Nebuďte v křeči...

Letní dovolená v nedohlednu. Starostí nad hlavu. A vstávání do tmy, které na náladě rozhodně nepřidá. Zima může být krásná, přináší však i spoustu zatěžujících aspektů. Rodičům školáků čas od času ujíždějí nervy. Ve firmách se dohání resty, které musejí být hotové do konce roku. A Vánoce klepou na dveře nejen v obchodních centrech. Jak si tohle období zpříjemnit?

Koupelový rituál, který potěší tělo i duši

Odpočinek ve vaně je na podzim tou pravou odměnou za opravdu náročný den. Víte ale, že když vám při koupeli hladina teplé vody sahá až k šíji, může tenhle relax představovat zátěž pro krevní oběh? Pokud vás trápí například výkyvy krevního tlaku, je lepší napustit si vanu jen ze tří čtvrtin, tedy zhruba po prsa v ní ležícího člověka. Také optimální teplota je možná nižší, než si pocitově představujete. Měla by se pohybovat mezi 37 a 38 °C. Příliš teplá voda představuje pro tělo spíše nápor než příležitost pro odpočinek. Kromě kardiovaskulárního systému nedělá dobře ani pokožce a vlasům, které vysušuje. Optimální délka takové koupele by měla být 15 až 20 minut a pro stimulaci organismu si ji stačí dopřát jednou týdně. 

Malé změny, které vám prokážou velkou službu

Když se na vás povinnosti valí, je těžké neztrácet hlavu a optimismus. Pokud to jen trochu jde, zkuste na starosti vyzrát za pomoci dvou jednoduchých návyků. Velké a zdánlivě neřešitelné úkoly si rozdělte na menší. Z nich vám lépe vyplynou konkrétní věci k dořešení. Zatímco před velkým problémem nebo úkolem má člověk přirozenou tendenci utíkat a odsouvat ho na později, po kouscích to zvládnete snáz. Navíc vás bude pohánět radost z dílčích úspěchů, kterých budete postupně dosahovat. Že vůbec netušíte, kde začít? Vzpomeňte si na starou moudrost, která říká, že se nic nejí tak horké, jak se to uvaří. Ať řešíte cokoliv, stojí za to, dopřát si alespoň chvilku na „vychladnutí“. S odstupem to určitě půjde snáz. Navíc se mezitím můžete poradit s někým, komu důvěřujete.

Zpříjemněte si povinnosti

Musíte ještě nakoupit spoustu dárků, napéct kila cukroví a zajistit vánoční výzdobu? Vždyť je to radost! Nezdobte sami, ale uspořádejte s kamarády adventní setkání spojené s výrobou dekorací. Na pečení se domluvte se sousedkou nebo třeba se sestrou, maminkou, tetou či babičkou, které běžně tolik nevídáte. No a dárky nakupujte průběžně a spojte cestu po obchodech s procházkou po městě, na které se odměníte svařákem nebo čímkoliv, co na trzích pořídíte dlouho před adventem.

Esa v rukávu

  • Vaši mysl a pocit klidu a harmonie podpoří bylinky. Patří k nim levandule, mučenka, máta nebo meduňka. V podobě éterických olejů vám s pomocí aromalampy provoní domov a navodí v něm hřejivou atmosféru. Přidat je můžete i do domácích masážních směsí, které vám pomohou zbavit napětí nejen mysl, ale i tělo. Hodí se samozřejmě i pro přípravu čajů, ale také stylových a voňavých dekorací, třeba v podobě různě tvarovaných polštářků.
  • I na podzim vám náladu a zároveň kondičku zlepší pohyb. Možná se vám nejdřív nebude chtít opustit teplo domova nebo si ráno přivstat, ale brzy uvidíte, že trocha přemáhání stojí za to. A pokud je počasí přeci jen nevlídné, vyzkoušejte některý z online kondičních programů, kterých je po pandemii opravdu spousta. Nemusíte samozřejmě hned absolvovat klasický trénink. Úsměv na tváři vám vykouzlí i taneček na oblíbenou písničku, kterým si zpestříte jinak nudný úklid…
  • Jasnou volbou je také hořčík. Podporuje psychiku a bývá označován jako antistresový minerál. Při stresu se spotřeba hořčíku výrazně navyšuje, někdy je až dvacetinásobně vyšší, než když jsme v psychické pohodě. Máte-li náročné období, je zapotřebí věnovat doplnění této látky více pozornosti než obvykle. Hořčík má navíc příznivý vliv na správnou činnost svalů
    a blahodárně působí také na kosti nebo nervovou soustavu. Pokud se tedy v noci budíte například s nepříjemnými pocity v nohách, stojí za to ho vyzkoušet.

Hořčík v dobře vstřebatelné formě najdete ve složení tekutého doplňku stravy Salus Floradix Magnesium. Vyniká svým komplexním složením, ve kterém najdete i výtažky z bylin podporujících správné trávení – jde například o fenykl, heřmánek nebo pomerančovník hořký. Ve složení nechybí směs ovocných koncentrátů. Přípravek neobsahuje konzervanty, barviva ani zdroje lepku a laktózy. Je vhodný i pro děti od 3 let a těhotné a kojící ženy. Pořídíte ho v lékárnách, obchodních sítích dm drogerie, Rossmann a Teta a ve vybraných prodejnách se zdravou výživou. Z pohodlí domova jej zakoupíte například na www.liftea.cz.  Doporučená maloobchodní cena činí 329 Kč (250 ml). Více informací naleznete na www.floradix-zelezo.cz. Doplněk stravy nenahrazuje pestrou a vyváženou stravu.