Zima v peřinách aneb co dělat, aby se vám dobře spalo

S tím, jak se dny zkracují a rtuť teploměrů klesá, může být pro mnoho lidí problém dobře se vyspat. Kratší dny mohou mít za následek únavu během dne nebo problém s usínáním, k tomu navíc nepřispívají ani nižší teploty, na které po horkém létě nejsme zvyklí. Protože právě v tomto období je spánek nadmíru důležitý, přinášíme vám několik tipů, jak se i v zimě vyspat do růžova.

Spěte v chladu

Ano, čtete správně. Možná budete během chladnějšího počasí v pokušení nastavit termostat na vyšší teplotu, abyste se hezky zahřáli a lépe se vám usínalo. Výzkumy však mluví proti. Ideální teplota pro spánek je 18 °C, a pokud používáte zimní přikrývku, může klesnout ještě o další dva stupně. V zimě proto ložnici nepřetápějte. Extrémně suchý vzduch vysouší sliznice, u někoho způsobuje chrápání, a celkově snižuje kvalitu vašeho spánku.

Převlečte ložnici na zimu

Pokud toužíte po bezesném spánku, investujte do nového polštáře a peřiny. Zajistí vám nejen příjemnější, ale i zdravější spaní. Zkombinovat je můžete s ložním prádlem z přírodních materiálů, například bavlny, která je prodyšná, měkká a skvěle saje vlhkost.    

Pravidelně větrejte

Větrání místnosti je důležité k udržení optimální vlhkosti vzduchu. V zimě stačí otevřít okna na 10 minut, ale dokořán, nejen „na ventilačku“. Pravidelně větrat byste měli také polštář a přikrývku, aby se v nich nehromadili roztoči a plísně. Občas umístěte na čerstvý vzduch na stinné místo také matraci, která je vystavena stejnému znečištění jako ložní prádlo. Ideální doba pro větrání je dopoledne, nejlépe při teplotě -5 °C. Větrání se nedoporučuje pouze při zvýšené smogové situaci. Alergici by měli matraci větrat častěji, vhodnější jsou pro ně navíc matrace s nelepenými vrstvami, které se dají rozložit na jednotlivé části a tím i lépe větrat. Český výrobce matrací MORAVIA COMFORT nabízí obzvlášť pro alergiky vhodné matrace GYLFI nebo MONTE.

Vyměňte matraci

Pokud je tím, co brání vašemu spokojenému spánku, stará matrace, neotálejte a vyměňte ji. Nekvalitní matrace může způsobit nejen bolesti zad, ale i vážnější zdravotní problémy. Ideální matrací pro zimu může být například matrace s vysokým odvětráváním, jako je například model OCEANICO od značky MORAVIA COMFORT.

Nejen matrace, ale také prodyšné polštáře a přikrývky a řadu dalších doplňků naleznete v nabídce českého výrobce MORAVIA COMFORT. Více než 40letá tradice, kvalitní materiály a poctivá česká výroba vám zajistí plnohodnotný, zdravý spánek.