Vykouzlete teplo domova se stolní lampičkou vlastní výroby

⁠Přemýšlíte, jak doma vytvořit příjemně hřejivou atmosféru? Důležitou roli hraje osvětlení i správný výběr materiálů do interiéru. Opravdové teplo domova vykouzlí například vlastnoručně vyrobená stolní lampička. Použít můžete zbytky dřevěné plotovky, které doporučujeme ošetřit ekologickými nátěry Balakryl.

Plotovku nejprve nařežte

Na výrobu budete potřebovat kousek plotovky, vruty, stolní pilu, vrtačku, smirkový papír, kabel s objímkou vhodný pro stolní lampičku (k dostání v prodejnách se světly), žárovku, plochý štětec, Balakryl Voskový olej a provázek.

Pokud použijete starší dřevo, zbavte ho nejprve od všech předchozích nátěrů zbroušením. Z plotovky nařežte pilou čtyři prkénka – dvě o délce 26 cm, dvě kratší o délce 20 cm. Později z nich vznikne obdélník o stranách 20 × 30 cm. Ze zbytku plotovky pak uřízněte ještě jedno prkénko, které se bude vkládat dovnitř obdélníku. Jeho délku vypočtete tak, že z 20 cm odečtete dvojnásobek tloušťky plotovky (cca 4 cm).

Připravte otvor pro žárovku

Do uříznutého nejkratšího vnitřního prkénka vyvrtejte otvor, kterým později provléknete objímku na žárovku. Prkénko uchyťte do svěráku a uprostřed něj si vyznačte tužkou křížek. V těchto místech následně vyvrtejte otvor. Použijte k tomu vykružovací hlavici.

Lampičku zkompletujte a natřete

U všech prkének nejprve srazte pomocí kousku smirkového papíru hrany. Obdélník i vnitřní prkénko s otvorem spojte pomocí vrutů. Vnitřní prkénko upevněte do výšky přibližně 10 cm od spodní strany obdélníku. Aby bylo v rovině, můžete si pomoct vypodložením.

Hotový rám lampičky následně ošetřete nátěrem Balakryl Voskový olej (odstín dub přírodní), který aplikujte štětcem na suchý a zbroušený povrch. Dřevo natírejte ve směru vláken ve 2–3 vrstvách, mezi kterými nechte odstup 2 hodiny. Tento interiérový olej na dřevo na bázi přírodního včelího vosku rychle schne, pronikne hluboko do struktury dřeva, ochrání ho a vyživí.

NÁŠ TIP: Balakryl Voskový olej je díky své receptuře vhodný i na nátěry hraček, dětského nábytku nebo podkladů, které přicházejí do přímého styku se suchými potravinami. Povrch ošetřený tímto nátěrem lze navíc omývat vodou. Olej je dostupný v odstínech natural, dub přírodní, šedý a bílý

Doplňte zdroj světla a provázek

Objímku upevněte do vnitřního otvoru. Je potřeba ji rozšroubovat a po usazení znovu spojit dohromady. Poté můžete nasadit žárovku. Doporučujeme zvolit designovou LED žárovku s teplým světlem, která v interiéru pěkně vynikne.

Z provázku vyrobte stínidlo. Uchyťte ho do spáry mezi obdélníkem lampičky a vnitřním prkénkem, ve kterém je umístěná objímka, a jednoduše provázek několikrát obtočte okolo lampičky. Hustota navinutého provázku záleží čistě na tom, jak tlumeného svícení chcete dosáhnout. Na závěr vyzkoušejte, zda lampička svítí. A pak už si užívejte útulnou domácí atmosféru.

Výhody vodou ředitelných barev

Rychle schnou: Během dne zvládnete klidně i dva nátěry a ještě tentýž den je povrch suchý.

  • Jednoduše se aplikují: Barvu pouze promícháte, neředíte a hned natíráte.
  • Jsou bez zápachu: Při aplikaci ani po ní barvy nezapáchají.
  • Jsou zdravotně nezávadné: Mají atesty na dětské hračky a pro styk s potravinami za sucha.
  • Jsou trvanlivé: Odolávají popraskání vlivem tepelné roztažnosti podkladu v interiéru i exteriéru.
  • Neškodí prostředí: Prázdné obaly je možné likvidovat jako běžný odpad.
  • Nežloutnou: Nátěr nežloutne v tmavých prostorech ani na radiátorech.
  • Jsou bezpečné: Nevyžadují speciální skladování, nehrozí požár ani výbuch.

Neničí pomůcky: Štětce po natírání jednoduše umyjete vodou a můžete je opakovaně použít.

Balakryl Voskový olej je interiérový olej na bázi přírodního včelího vosku pro měkké i tvrdé dřevo. Hodí se na dřevěné podlahy, obložení, schodiště, nábytek a další předměty ze dřeva v interiéru včetně dětských postýlek nebo hraček. Vyživuje, chrání a ošetřuje dřevo zvnějšku i zevnitř, zvyšuje jeho odolnost. Má i dekorační funkci. Je přirozeně matný, zvýrazňuje kresbu dřeva. Na výběr jsou odstíny dub přírodní, dub bílý, dub šedý a natural.

PPG: WE PROTECT AND BEAUTIFY THE WORLD®

Společnost PPG (NYSE:PPG) pracuje každý den na vývoji a realizaci barev, nátěrových hmot a speciálních materiálů, kterým zákazníci důvěřují již téměř 140 let. Našim zákazníkům pomáháme kreativně a s nadšením řešit i ty největší výzvy a společně hledáme správné cesty vpřed. Se sídlem v Pittsburgu, USA, podnikáme a inovujeme ve více než 75 zemích a v roce 2021 jsme zaznamenali čisté tržby ve výši 16,8 miliardy dolarů. Poskytujeme služby zákazníkům v oblastech stavebnictví a spotřebních výrobků, na průmyslových a dopravních trzích a na trzích s náhradními díly a příslušenstvím. Více informací naleznete na adrese www.ppg.com.

We protect and beautify the world a logo PPG jsou registrované ochranné známky vlastněné PPG Industries Ohio, Inc. Balakryl je ochrannou známkou vlastněnou PPG Deco Czech a.s.