Pediatrické symposium se zaměří na moderní technologie na výrobu obuvi

Na letošním veletrhu KABO se uskuteční III. Mezinárodní podiatrické sympozium „Zdravá noha – zdravá obuv“. K jeho programu jsme se na pár otázek položili paní Vlastě Mayerové, která zastupuje Českou obuvnickou a kožedělnou asociaci (ČOKA).

Kdo přišel s nápadem dělat symposia při veletrhu?

Dá se říci, že nápad byl společný. My jsme s panem Kolibou, prezidentem České podiatrické společnosti, vloni uvažovali o tom, že sympozium by se konalo v květnu nebo v červnu. Ale potom díky covidové situaci, kdy se lidé nemohli scházet,  jsme si řekli, že ho uděláme při veletrhu KABO. Je tam odborná veřejnost, lidé přijdou a snad už i situace bude v srpnu dobrá. Velice se nám to v loňském roce osvědčilo, a tak jsme si řekli,  proč bychom vlastně sympoziu nezopakovali i při dalším srpnovém veletrhu Kabo.

Jaký bude rozdíl v programu, co bude letos jiného pro návštěvníky?

Snažili jsme se zaměřit na moderní nové technologie při výrobě obuvi, skenování nohou, 3D tisk apod. záležitosti.  Pochopitelně bude tam třeba i výroba vložek, ale za pomocí nových digitálních technologií. Na symposiu zazní informace také o tom, co je nového v systému péče o diabetickou nohu. Dá se říci, že pan doktor Koliba je opravdu velký expert, mají i nové metody jako hojení ran na nohou diabetiků.  Myslím, že bude velice zajímavý celý program.  Sportovní i ortopedická obuv s sebou nesou určitý pokrok a myslím si, že moderní technologie se začnou využívat ve větší míře i při výrobě standardní obuvi.

Je tam nějaká top novinka?

Vloni jsme přednášky měli zaměřené spíše na klasiku a bylo tam hodně témat k dětské obuvi. Letos je to také zaměřeno na děti, ale spíše směrem k moderním technologiím.  Podařilo se nám získat přednášející z Masarykovy univerzity, která má špičkově vybavenou biomechanickou laboratoř. Paní magistra Imundová bude prezentovat výsledky průzkumů, které dělali u batolat, tedy zátěž chodidla v prvních sedmi měsících.