Prudký nárůst cen jídel pokračuje, do 150 korun se naobědvají pouze lidé v Olomouci

Naobědvat se a utratit při tom v restauraci do 150 korun? Ještě na začátku letošního roku to bylo možné ve více než polovině krajských měst v České republice. V srpnu se ale pod tuto hranici dostanou pouze lidé v Olomouci. Průměrná útrata za jeden oběd v restauraci nyní v rámci celé ČR dosáhla rekordních 167,80 koruny. Nejvíce, přes 190 korun za jednu návštěvu, zaplatí lidé v Praze. Vyplývá to z Edenred restaurant indexu, který je sestavován na základě plateb 220 tisíc majitelů stravenkových karet od společnosti Edenred.

Oba prázdninové měsíce byly ve znamení zvýšeného růstu plateb lidí za obědy, v srpnu útraty meziročně vrostly o 13,5 procenta, respektive o 14,50 korun za jeden zaplacený oběd.

Růst cen jídel je ale ještě o poznání vyšší – v posledních měsících pravidelně převyšuje 20 procent. To ukazuje, že lidé v restauracích šetří – buď si vybírají z nabídky levnější jídla, nebo si místo dvou chodů dopřejí jen jeden, případně si neobjednají k jídlu nápoj.

Na prudký růst cen v restauracích již reagoval stát, který prostřednictvím vyhlášky ministerstva financí upravil od 20. srpna výši stravného na služebních cestách. Díky tomu vzrostla cena daňově nejvýhodnější stravenky o 20 procent na 180 korun. Hranice pro tzv. stravovací paušál, který je od ledna loňského roku alternativou ke stravenkám, se pak zvýšila na 99,4 koruny.

V reakci na to podle aktuálního průzkumu společnosti Edenred bude pětina tuzemských zaměstnavatelů ještě v letošním roce zvyšovat firemní příspěvek na stravování. Každá desátá firma (10,5 procenta) zvýší příspěvek na stravování ještě do konce třetího čtvrtletí letošního roku, tedy během měsíce září. Další srovnatelně velká skupina firem – 11 procent – pak přidá zaměstnancům v posledním letošním čtvrtletí. Skoro polovina firem ale již nebude sahat do letošních rozpočtů a plánuje navýšení nechat až na začátek příštího roku. Tři z deseti firem pak neplánují zvýšení stravného nebo jej odkládají na pozdější měsíce.

„Z našeho průzkumu vyplývá, že ani přes nárůst stravného v zhruba pětině tuzemských firem nebude naprostá většina společností využívat potenciál, který stravenky přinášejí. Podle aktuálních dat Edenredu nabízí stravenku v hodnotě 150 Kč a vyšší 17,4 procent společností.“ říká Aneta Martišková, ředitelka firemních vztahů.

Až do výše 180 korunové hodnoty se stravenky nezdaňují a neplatí se z nich zdravotní a sociální pojištění. Stravenka je cestou, jak díky výrazné úspoře přilepšit zaměstnancům za příznivějších podmínek.