Podzimní manuál kosmetické péče o pleť

Podzim je pro naši pokožku zřejmě nejnáročnějším ročním obdobím. Naše pleť se musí vyrovnat se střídáním teplot a teplotními výkyvy, bojuje s chladnými rány a večery nebo s   přechodem do vyhřátých místností či s vyššími poledními a odpoledními teplotami. Na to vše reaguje, tomu všemu se musí přizpůsobit a v drtivé většině případů trpí. Ztrácí svoji přirozenou vláhu, ubývají jí ceramidy a prohlubují se kožní obtíže. Dokonce i pleť, která se v jiném ročním období nepotýká s problémy, začíná během podzimu a chladných měsíců trpět - například nepříjemně pnout, rudnout, stávat se citlivější či se projevovat drobnými rankami, záděrkami nebo popraskanými rty a jejich koutky. Nakonec, až 90 % osob v aktuální době bojuje s určitou formou suchosti pokožky. Roční období a vnější vlivy prostředí sice nezvrátíme, ale můžeme na náročný čas připravit alespoň naši pleť. Během podzimu totiž potřebuje odlišnou, a hlavně důkladnější péči. Seznamte se s podzimním kosmetickým manuálem, který by měl být v těchto měsících našim každodenním rituálem.

O pleť a pokožku našeho těla je třeba pečovat celoročně a rozhodně nepodceňovat zejména pravidelné čištění pleti, její důkladné odlíčení i nejrůznější masky či zábaly. Během podzimu bychom ji měli věnovat ještě větší pozornost. Po relativně klidovém období léta přichází náročný čas, nejen pro nás, ale především pro naši pokožku. Čas, kdy bude více trpět a možná nám to dá i sama najevo. Je proto na místě alespoň mírně pozměnit běžnou péči o pleť, zintenzivnit ji nebo do svého kosmetického manuálu zařadit nové kroky i nové pomocníky. Poradíme, jak na to!

Základ podzimní péče o pleť

Zatímco léto hlásalo nejen minimum make-upu, ale i jemnou péči lehkými krémy a řadu pleťových problémů pomohlo vyřešit i slunce, pokud jsme se mu vystavovali ve správné míře, podzim je zcela odlišný. A to i z hlediska kosmetické péče.

Je proto vhodné překontrolovat naši kosmetickou výbavu a případně ji doplnit o nové přípravky. Vsadit bychom měli nejen na klasické denní či noční krémy a séra, ale i na speciální obličejové krémy, které mají regenerační a ochrannou funkci, pomáhají s obnovou přirozené kožní bariéry nebo jsou určeny pro problematickou a narušenou pleť.

„V rámci podzimní péče rozhodně nic nezkazíme, pokud si pořídíme pečující kosmetiku určenou například i na ekzémy, zarudnutí, citlivou pokožku, akné nebo atopickou dermatitidu. A i když se nás některé kožní problémy nemusí týkat, takováto kosmetika funguje jako prevence, pomáhá nám s regenerací pokožky, chrání ji a podporuje i kožní imunitu nebo jinak řečeno bariérovou funkci pokožky. Bude tak do náročného období připravena a docílíme i jejího posílení. Ve finále totiž v tomto čase trpí opravdu každá pleť, a to i taková, na které to na první pohled není vidět. Takže za nás by rozhodně základem měla být prevence za pomoci účinných pleťových přípravků,“ říká Miriam Hanusová, z irské přírodní kosmetiky Green Angel.

A jak v péči o pleť postupovat? Projděme si celý den a připomeňme konkrétní kroky pozimního kosmetického manuálu.

Ranní péče

Během noci probíhají v naší pleti regenerační a očistné procesy, zjednodušeně řečeno nečistoty z vnitřních struktur pleti se vyplavují na povrch pokožky. Proto je ráno maximálně zásadní nepodcenit čištění pleti a skutečně jí nejprve důkladně očistit a až poté nanášet pečující krémy a make-up.

Žádoucí je na pleť nejprve použít čisticí mléko a poté ji jemně dočistit a připravit ji na aplikaci pleťového krému nebo séra. Zejména během podzimu a zimy jsou pro dočištění pleti vhodné takzvané tonery, které pleti dodají hydrataci a zároveň ji zklidní a vyživí. Vhodné jsou ty bez parabenů, silikonů nebo minerálních olejů, aby pleť zbytečně nezatěžovaly, ideálně přírodní, s garancí původu (např. Toner z mořských řas Green Angel).

