Výrobce plechových hraček KOVAP patří mezi nejvýznamnější firmy Královéhradeckého kraje

Tradiční výrobce plechových hraček získal ocenění Firma roku okresu Náchod a zároveň se stal finalistou krajského kola soutěže, kterou tradičně pořádá Krajské hospodářská komora.

Společnost KOVAP navazuje na výrobu plechových hraček bratří Sedláků v Semilech, založenou již v roce 1946. Mezi nejznámější hračky z portfolia firmy patří zejména traktůrek na klíček, různé varianty závodních vozů Tatra a také beruška, která díky důmyslnému mechanismu nikdy nespadne přes hranu stolu. Firma s loňským obratem 33 milionů korun, prodá přes 60.000 hraček ročně. Třetina produkce jde na export. KOVAP dnes vyrábí ve dvou samostatných provozech – v Chuchelně nedaleko Semil a východočeském Novém Hrádku. Hračky zde vznikají převážně manufakturním způsobem, tedy výrobou s velkým podílem lidské práce. V podstatě všechny součástky do hraček si vyrábí sami, nakupují pouze surový materiál, především ocelový plech.

„Jsme velmi hrdí, že nás Krajská hospodářská komora zařadila mezi nejúspěšnější firmy Královéhradeckého kraje. Vnímáme to jako ocenění české hračkářské tradice i šikovných rukou našich zaměstnanců, bez kterých by tato tradice nemohla dodnes pokračovat,“ říká generální ředitel společnosti KOVAP Filip Klepek. V čem spočívá úspěch mechanické plechové hračky v době, kdy dětským pokojíkům vévodí mobily a hrací konzole? „Každý z nás má s dětstvím spojené pozitivní vzpomínky a emoce, ke kterým se rádi vracíme. Řada našich zákazníků má plechové hračky spojené s dětstvím a svou radost z nich se snaží zprostředkovat i svým dětem a vnoučatům,“ odpovídá Filip Klepek a pokračuje: „Rozhodně máme ale co říci i současné generaci. V rámci našich aktivit na letních festivalech a veletrzích jsme si potvrdili, že děti se dokážou nadchnout pro naše hračky úplně přirozeně bez jakéhokoliv tlaku rodičů. To, že dokážeme oslovit už osmou generaci dětí, jasně ukazuje, že naše hračky jsou nadčasové.“       

A jaké výzvy na tradiční firmu čekají v nejbližší době? „Hlavním tématem následující dekády pro celou civilizaci bude udržitelnost, což platí i pro hračkářský průmysl. Spotřebitelské chování se mění a cena, sleva a množství už nejsou jedinými atributy výběru a následného nákupu,“ zdůrazňuje Filip Klepek. Plechová hračka požadavku na udržitelnost plně odpovídá. Vydrží mnoho let a je do velké míry recyklovatelná. KOVAP navíc ve spolupráci s designérským studiem gentle&more pracuje na prototypu traktůrku, navrženého v duchu přístupu Cradle to Cradle, který je vyrobený pouze z plně recyklovatelných materiálů. Poté, co hračka doslouží, může se použít jako základ pro další výrobky. Dalším společným projektem bude hračka určená pro ty nejmenší zákazníky. Plechová klasika získá jednodušší tvary, traktůrek bude dostatečně odolný a zároveň atraktivní třeba i pro tříleté děti. Firma také pokračuje v investicích do výrobních technologií a modernizace prostor. Úspěch společnosti KOVAP je důkazem, že tradice a poctivé řemeslo má své pevné místo i v současném světě.

www.kovap.cz