu sníženo o 20 %. Chovatelé se rozhodně nemusí bát, že by svoji kočičku ochuzovali, naopak. Díky krmivu pro kastrované kočky maximálně dbají na její štíhlou linii a podporují její zdraví vitalitu, například i tím, že pomáhají předcházet možné nadváze a obezitě, na kterou se váže celá řada dalších zdravotních problémů,“ vysvětluje Jan Andres ze společnosti Partner in Pet Food.

Jaká je kastrovaná kočka?

A jaká vlastně je kastrovaná kočka? Na místě je rozhodně vyvrátit mýty o tom, že kočka změní svoji povahu, začne být apatická a celý den proleží. V organismu kočky se po kastraci mění hormony a postupně upadá zájem o opačné pohlaví. V době takzvané kočičí říje se tedy kocouři netoulají a nemají tendenci bojovat o samičku a kočky pro změnu nekřičí a „nevolají“ kocoury. Jinak se kočičí povaha téměř nemění. Pokud byla kočka zvyklá běhat po zahradě, chytat myši nebo v bytě dovádět se svými hračkami, její povaha se kastrací nezmění. V drtivé většině se pouze stává klidnější, více se mazlí a možná i více času prospí.

Po kastraci se kočka nestává ani takzvaně žravější, ale vzhledem ke snížené fyzické aktivitě plynoucí z nezájmu o opačné pohlaví a rozmnožování, je obvyklé, že i při stejné stravě začíná přibírat na váze. Proto je třeba se nové situaci kočky přizpůsobit a vsadit na odpovídající krmivo.

Některé kočky mohou mít navíc po kastraci citlivější močové cesty a být náchylnější k onemocnění močového ústrojí, a přesně s tím kvalitní krmiva pro kastrované kočky (např. Shelma) pomáhají.