Skuteční strašáci našeho spánku

Každý z nás se s problémy spánku se v průběhu života setká, ať už v menší nebo větší míře. Spánek je ovlivňován převážně našimi emocemi, které se následně promítají do jeho kvality. Zkuste si vzpomenout, jak jste se cítili v průběhu zkouškového období, prezentací, při vztahových problémech, nebo když jste se báli o zdraví vašich blízkých. Příčiny spánkových poruch jsou velmi různorodé a jejich léčba se lišší.

Mnoho studií v posledních letech jednoznačně prokázalo nepostradatelnost kvalitního spánku. Během spaní naše tělo regeneruje a nabírá nové síly na všechny aktivity. Kvalitní spánek posiluje náš imunitní systém, činnost mozku a zvyšuje schopnost koncentrace. Je rovněž velkou prevencí duševního zdraví. Pokud však trpíte nedostatkem spánku, jsou ovlivňovány vaše emoce v podobě podrážděnosti, nesoustředění či únavy. Tyto stavy se následně mohou promítnout do nemocí jako je cukrovka, obezita, deprese či úzkosti. Jaké jsou tedy nejčastější poruchy spánku, s nimiž se můžete v průběhu let setkat?

Narkolepsie

Narkolepsie postihuje nervovou soustavu neboli mozková centra řídící proces usínání a probouzení. Jedná se o chronickou poruchu, která způsobuje náhlé a nekontrolovatelné záchvaty spánku.  Osoby trpící narkolepsií mohou usnout kdykoliv a kdekoliv, dokonce i při hovoru, jízdě autem nebo chůzi. Příčina tohoto onemocnění nebyla zatím přesně popsána, odborníci se však domnívají, že vinu nesou genetické změny a autoimunní reakce organismu.

Insomnie

Nejčastější porucha spánkového spektra. Hlavními příznaky insomnie jsou poruchy usínání, přerušovaný spánek a brzké probouzení. Toto onemocnění může být přechodné, akutní i chronické. Přechodná insomnie se projevuje v období 1 týdne, jejím spouštěčem je v převážné míře stres. Za akutní insomnii považujeme období, kdy se nespavost zhoršuje v průběhu 1 měsíce. Nemusíte mít sice ještě obavy, ale je vhodné případné příznaky nespavosti prokonzultovat s lékařem. Déle trvající nespavost se již dostává do chronické fáze způsobující vážné zdravotní následky.

Spánková apnoe

Toto onemocnění je charakterizované poruchou dýchání projevující se zástavou dechu v průběhu noci.  Je provázeno chrápáním a sníženou zásobou těla kyslíkem. Během spánkové apnoe dochází k zástavám dechů (tzv. apnoické pauzy), které jsou delší jak 10 sekund a bývá jich víc než 10 za hodinu. Velice významným faktorem ovlivňujícím výskyt apnoe je obezita s vyšším BMI a vyšší věk (nad 40 let). Člověk trpící spánkovou apnoe je v průběhu dne vyčerpaný a vlivem nedostatečného okysličení má problémy s koncentrací a myšlením.

Syndrom neklidných nohou

Pokud při usínání cítíte nutkavou potřebu pohybovat nohama, možná trpíte syndromem neklidných nohou. Někdy bývá doprovázena pálením, brněním nebo bolestí v oblasti lýtek. U pacientů se potřeba hýbat nohama projevuje i mimo spánek, ovšem není tolik intenzivní.

Jak se vyléčit?

Pokud během spánku trpíte jakýmkoli problémem, musíte nejprve projít diagnostikou ve specializované spánkové laboratoři, kde určí typ vaší spánkové poruchy. Samotná léčba pak zahrnuje zpravidla kombinaci léků a změnu životního stylu. Medikace se při spánkových poruchách předepisuje jen krátkodobě, aby nedocházelo k vypěstování závislosti, proto získává na důležitosti především zdravý životní styl. Pro efektivní výsledek se stačí řídit 10 jednoduchými pravidly:

  1. Choďte spát pravidelně a vstávejte ve stejnou dobu, a to v průběhu týdne i o víkendu.
  2. Minimalizujte hluk, světlo a zajistěte si ideální teplotu v místnosti.
  3. Nepijte kávu, čaj ani energetické nápoje 4–6 hodin před spánkem.
  4. Před spánkem odkládejte telefon a jiná zařízení generující modré světlo.
  5. Snižte příjem tučných jídel s vysokým obsahem sacharidů.
  6. Zahrňte do své denní aktivity pohyb nejlépe 3–4 hodiny před spánkem.
  7. Změňte svůj celkový jídelníček, začleňte do stravy více zeleniny a ovoce a dodržujte pitný režim.
  8. Před spaním nekuřte a nepijte alkohol.
  9. Stresové záležitosti řešte v průběhu dne.
  10. Pořiďte si kvalitní matraci střední tuhosti.

Právě matrace je důležitá, protože vašemu tělu poskytne dostatečnou oporu. Váš spánek tak nebudou rušit bolesti zad a svalů. Udrží v rovině i vaše ramena a krk, díky čemuž zabrání klesnutí čelisti způsobující chrápání. Matrace od českého výrobce MORAVIA COMFORT jsou vyvinuty a vyrobeny v České republice týmem odborníků, kteří jednotlivé modely obohacují o kvalitní materiály a nové technologie. S respektem k vašemu klidnému spánku a pevnému zdraví pravidelně doplňuje nabídku matrací o kvalitní příslušenství, jako jsou rošty, polštáře nebo moderní přikrývky.