Ranní péči je skutečně třeba věnovat čas a pleť čistit důkladně. Je nezbytné ji zbavit všech nečistot a škodlivin, které pleť vyplavila na povrch. Pokud bychom rovnou nanesli pečující krém nebo make-up, jen bychom nečistoty opět vrátili přes póry hlouběji do pleti a mohli si způsobit i vleklé kožní problémy.

Než vyjdeme ven…

Po raním čištění pleti by mělo následovat ošetření pleti odpovídajícím pleťovým krémem nebo sérem a poté pokračovat líčením.

Jako pečující kosmetiku bychom měli volit přípravky, které posílí naši bariérovou funkci pleti, vytvoří na pleti neviditelnou ochrannou vrstvičku a celkově podpoří její imunitu, tak, aby nedocházelo ke ztrátě hydratace a ceramidů a škodliviny tak nemohly pronikat do pleti.

Podceňovat bychom neměli ani časový plán, tedy dobu, kdy si pleť, před odchodem do venkovního prostředí, pečující kosmetikou ošetřujeme. „I v případě, že spěcháme rozhodně doporučuji aplikovat pečující krém nebo sérum minimálně 20 minut před odchodem z bytu, tedy před tím, než bude pleť vystavena působení venkovního chladného prostředí. Pokud bychom například krém aplikovali a hned vyrazili ven, riskujeme, že jej pleť ještě dokonale neabsorbovala a část mohla ulpět na povrchu pleti. A právě přechodem ven, do chladného, mrazivého prostředí, riskujeme, že naší pleti způsobíme spíše škody. Představit si to můžeme jako kapičky, které v mrazu začínají reagovat na venkovní teplotu a při kontaktu s pletí, která má naopak přirozenou tělesnou teplotu ji ještě více zatíží a vystaví šoku i výraznému riziku jejího narušení,“ vysvětluje Miriam Hanusová z Green Angel.

Zároveň, než vyrazíme ven, tak by nám v tašce nebo kabelce neměl chybět především krém na ruce, kterým je ošetříme před chladným, mrazivým počasím a zbavíme je i případného nepříjemného pnutí a suchosti. U sebe bychom měli mít i balzám na rty a případně i pečující rehabilitační krém nebo mast, kterou můžeme ošetřit třeba drobné záděrky nebo praskající koutky rtů.

Odlíčení a příprava na spánek

Stejně, jako je důležitá ranní péče, neměli bychom podceňovat ani tu večerní. Ta spočívá především v odlíčení pleti, odstranění zbytku líčidel, prachu, potu, škodlivin i dalších nečistot, které během dne na povrchu pokožky ulpěly. A opět je vhodné takzvané dvojfázové čištění, tedy ideálně za pomoci čisticího šetrného mléka a toneru pro jemné dočištění pokožky.

Následovat by samozřejmě mělo ošetření pleti vhodným pleťovým krémem, ideálně pro noční péči a zapomínat bychom neměli ani na péči o jemné oční okolí, kdy je vhodné vsadit na speciální přípravky určené právě pro tyto partie.

A pozor! Jedna rada závěrem. U pečující kosmetiky je zásadní vsadit na přípravky jedné značky, a naopak se vyvarovat používání mixu přípravků různých značek. Důvod je prostý. Ať už zvolíme jakoukoli značku, jednotlivé přípravky bývají většinou založeny na stejném základu a i jednotlivé účinné látky jsou spolu v synergii, tak, aby svůj efekt vzájemně podpořily.

Kosmetické MUST HAVE

A co by v naší kosmetické výbavě nemělo aktuálně chybět?

Kvalitní, jemné a šetrné čisticí mléko a toner (ideálně přírodního GARANTOVANÉHO původu, například z mořských řas, doplněné například o okurku nebo šalvěj, které mají zklidňující efekt)

Pečující pleťový krém (např. Green Angel z mořských řas, s tea tree olejem a vitamínem E, který pleti nabídne ochranu, hydrataci a pomůže i narušené, citlivé, suché nebo aknózní či nemocné pokožce)

Bariérové rehabilitační krémy (zejména pro osoby, které se potýkají s výraznějšími kožními problémy)

Kvalitní krém na ruce (takový, který ošetří, ochrání, dodá hydrataci i výživu, a hlavně se rychle vstřebá, založený může být například na mořských řasách - jedny z nejúčinnějších jsou Irské mořské řasy -  a přírodních esenciálních olejích)

Balzám na rty (pro rychlé ošetření suchých pnoucích rtů a rychlé dodání hydratace, pro lepší efekt je vhodné používat přímo gely na rty)

Masti nebo rehabilitační krémy (na drobné ranky, oděrky nebo záděrky, pro rychlou pomoc, úlevu nebo urychlení hojení).