Nestyďte se za své šediny: Přestaňte je skrývat a vystavte je na odiv!

S přibývajícími roky ubývá ve vlasech barevný pigment zvaný melanin a začínají se objevovat šediny. Mnoho žen v tu chvíli sáhne po barvě, aby tento „příznak stárnutí“ zakryla. V poslední době se ovšem stává trendem přirozenost a stále více dam chce ze šedin udělat svou přednost. Jak ale nechat odrůst barevné vlasy, aby byl přechod k šedinám co nejpřirozenější?

Odrostlé kořínky nejsou příliš estetické, natož když je polovina hlavy barevná a polovina šedivá. Pokud se i vy chystáte přejít z barvení k přirozeně šedivým vlasům a chcete i v tomto mezidobí vypadat přitažlivě, najděte si na tuto cestu zkušeného parťáka v podobě kadeřníka, který opravdu ví, co dělá. Jestliže jste na vážkách, jakého specialistu vybrat, podívejte se na jeho reference, na fotografie jeho práce a zejména zkušenosti se šedinami. Můžete se objednat na konzultaci před návštěvou, probrat možnosti celého procesu a zeptat se na vše, co vás zajímá – ať už je to mezifáze, časový odhad, dobrou domácí péči nebo finanční náklady. „Díky dobrému plánu, který s kadeřníkem vymyslíte, se z odrůstání nestane horor. Šikovný kadeřník totiž zaručí, že vám to bude slušet po celou dobu procesu, než se společně dostanete k vysněnému výsledku,“ říká Barbora Bajerová, zakladatelka pražského kadeřnického salonu Spell, a dodává, že existuje několik technik, které může kadeřník zvolit k přirozenému přechodu mezi pravidelným barvením k přirozené šedé. „Vždy záleží na aktuálním stavu vlasů (barvě a délce), se kterým klientka ke kadeřníkovi přichází,“ upozorňuje kadeřnice.

Salónní čištění, zesvětlování a tónování

Cesta k šedinám závisí na barvě, kterou žena nosila, než se rozhodla pro přirozený vzhled. „Pokud má klientka tmavé vlasy, je tento proces o něco delší, než když jsou vlasy ve světlých odstínech. Záleží však i na dalších faktorech – zda jsou vlasy barveny léta barvou z drogerie, nebo naopak profesionálně u kadeřníka. Dále může být rozdíl v tom, zda jsou barveny celé délky vlasů, nebo je dobarvován pravidelně pouze odrost.“ vyjmenovává vlasová specialistka faktory, na nichž závisí celý postup. Proces by podle ní měl začít salónním čištěním vlasů. Díky tomu se z vlasů odstraní nánosy minerálů, silikonů, chlóru a odhalí se jejich skutečný stav. Následovat by mělo zesvětlování, které už je specifické pro každou klientku a její požadavky. Tento individuální postup nelze zevšeobecnit. Po každém zesvětlování pak následuje tónování, které výsledek sjednotí a vlasy opečuje. Skvělou péči zajistí maska s hedvábnými proteiny od značky Kaaral, která je určena pro šedé i blond vlasy.

Meziobdobí můžete přečkat s tónovacími maskami 
Návštěvou kadeřnice to ovšem nekončí. „Na zesvětlování by měla navazovat dlouhodobá dobrá domácí péče, aby si vlasy zachovaly co nejvyšší kvalitu. Návštěva kadeřníka je pouze 50 % úspěchu na cestě k vytouženému výsledku. Zbylých 50 % je na vás a domácí péči,“ vysvětluje Barbora Bajerová. Pokud z nějakého důvodu nemůžete nebo nechcete absolvovat proces přechodu od barvy k šedinám u kadeřníka, profesionální kadeřnice radí, abyste toto meziobdobí přečkala pomocí tónovacích masek. Díky nim vlas alespoň lehce natónujete, a to bez chemického prostoupení do vnitřní struktury. „Nepůsobí hluboko ve vlasu, ale pouze jej obalí zvenčí.  Taková maska neodrůstá, ale vymývá se do vaší vlastní barvy. Opět však platí, že pro takovou masku byste měla vyrazit do kadeřnictví, kde vám s výběrem a vhodností tohoto řešení poradí.“

Perfektní účes bez poškození vlasů

V průběhu života se mění nejen přirozená barva vlasu, ale také jeho struktura. Přestože působí šedivý vlas pevně, ve skutečnosti je náchylnější k poškození. Proto nezapomínejte v pokročilém věku o svou hřívu pečovat. O kosmetických produktech, které jsou pro vaše vlasy nejvhodnější, se opět poraďte s kadeřníkem. Opatrní buďte i při úpravě vlasů a nevystavujte je extrémním teplotám. Při fénování, ale také žehlení či kulmování používejte vždy kvalitní přístroje. Tepelná ochrana je alfou a omegou. Zároveň si vlasy dělte do sekcí, díky tomu budete mít přehled o narovnaných, nebo navlněných vlasech a nestane se vám, že budete znovu žehlit nebo vlnit již upravený vlas. A mějte před žehlením či vlněním vždy opravdu suché vlasy, ideálně je žehlete rovnou po vyfoukání. Pokud chcete mít perfektní účes, a přitom zachovat zdraví vlasů, ideálním řešením je Dyson Corrale™. Jedná se o první žehličku na vlasy s patentovanými pružnými destičkami, které snižují závislost na teplotě. Díky této technologii a inteligentní regulaci teploty se poškození vlasů snižuje až o 50 %. Experti doporučují, že optimální teplota pro žehlení je 185º. Integrovaný senzorový systém reguluje teplotu destiček 100krát za sekundu, takže plochy nikdy nepřekračují nastavenou hodnotu. Přesné měření stupňů Celsia v kombinaci s lepší kontrolou díky ohýbacím destičkám vytváří efektivní styling s použitím nižších teplot. Šetrný k vlasům je také inovovaný multistyler Dyson Airwrap, který díky fyzikálnímu jevu zvanému Coanda efekt sám přitáhne pramen vlasů a vytvoří perfektní lokny i vyhlazený účes. Současně vysušuje i tvaruje účes, proto nepotřebuje k perfektnímu looku příliš vysoké teploty, a navíc vlasovou úpravu zvládnete mnohem rychleji.