Romanza Music vystoupí na Vánočním koncertě v pražském kostele sv. Martina ve zdi

Hudební soubor Romanza Music, který tvoří  Monika Cimprich (housle), Jarmila Štruncová (klavír) a Michaela Linková (soprán) vystoupí ve čtvrtek 15. prosince v 18 hodin na Vánočním koncertě v pražském kostele sv. Martina ve zdi. Jako hosté vystoupí Michael Havlíček (baryton) a Staroknínský chrámový sbor. Koncertem bude provázet novinář, spisovatel a moderátor Richard Sacher.

Vánoční koncert hudebního souboru Romanza Music bude plný nádherných skladeb, jejichž autory jsou Giuseppe Tartini, William Gomez, Arcangelo Corelli, Ennio Morricone, Astor Piazzolla, Giulio Caccini, Jules Massenet a další.

Monika Cimprich (housle) je absolventkou Akademie múzických umění v Praze. V posledních letech spolupracovala se švýcarským big bandem Jerome Thomase v projektu Swinging classics. Společně s Jarmilou Štruncovou (klavír), která působila třicet let v Karlovarském symfonickém orchestru, vystupují téměř pětadvacet let. V současné době se k nim připojila zpěvačka Michaela Linková (soprán). Svoji pěveckou kariéru zahájila v roce 1982 jako popová zpěvačka. V současné době se věnuje klasickému zpěvu.

„Už to budou tři roky, co jsem se začala věnovat klasickému zpěvu a hudbě," říká zpěvačka Michaela Linková. "Jsem členkou Staroknínckého chrámového sboru, se kterým vystupuju. Před dvěma lety jsem se připojila k vynikající houslistce Monice Cimprich, která léta žila ve Švýcarsku a hrála téměř po celém světě, a Jarmile Štruncové, která  pětadvacet let působila v Karlovarském symfonické orchestru jako klavíristka. Spolu jsme založily trio Romanza Music. Přes veškeré covidové restrikce jsme minulý rok společně odehrály několik koncertů a sezónu zakončily nádherným Adventním koncertem v Příbrami. Letos se těšíme i na náš Vánoční koncert Romanza Music, který proběhne 15. prosince v 18 hodin v pražském kostele sv. Martina ve zdi."

MICHAELA LINKOVÁ CURRICUM VITAE

Michaela Linková se narodila 2. ledna 1963 v Ostrově nad Ohří, tam také vyrůstala, a vlastně od školních let se zabývala hudbou a zpěvem. V Lidové škole umění (dnes Základní umělecká škola) chodila na zpěv a tři roky se učila hrát na klavír. V šestnácti letech přesedlala na kytaru a tehdy začala skládat vlastní písničky. V té úplně první jí stačily tři akordy, potom přibývaly další. Když zazpívala na školní besídce dvě písničky, učiteli se to zalíbilo natolik, že ji přihlásil do soutěže amatérských zpěváků v Karlových Varech. Tehdy skončila jako druhá. V té době se učila na kadeřnici, nicméně další rok soutěž Karlovarská číše už s přehledem vyhrála. A právě toto vítězství ji předurčilo na jihlavský festival Mladá píseň 1981, kde obdržela zvláštní cenu poroty za výrazný interpretační projev. To byl pro ni odrazový můstek. Začala působit v programu zpěváka Stanislava Procházky ml., potom ve skupině Kroky Františka Janečka, ale také studovala zpěv na Lidové konzervatoři. V té době jí už vycházely první desky, z nichž se stávaly hity, vystupovala v televizních programech, bodovala ve Zlatém slavíkovi. Orientace na oblast středního proudu a melodický rock jí vyšla. Psali pro ni čeští autoři, ale několik písniček jí věnoval i Harry Jeske, baskytarista tehdy velmi populární německé skupiny Puhdys. V letech 1984 - 1984 ji doprovázela skupina Novum. Později zpěvačka hostovala v programu Petra Rezka, s Orchestrem Václava Zahradníka nebo v revue pražské Alhambry. Dalšími zpěváky, s nímž spolupracovala v nahrávacím studiu i na koncertech, byli Leoš Petrů nebo Richard Sacher. I se když v dalších letech zpěvačka věnovala mateřským povinnostem, a také podnikala, hudbu nikdy neopustila. Se svými písničkami příležitostně vystupuje či hostuje dodnes. V poslední době  se zabývá také  klasickým zpěvem a hudbě  a je členkou hudebního tria Romanza Music.

Robert Rohál

Foto archiv Michaela Linková