Petr Jákl o podvodních záběrech: Nic komplikovanějšího jsem asi ještě nezažil

V dalším z videí o natáčení historického filmu Jan Žižka odhaluje režisér a producent Petr Jákl, jak vznikaly záběry se scénami ve vodě. „Podvodní natáčení bylo neuvěřitelně komplikované, pro mě to byla úplně první zkušenost. Museli jsme spoustu věcí vyzkoušet, než jsme pod vodu poslali herce,“ vysvětlil Jákl s tím, že natáčení probíhalo jak v exteriéru, tak v krytém bazénu.

Scény, ve kterých se bojovníci potýkají s vodním živlem, se točily v lomu Velká Amerika kousek za Prahou, ale i v bazénu, kde filmaři uměle vytvořili jeskyni. „Každý herec musel mít k sobě jednoho potápěče, takže když bylo ve vodě pět herců, muselo tam být zároveň pět potápěčů,“ svěřil se režisér s tím, že tyto podvodní záběry celé natáčení zpomalovaly. „Natáčení pod vodou trvalo možná třikrát déle, než běžné natáčení, takže to všechno zpomalovalo a prodlužovalo,“ dodal o natáčení bojových scén.

Samotné scény byly náročné i pro herce. „Natáčení ve vodě má také své limity. Herci na sobě měli kostýmy, takže když byla voda moc teplá, začalo jim být špatně a museli z vody vylézt. Když byla voda naopak moc studená a zkalená, dlouho tam nevydrželi. Někteří na sobě měli brnění, takže nedokázali udělat věci, které jsem po nich chtěl,“ popsal úskalí filmařské práce mimo běžné interiéry a exteriéry Jákl.

Všechna tato úskalí nicméně měla nakonec svůj smysl. „Potýkali jsme se s obrovským množstvím problémů, nic komplikovanějšího jsem asi ještě nezažil, ale nakonec to stálo za to,“ dodal. Scénu v jeskyni si diváci budou moct vychutnat v kinech už od 8. září 2022.

Snímek o neznámém žoldákovi, ze kterého se zrodit nejslavnější husitský vojevůdce, tak bude do kin uveden jak v originálu s titulky, tak v českém dabingu. Na tom se kromě herců na plátně podíleli například i Petr Lněnička, Nina Horáková, Martin Stránský, Michal Dlouhý, Václav Rašilov, Jaromír Meduna, Jan Šťastný, Ondřej Kavan, Jitka Čvančarová, Tomáš Juřička, Petr Neskusil, Vasil Fridrich, Ernesto Čekan, Pavel Nečas, David Matásek, Filip Antonio, Josef Pejchal a další.

Historický film Petra Jákla vypráví o počátcích husitského vojevůdce Jana Žižky na pozadí bouřlivých událostí roku 1402. V hlavních rolích se představí Ben Foster, Michael Caine, Til Schweiger, Sophie Lowe, Karel Roden, Jan Budař a další.